Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της απασχόλησης αλλοδαπών με τριτοκοσμικούς όρους εργασίας και μανδύα εκπαιδευόμενων ή ενοικιαζόμενων σε τουριστικές επιχειρήσεις της Κέρκυρας.
Στο κείμενο κατατίθενται σειρά προτάσεων στην κυβέρνηση από την οποία ζητείται να υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές που προέρχονται από τα συνδικαλιστικά σωματεία, προκειμένου να διασφαλισθεί το, ούτως ή άλλως, μειωμένο εισόδημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας, αλλά και να αποτραπούν τα φαινόμενα στυγνής εκμετάλλευσης των «εκπαιδευομένων».
Στυγνή εκμετάλλευση
Την ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πολιτισμού και Τουρισμού οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης και Βασίλης Μουλόπουλος (φώτο).
Οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν ότι το εργασιακό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί στο νομό μας, είναι ιδιαίτερα δυσμενές από την παρουσία εκατοντάδων δήθεν σπουδαστών από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι, στο όνομα της πρακτικής άσκησης, καταλαμβάνουν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, αλλά και συχνά γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης: «Η Κέρκυρα, όπως φαίνεται δεν είναι ο μοναδικός τουριστικός προορισμός της χώρας που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, καθώς και στη Ρόδο ακολουθείται η ίδια πρακτική – σχετική ερώτηση καταθέσαμε στις 11.2.2010 – αλλά προφανώς κι αλλού.
Όπως αναφέρεται, «ειδικά γραφεία», με διάφορες μεθόδους, αναλαμβάνουν τη μεταφορά και εξεύρεση εργασίας σε αλλοδαπούς, τους οποίους ονομάζουν «εκπαιδευομένους» και τους απασχολούν με δυσμενέστατους όρους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η κατάρτιση συμφωνητικών με μηνιαία αμοιβή «ασκουμένων» 320 ευρώ, η οποία μεταφράζεται σε αποδοχές 1,60 ευρώ ανά ώρα εργασίας.
Για την αντιμετώπιση της ανωτέρω διαμορφωθείσας κατάστασης θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι:
• Οι σπουδαστές αυτοί θα προέρχονται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
• Η τοποθέτησή τους θα γίνεται σε ξενοδοχειακές μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την εκμάθηση της ξενοδοχειακής απασχόλησης.
• Ο αριθμός των σπουδαστών (Ελλήνων και ξένων) θα είναι ορισμένος και σε καμμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά το 5% του συνολικού αριθμού εργαζομένων στα ξενοδοχεία που τοποθετούνται.
• Να γνωστοποιείται υποχρεωτικά η τοποθέτησή τους στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Απασχόλησης, ώστε να ελέγχεται η νομιμότητα της σπουδαστικής τους εκπαίδευσης και, σε αντίθετη περίπτωση, να επιβάλλονται κυρώσεις», υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές.
Τελευταία σχόλια