Για τις εξελίξεις στο θέμα της δημιουργίας αιολικού πάρκου συνεδριάζει την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, η Ένωση φορέων και πολιτών Β. Κέρκυρας. Εν τω μεταξύ επαφές πραγματοποίησαν στην Αθήνα ο δήμαρχος Εσπερίων Αλ. Αυλωνίτης και εκπρόσωποι της Ένωσης.
Ως γνωστό οι κάτοικοι και φορείς της Β. Κέρκυρας και των Διαποντίων αντιδρούν στην πρόταση για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον θαλάσσιο χώρο του Αγ. Στεφάνου, ενώ στο πλευρό τους τάχθηκαν και οι ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες και ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζομένων δωματίων. Σε κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων και τοπικούς φορείς, τονίζουν ότι είναι επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, που θα μετατρέψουν την περιοχή σε βιομηχανική ζώνη. Επισημαίνουν ότι θα δημιουργηθεί νέα χρήση γης και θάλασσας, που θα αλλάξει ριζικά και για πάντα την Κέρκυρα, ενώ σοβαρότατες θα είναι οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων και μελλοντικά στον τουρισμό.
Ζητούν την βοήθεια όλων
Η Ένωση φορέων και πολιτών Β. Κέρκυρας – Διαποντίων, συνεδριάζει την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, στις 10.30 το πρωί, στην πρώην αίθουσα Φιλαρμονικής Αυλιωτών για ενημέρωση, συντονισμό δράσης, απολογισμό εργασιών και συλλογή νέων πληροφοριών για το αιολικό πάρκο. Στην συνεδρίαση καλούνται όλοι οι Κερκυραίοι για να πληροφορηθούν πως μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή των διαδικασιών αδειοδότησης «ενός καταστροφικού για την περιοχή μας έργου», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση.
Συλλογή υπογραφών
Μάλιστα οι φορείς έχουν προβεί σε συλλογή υπογραφών κατά της κατασκευής του αιολικού πάρκου απέναντι από τις παραλίες Αρίλλα, Αγ. Στεφάνου και του ακρωτηρίου Δράστη, συνοψίζοντας τα επιχειρήματά τους ως εξής:
«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ 1200 MW, Β.Δ. της Κέρκυρας και στα Διαπόντια νησιά
• Πάνω από 300 ανεμογεννήτριες με ύψος 168 μέτρων καθεμία, 4 μέτρα διάμετρο κολόνας.
• Για κάθε βάση θα χρειαστούν 18.000 τόνοι μπετόν.
• Δεκάδες υποσταθμοί στη θάλασσα και τεράστιος υποσταθμός στην στεριά.
• Πυλώνες μεταφοράς υπερυψηλής τάσης έως τα Γαζάτικα.
• Προβληματική η συγκοινωνία με τα νησιά.
• Αδύνατη η διέλευση 18.000 σκαφών αναψυχής.
• Ηχητική και ηλεκτρομαγνητική ρύπανση.
• Οπτική ρύπανση (Φαίνονται από 40 χιλιόμετρα).
• Ολέθριες οι συνέπειες στον τουρισμό.
• Καταστροφή του υποθαλάσσιου βιότοπου.
• Εξόντωση της αλιείας».
Αλ. Αυλωνίτης: Δεν θα ανεχθούμε την οικολογική και οπτική ρύπανση
Ο δήμαρχος Εσπερίων Αλ. Αυλωνίτης, μιλώντας στο Ράδιο Επτάνησα (και την γράφουσα) ενημέρωσε ότι υπήρξε επίσκεψη στην Αθήνα, από τον ίδιο και 4 μέλη της συντονιστικής επιτροπής των πολιτών και κατατέθηκαν φάκελοι στις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία (Πολιτική Αεροπορία, Γενικό Επιτελείο Στρατού, Βουλή, γραφείο Πρωθυπουργού κλπ.).
Στο υλικό που έχουν συγκεντρώσει πολίτες και Δήμος Εσπερίων περιλαμβάνονται επιχειρήματα και απόψεις κατά της δημιουργίας του αιολικού πάρκου στο συγκεκριμένο σημείο, υπογραφές και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Εσπερίων που τάσσεται κατά του έργου.
Ο δήμαρχος Εσπερίων διευκρίνισε ότι ο δήμος είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά κατά του συγκεκριμένου έργου. «Δεν θα ανεχθούμε την οπτική και οικολογική ρύπανση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αγκάθι η νομοθεσία
Επίσης υπενθύμισε ότι η περιοχή, στην οποία μελετάται η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών είναι καθαρά τουριστική περιοχή, ενώ ο δήμος Εσπερίων είναι ο δεύτερος δήμος σε αριθμό κλινών στο νησί. «Μια τέτοιου είδους τοποθέτηση πρέπει να γίνει σε μεγάλη απόσταση από την παραλία, αλλιώς ποιος τουρίστας θα θελήσει να διαμείνει στην περιοχή, με ένα δάσος ανεμογεννήτριες ακριβώς μπροστά του;» είπε.
Μόνο αγκάθι στην από κοινού προσπάθεια αποτροπής της δημιουργίας αιολικού πάρκου είναι το γεγονός ότι δεν προαπαιτείται σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου ή άλλου συλλογικού οργάνου του νομού. «Έχουμε δικηγόρο στην Αθήνα και ασχολείται με το θέμα, για να δούμε πως θα το χειριστούμε» κατέληξε ο δήμαρχος Εσπερίων.
Τελευταία σχόλια