Ψήφισμα με το οποίο ζητούν τη διατήρηση της λειτουργίας της Σαπωνοποιίας Πατούνη στο ιστορικό κτίριο που σήμερα στεγάζεται εκδόθηκε ομόφωνα από τους συμμετέχοντες σε διημερίδα για τη βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά της Κέρκυρας.
Οι εργασίες της διημερίδας ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι, αναδεικνύοντας την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της πολιτείας, των τοπικών φορέων αλλά και της ίδιας της κοινωνίας της Κέρκυρας για τη διατήρηση, διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της βιομηχανικής εποχής της Κέρκυρας.
Διασώζονται μόλις τέσσερα…
Σήμερα, διασώζονται μερικώς ή στο σύνολό τους μόλις τρία μνημεία της περιόδου αυτής στην πόλη της Κέρκυρας (Εργοστάσιο Δεσύλλα, ΑΕΒΕΚ και Σαπωνοποιία Πατούνη) και ένα στη Λευκίμμη (οι εγκαταστάσεις των Αλυκών), από έναν αριθμό πολύ περισσότερων των 100 βιομηχανιών που λειτουργούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα, αρκετές από αυτές μέχρι και τη δεκαετία του 1980!
Σημαντικοί ομιλητές
Μεταξύ των ομιλητών συμμετείχαν σημαντικοί Έλληνες καθηγητές και αρχιτέκτονες, όπως ο φημισμένος αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Ζήβας, ο αρχιτέκτονας Κώστας Αδαμάκης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (που συνδιοργάνωνε τη διημερίδα) και η επίκουρη καθηγήτρια Εθνολογίας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Ευδοκία Ολυμπίτου οι οποίοι αναφέρθηκαν στο νομικό καθεστώς και τα προβλήματα στην ανάδειξη και αξιοποίηση από τους φορείς της πολιτείας για τα βιομηχανικά μνημεία.
Προαναγγέλλει ενέργειες του ΤΕΕ ο Ν. Σπίγγος
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Νίκος Σπίγγος, επεσήμανε ότι δεν αρκούν τα ψηφίσματα αλλά θα πρέπει οι φορείς της Κέρκυρας να προχωρήσουν σε πιο ουσιαστικές ενέργειες. Προανήγγειλε δραστηριοποίηση του ΤΕΕ στην κατεύθυνση της επίτευξης πρακτικών αποτελεσμάτων για την προστασία των μνημείων της βιομηχανικής περιόδου ενώ άφησε αιχμές για την απουσία της Αυτοδιοίκησης, Δήμου και Νομαρχίας, με εξαίρεση τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Κούρκουλο ο οποίος παρέστη με προσωπικό ενδιαφέρον για τις εργασίες του συνεδρίου.
«Καταπέλτες» για του «Δεσύλλα»
Μάλιστα, ο κ. Κούρκουλος έλαβε το λόγο προκειμένου να τοποθετηθεί για την υπόθεση του εργοστασίου Δεσύλλα, η παράμετρος της ευθύνης των ιδιοκτητών στην κατεδάφιση μέρους των διατηρητέων κτιρίων και της εξαφάνισης των επίσης χαρακτηρισμένων ως διατηρητέων μηχανολογικών εγκαταστάσεων επιχειρήθηκε από ομιλητές στην ημερίδα να υποβαθμιστεί.
Ο κ. Κούρκουλος στηλίτευσε τις ευθύνες της ίδιας της πολιτείας, η οποία παρά τις ομόφωνες περί του αντιθέτου αποφάσεις και ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων από το 1989 μέχρι και σήμερα, ανέχθηκε ή και βοήθησε με ανεκδιήγητες αποφάσεις της να φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο της εγκατάλειψης και της επιχείρησης οικοπεδοποίησης στην οποία από το 2006 βρίσκεται αντιμέτωπος ο ιστορικός αυτός χώρος.
Αντιδράσεις για του «Πατούνη»
Αντίστοιχες ήταν οι τοποθετήσεις για την υπόθεση της σαπωνοποιίας Πατούνη, ο ιδιοκτήτης της οποίας Απόστολος Πατούνης παρουσίασε στους συμμετέχοντες στη διημερίδα το ιστορικό της ίδρυσης και λειτουργίας της αλλά και το σοβαρό κίνδυνο να πάψει να υφίσταται, λόγω της δικαστικής διαμάχης με τους συνιδιοκτήτες του κτιρίου.
Το ψήφισμα που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες έχει ως εξής: «Με την ευκαιρία της Διημερίδας, εν όψει των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λειτουργία της Σαπωνοποιίας Πατούνη, οι συμμετέχοντες εισηγητές επιστήμονες αλλά και όλοι όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες της Διημερίδας, υποστηρίζουμε τη συνολική διατήρηση της λειτουργίας της παραδοσιακής σαπωνοποιίας με τον ιστορικό της εξοπλισμό στο υπάρχον κτίριο που έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο στο σύνολό του με απόφαση του 2008».
Τελευταία σχόλια