Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα μετά την ανακοίνωση των μέτρων – σοκ από την κυβέρνηση. Αρχής γενομένης από αύριο, απεργούν εργαζόμενοι στους δήμους, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, έμποροι, καταστηματάρχες, δημοσιογράφοι και εκπαιδευτικοί.
Στη σκιά των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία κατέρχονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. 48ωρη απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
Απεργούν οι υπάλληλοι των Δήμων
Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα με 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συγκεντρωθούν στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία της Ομοσπονδίας στο κέντρο της Αθήνας και θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ μάλιστα προετοιμάζεται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Το απόγευμα της Δευτέρας συγκαλείται Γενικό Συμβούλιο με θέμα τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων την Τρίτη και την Τετάρτη.
Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση προχωρά την Τρίτη 4 Μάη 2010 και ώρα 11.30 πμ στο Δημοτικό Θέατρο ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Κέρκυρας, με θέματα:
1. Σχέδιο Καλλικράτης
2. Οικονομικά και εργασιακά μέτρα της κυβέρνησης
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τις άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου Τομέα, να αντισταθούν σθεναρά στην οικονομική εξαθλίωση που επιβάλει η κυβέρνηση, το Δ.Ν.Τ., η Ε.Κ.Τ. και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Να απορρίψουν μαζικά τα νέα μέτρα-τυφώνα που αφορούν, μεταξύ άλλων στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, την επιβολή επιπλέον φορολογίας, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στις απολύσεις προσωπικού (τακτικού και συμβασιούχων).
Συμπαράσταση από την ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ Α.Δ.Ε.Δ.Υ Κέρκυρας εκφράζει τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) που δυναμικά από τη Δευτέρα 3 Μάη 2010 αντιδρούν στα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και δείχνουν μια πρωτοφανή σκληρότητα, αγριότητα στη λεηλασία του εισοδήματος και των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλων των εργαζομένων. Μακρύς δύσβατος και σκληρός για την απόκρουση αυτών των πολιτικών που πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω.
48ωρη στο δημόσιο Τρίτη και Τετάρτη
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε έκτακτη συνεδρίασή της την Κυριακή «και αφού έλαβε υπ’ όψη της τη δυναμική που διαμορφώνεται στις Ομοσπονδίες και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους Εργαζομένων στο Δημόσιο» αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Μαΐου.
Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά στα κυβερνητικά μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας και αγριότητας που λεηλατούν το εισόδημα, διαλύουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Γενική απεργία την Τετάρτη
Οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται την Τετάρτη 5 Μαΐου με τη γενική απεργία, που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετέχουν και οι έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες.
Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα (5 Μαΐου) αποφάσισε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ Α.Δ.Ε.Δ.Υ Κέρκυρας καλεί όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, των Ο.Τ.Α και των Ν.Π.Δ.Δ να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της περιόδου και να στρατευτούν στο κίνημα για τη δυναμική διεκδίκηση επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
«Ο αγώνας μας είναι μονόδρομος αντίστασης απέναντι στους μονόδρομους που μας εμφανίζουν» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Την ίδια μέρα απεργούν και όλες οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας.
48ωρη από τους δασκάλους
Σαρανταοκτάωρη απεργία στις 4 και 5 Μαΐου και τετράωρη στάση εργασίας στις 3 Μαΐου προχωρά η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).
Όπως ανακοίνωσε το ΔΣ της ΔΟΕ, προσανατολίζεται σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση τις ημέρες εισαγωγής και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής και σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα.
Μετά τις 7 Μαΐου θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους συλλόγων των δασκάλων, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.
Κωδικοποίηση των μέτρων
Τα βασικό πακέτο μέτρων
Συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών πριν αναχωρήσει για τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα ληφθεί απόφαση για το συνολικό ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα, είναι τα εξής:
• Στο ποσό των 500 ευρώ περιορίζεται ο 13ος και σε άλλα 500 ευρώ ο 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα: 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ δώρο αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον οι μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.
• Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ όπου δεν υπάρχουν επιδόματα.
• Παγώνουν (δεν θα χορηγηθούν αυξήσεις) για μία τριετία στους μισθούς του Δημοσίου.
• Στις συντάξεις (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) τα ποσά του 13ου-14ου μισθού είναι: 200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ δώρο αδείας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον η σύνταξη δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ το μήνα.
• Επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ σε υψηλές συντάξεις.
• Δεν επηρεάζεται ο 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
• Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει αποζημιώσεις και απολύσεις, όπως και για τη μείωση κόστους υπερωριακής απασχόλησης.
• Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε «πολύ κερδοφόρες» επιχειρήσεις.
• Αυξάνονται τα κλιμάκια ΦΠΑ σε 23%, 11% και 5,5% (10% αύξηση σε κάθε κλιμάκιο).
• Νέες αυξήσεις 10% σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα λόγω αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
• Αύξηση των φόρων πολυτελείας κατά 10%
• Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα.
• Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
• Φορολόγηση αυθαιρέτων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων
• Αναστέλλεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης
• Δημιουργείται ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Νέα πραγματικότητα στο Ασφαλιστικό
Η συμφωνία διαμορφώνει και μία νέα πραγματικότητα και για το ασφαλιστικό σύστημα, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την προώθηση του νέου ασφαλιστικού νόμου και ταχύτερη εφαρμογή κάποιων ρυθμίσεων. Επιγραμματικά:
• Από το 2011 η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών, με τριετή περίοδο προσαρμογής.
• Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αλλάζουν. Εισάγεται όμως μηχανισμός «αυτόματης προσαρμογής των ορίων ηλικίας στο προσδόκιμο ζωής».
• Μειώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία.
• Αυξάνεται η ελάχιστη περίοδος εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015
• Περιορίζεται η πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξάνεται το ελάχιστο όριο στα 60 έτη
• Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και συντάξεων
• Οι συντάξεις καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου
• Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας
• Επέρχονται περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών
• Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια
Με πληροφορίες από το in.gr
Τελευταία σχόλια