Κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος μετέβη την Τετάρτη, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της τοπικής Εκκλησίας, στην Μόσχα, φέροντας προς προσκύνηση το δεξί χέρι του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο φυλάσσεται σε ειδική λειψανοθήκη στην Αγία Τράπεζα του ιερού προσκυνήματος.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Μόσχας, ο κ. Νεκτάριος τόνισε: «Η Κέρκυρα και η Ρωσία είναι βαθιά συνδεδεμένες θρησκευτικά, ιστορικά, πολιτισμικά κυρίως, η Ορθοδοξία μας ενώνει. Στη δίνη του ιστορικού χρόνου οι συγκυρίες με ιδιαίτερα μοναδικό τρόπο συνέβαλαν ώστε η τοπική μας θρησκευτική, ιστορική και πολιτισμική πραγματικότητα να έχει συνδεθεί στενά με εκείνη της ομόδοξης Ρωσίας».
«Η σημερινή προσκυνηματική μας επίσκεψη πραγματοποιείται προκειμένου να έχει τη δυνατότητα ο αδελφός ορθόδοξος ρωσικός λαός να οικειωθεί την χάρη και το έλεος του σεπτού λειψάνου του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος Προστάτη και Πολιούχου του νησιού μας», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας.
Επίσης, ο κ. Νεκτάριος τόνισε, ότι «Εκείνο που μας παρακίνησε στην απόφασή μας για μεταφορά για δεύτερη φορά της σεπτής δεξιάς χειρός του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος στην Ρωσία, ήταν η βαθιά και ειλικρινής θρησκευτικότητα του ρωσικού λαού, ο ένθερμος πόθος, η εγκάρδια και ανιδιοτελής πίστη και ιδιαίτερα ο βαθύτατος σεβασμός προς τον Άγιο Θαυματουργό Σπυρίδωνα».
Επίσης αναφέρθηκε και στις σχέσεις των δύο χωρών Ελλάδας και Ρωσίας, τονίζοντας ότι «Η επίσημη αυτή επίσκεψη μάς παρέχει τη δυνατότητα ανανεώσεως και συσφίξεως των σχέσεων των δυο χωρών μας σε εκκλησιαστικό επίπεδο και ταυτόχρονα αποτελεί εφαλτήριο μιας γόνιμης και διαρκούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Ιστορικά οι σύνδεσμοί μας με την ρωσική πραγματικότητα είναι πολλοί. Στον Εκκλησιαστικό χώρο ξεχωρίζουν οι φωτισμένες προσωπικότητες του Ε. Βούλγαρη και του Ν. Θεοτόκη, στον στρατιωτικό η προσωπικότητα του ναυάρχου Ουσακώφ, ο οποίος έσωσε το νησί μας από τις λεηλασίες των Οθωμανών και έθεσε τις βάσεις για το Σύνταγμα των Επτανήσων, ενώ στο πολιτικό και πολιτισμικό κυριαρχεί η προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Νεκτάριος.
Κλείνοντας, ο κ. Νεκτάριος τόνισε, ότι «η κορωνίδα όμως όλων είναι ο πολυτιμότατος θησαυρός του νησιού μας, δηλ. το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος. Χαιρετίζουμε λοιπόν τον ευγενή ρωσικό λαό και ελπίζουμε να είναι πλούσιες οι ευλογίες του Αγίου Σπυρίδωνος κατά την παρουσία της δεξιάς χειρός του στην ομόδοξη Ρωσία».
Στη συνέχεια έγινε επίσημη υποδοχή του ιερού λειψάνου από τον Μακ. Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στο κέντρο της Μόσχας, όπου τελέστηκε επίσημη δοξολογία.
Στην προσφώνηση του ο Μακ. Πατριάρχης κ. Κύριλλος τόνισε: « Είναι η τρίτη φορά που το ιερό λείψανο της δεξιάς χειρός του Αγίου Σπυρίδωνα του θαυματοποιού, Επισκόπος Τριμυθούντος μεταφέρεται στη Ρωσια. Και στη Ρωσία και την Ουκρανία, χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν στον θαυματουργό ιεράρχη, προκειμένου να του ζητήσουν προσευχόμενοι υποστήριξη σε προσωπικά θέματα, σε θέματα των οικογενειών τους, και να ζητήσουν την υγεία και την ευημερία».
Στη συνέχεια, ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Νεκτάριο για την φιλοξενία των προσκυνητών από όλη την Ρωσία που επισκέπτονται το νησί της Κέρκυρας για να προσευχηθούν εμπρός στο θαυματουργό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα.
Με τη σειρά του, ο Μητροπολίτης Νεκτάριος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί και πάλι με το χέρι του Αγίου Σπυρίδωνα την Αγία Ρωσία. Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε στον Πατριάρχη ότι όταν ήταν Μητροπολίτης Σμόλενσκ, επισκέφθηκε το νησί της Κέρκυρας, και ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. “Είμαι ευτυχής που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διοικείται από έναν ισχυρό άνδρα με λόγια και πράξεις, συνέχισε ο Μητροπολίτης Νεκτάριος. Η Αγάπη του Χριστού διακηρύσσει την ενότητα μεταξύ των εκκλησιών και μεταξύ των εθνών και προσεύχομαι αυτή η αγάπη του Χριστού να συνδέει πάντοτε τον Ελληνικό και τον Ρωσικό λαό».
Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι στην εποχή της μεγάλης κρίσεως, την οποία όλη η ανθρωπότητα βιώνει, η ελπίδα των ανθρώπων δεν μπορεί παρά να είναι η Εκκλησία. Ο πολιτισμός του χρήματος και της κατανάλωσης δεν μπορεί να δώσει νόημα ζωής στον κόσμο. Μόνο η πίστη στο Χριστό αγγίζει κάθε ανθρώπινη εικόνα Θεού και δίδει βιώματα σωτηρίας και αγιασμού, όπως βίωσε ο Άγιος και Θαυματουργός Σπυρίδων».
Το ιερό λείψανο τέθηκε ήδη σε προσκύνηση του ευλαβούς ρωσικού λαού, ενώ εκτός από την Μόσχα, η αντιπροσωπεία της κερκυραϊκής εκκλησίας θα μεταφέρει το δεξί χέρι του Αγίου Σπυρίδωνος και στην Πετρούπολη, προς ευλογίαν και των εκεί πιστών.
Τελευταία σχόλια