Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η Συνδιάσκεψη μεταφορών του Ελληνικού Επιμελητηριακού συνδέσμου μεταφορών, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κέρκυρας.
Παραβρέθηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής χερσαίων μεταφορών Ζάμπολκς Σμιτ ενώ από την Ελληνική κυβέρνηση εστάλη γραπτή ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου υποδομών, μεταφορών και δικτύων Χάρη Τσιόκα. Στη συνδιάσκεψη παρόντες ήταν εκπρόσωποι από συνδικαλιστικούς φορείς των (χερσαίων) μεταφορέων της χώρας μας ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ. Παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Κορισσίων Βασίλης Χειμαριώτης.
Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν ουσιαστικά, το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των μεταφορών στη χώρα μας, από το οποίο αναδεικνύεται ως κύριο σημείο τριβής, το κόστος απόκτησης άδειας φορτηγού ΔΧ.
Η πλευρά της Ευρωπαϊκής ένωσης, που ανέλυσε ο κύριος Σμίτ, θέλει μηδενικό χρηματικό αντίτιμο για την απόκτηση άδειας φορτηγού δημοσίας χρήσεως και εμμέσως είπε ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση σήμερα στην Ελλάδα δεν συνιστά απελευθέρωση. Αναλύοντας τους λόγους εξήγησε ότι η όποια επένδυση δεν βοηθά την ανταγωνιστικότητα αν γίνει σε «διαδικαστικού χαρακτήρα έγγραφα όπως η άδεια» αλλά πρέπει να γίνει στα ίδια τα φορτηγά της Ελλάδας, τα οποία σήμερα είναι παλιάς τεχνολογίας (με μέση ηλικία 17 ετών), και παρέχουν ακριβές μεταφορές. Οι Έλληνες μεταφορείς, ισχυρίστηκε, με τα σημερινά δεδομένα των επενδύσεων τους δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και χάνουν μεγάλο μέρος του μεταφορικού έργου τόσο της ίδιας της χώρας (δεν εκτελούν τις εισαγωγές και εξαγωγές) όσο και από τις διακρατικές – εντός Ευρώπης. Το πρόβλημα αναδεικνύεται περισσότερο από το γεγονός ότι στην Ελλάδα το μεταφορικό έργο εκτελείται κατά 97% με φορτηγά ενώ στην Ευρώπη γίνεται κατά 73% με σιδηρόδρομους. Ο κύριος Σμίτ κατέληξε την ομιλία του με έκκληση προς τους Έλληνες μεταφορείς. Είπε χαρακτηριστικά, «μη φοβάστε την αλλαγή και μην αφήσετε τη γραφειοκρατία να σας επιβάλλει πόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ θα ξοδέψετε για μια άδεια». Επίσης απαντώντας σε ερώτηση που έθετε το θέμα κινήτρων για την απόσυρση των παλαιών φορτηγών, όπως στην Ιταλία όπου επιδοτούνται, απάντησε απλά ότι αυτό εξαρτάται από το αν έχει λεφτά το κράτος για να δώσει.
Από την Ελληνική πλευρά οι εκπρόσωποι των μεταφορέων αντιδρούν ζητώντας να μην απαξιωθούν οι άδειες φορτηγών, που ήδη διαθέτουν, διότι ισχυρίζονται ότι το κράτος ήταν αυτό που διαμόρφωσε την αγορά των αδειών, οι οποίες έφτασαν ακόμη και τις 100.000 ευρώ, πράγμα που σήμερα αποτελεί μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων. Ισχυρίζονται ότι δεν είναι υψηλό το μεταφορικό αντίτιμο στην Ελλάδα και πολύ λίγο συμβάλει στην ακρίβεια των προϊόντων. Επίσης θεωρούν ότι η απελευθέρωση των μεταφορών θα γεμίσει το ήδη φορτωμένο και πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο της χώρας με περισσότερα φορτηγά και ζητούν την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων.
Από την πλευρά του ο Ελληνικός Επιμελητηριακός σύνδεσμος μεταφορών, δια του προέδρου του Μιχάλη Αδαμαντιάδη, χαρακτήρισε μεν ως προβληματικό στοιχείο του νομοσχεδίου τη θεσμοθέτηση της αξίας απόκτησης άδειας φορτηγού ΔΧ με υψηλό χρηματικό αντίτιμο, πρότεινε δε, μέση λύση. Περίπου 100.000 ευρώ για τα φορτηγά, είπε ότι υπολογίζεται, με βάση το ν/σ, το κόστος της άδειας και 200.000 ευρώ για τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων. Ο κύριος Αδαμαντιάδης είπε ότι μέση λύση θα είναι οι φθηνότερες άδειες ( μέχρι 10.000 ευρώ και ετήσια εισφορά μέχρι 2.000 ευρώ) και πρότεινε, μεταξύ άλλων, το διαχωρισμό των παλιών από τις νέες άδειες, τη σταδιακή τους απόσβεση μέσω φοροελαφρύνσεων, το δικαίωμα μεταβίβασης μόνο για τις παλιές άδειες και μέτρα αντικατάστασης και απόσυρσης των παλαιών ρυπογόνων και ανασφαλών φορτηγών οχημάτων.
Τελευταία σχόλια