Η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο έχει δημιουργήσει δύο “στρατόπεδα”. Διοικητής, γιατροί, πολιτική ηγεσία δηλώνουν υπέρμαχοι, ο σύλλογος εργαζομένων επιμένει να γίνουν πρώτα προσλήψεις.
Μιλώντας σήμερα στο «Ράδιο Επτάνησα» ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Γρηγορόπουλος ενημέρωσε ότι όλα είναι έτοιμα για την μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο στο Κοντόκαλι και ότι την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει αυθημερόν η διαδικασία, θα βρίσκονται σε εφημερία και τα δύο κτίρια του νοσοκομείου, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι χρονίως πάσχοντες.
«Ελπίζουμε να έρθει τελικά και ο υφυπουργός κ. Τιμοσίδης για να έχουμε και την ηθική συμπαράσταση στην μετεγκατάσταση, και περιμένω την επιβεβαίωση της έλευσής του», είπε ο κ. Γρηγορόπουλος.
Δεν θ’ ανοίξει όλο το νοσοκομείο
Ο κ. Γρηγορόπουλος ενημέρωσε επίσης ότι εν αναμονή των προσλήψεων που έχουν ζητηθεί «100 άτομα συν 32 γιατροί», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, θα λειτουργήσει μέρος των κλινών του νοσοκομείου και σε ανάπτυξη ίση μ’ εκείνη που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία στο υπάρχον.
«Σταδιακά και με τις προσλήψεις που αναμένουμε εντός του επόμενου διαστήματος θα αναπτυχθεί και το σύνολο των κλινών, αλλά προς το παρόν επιλέξαμε να λειτουργήσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».
Πάντως ο αριθμός των αναμενόμενων προσλήψεων ούτε στο ελάχιστο δεν ικανοποιεί τον αριθμό των θέσεων που πρέπει να προσληφθούν βάση του οργανισμού του νοσοκομείου, γεγονός το οποίο ο κ. Γρηγορόπουλος απέδωσε στην κακή οικονομική συγκυρία της χώρας.
Ελλείψεις
Ελλείψεις συνεχίζουν – και θα συνεχίζουν – να υπάρχουν και στο νέο κτίριο. Οι καρδιοπαθείς θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στα Γιάννενα (κοντινότερος προορισμός) ή αλλού για στεφανιογραφίες, με τον κ. Γρηγορόπουλο να δηλώνει πάντως αισιόδοξος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να γίνονται αυτές οι εξετάσεις στην Κέρκυρα, ενώ αντιθέτως ήταν διστακτικός αν θα μπορέσει το ίδιο να συμβεί και με τους ασθενείς, πάσχοντες από νεοπλασίες. «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής θεραπείας στους ασθενείς αυτούς και θα πρέπει να δούμε άμεσα τι θα κάνουμε για το θέμα» δήλωσε.
Σειρά άλλων ζητημάτων, λειτουργίας των τμημάτων που απαιτούνται και διεκδικήσεων, ο κ. Γρηγορόπουλος έκανε έκκληση να γίνουν αφού όμως πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση, ζητώντας την συμβολή όλων στην επιτυχία της.
Και ο Ιατρικός Σύλλογος
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας, που με δελτίο τύπου που εξέδωσε, χαιρετίζει τη μεταστέγαση του παλαιού Νοσοκομείου στα νέα του κτίρια.
Το δελτίο τύπου έχει ως ακολούθως:
« Μετά από πολλά χρόνια αναμονής και εμπαιγμού τόσο του κερκυραϊκού λαού όσο και του υγειονομικών της Κέρκυρας, η μεταστέγαση είναι πλέον γεγονός.
Η 10-12-10 πρέπει να θεωρηθεί ιστορική μέρα για την Κέρκυρα. Γνωρίζοντας τις οικονομικές συγκυρίες που δυστυχώς απαξιώνουν και τον δημόσιο τομέα υγείας, πρέπει μέσα από τις νέες εγκαταστάσεις να συνεχίζεται απρόσκοπτα:
– η διεκδίκηση όχι μόνο ιατρικού αλλά κυρίως νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού
– καθώς επίσης, και λύση των οποιωνδήποτε επιμέρους προβλημάτων των εργαζομένων που θα προκύψουν σε αυτό.
Οι φθορές στο παλαιό Νοσοκομείο συμβάλλουν αρνητικά στον οικονομικό απολογισμό του καθώς και ο κίνδυνος τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους ασθενείς είναι επίσης μεγάλος.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καταγραφεί το δυναμικό προσωπικού και ανάλογα να ανοίξουν οι αντίστοιχες κλίνες στο νέο Νοσοκομείο με τη θετική γνώμη όλων των Διευθυντών Κλινικών και του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Εάν νοιώθουμε υποχρεωμένοι στον κερκυραϊκό λαό που δικαιούται αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας οι εργαζόμενοι, ιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι καθώς επίσης και η Διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλουν να δώσουν δείγματα εκτίμησης στον ύψιστο θεσμό υγείας που υπηρετούν, να διεκδικήσουν και να πιέσουν για διορισμούς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με καταλυτικές ημερομηνίες και όχι σε αόριστες υποσχέσεις.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας έμπρακτα θα είναι αρωγός με όσους και με οποιοδήποτε τρόπο διεκδικήσουν τη γρηγορότερη στελέχωση βασικού προσωπικού και όχι μόνο, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι αναγκαίες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας που ο κερκυραϊκός λαός αξίζει και έχει στερηθεί τόσο καιρό».
Αντίθετοι οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, πάντως, έχουν διαμηνύσει με όλους τους τόνους ότι σταθερή θέση τους παραμένει πρώτα προσλήψεις και μετά μετεγκατάσταση, κρούοντας επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου αν η μετεγκατάσταση γίνει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. «Υπάρχει θέμα ασφάλειας» τονίζουν δια του συλλόγου τους. Χθες πραγματοποίησαν συνέλευση, παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Σταύρου Κουτσιουμπέλη, ο οποίος πάντως ήρθε περισσότερο για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι προσφυγή του συλλόγου των εργαζομένων στη δικαιοσύνη, προκειμένου να είναι κατοχυρωμένοι έναντι οποιουδήποτε συμβάντος, ενώ χθες πραγματοποίησαν και τρίωρη στάση εργασίας εις ένδειξη διαμαρτυρίας.
Τελευταία σχόλια