Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Κέρκυρα. Ο Αρχιεπίσκοπος ιερούργησε το πρωί στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, που τελέσθηκε στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, με την ευκαιρία της επετείου του θαύματος του Αγίου, με το οποίο διάσωσε το νησί από την επιδρομή των Τούρκων το 1716.
Στην θεία λειτουργία συμμετείχαν ακόμη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Θηβών κ. Γεώργιος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο Αρχιεπίσκοπος Βίζγκοροντ (Ουκρανία) κ. Παύλος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Κανώπου κ. Σπυρίδων και ο οικείος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Στην ομιλία του προς τον λαό που κατέκλυσε το ιερό προσκύνημα ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι η εποχή μας έχει ανάγκη από μία αλλιώτικη σοφία, αυτή που προέρχεται από την πίστη στο Θεό, και την οποία ο Άγιος Σπυρίδων διέθετε, με αποτέλεσμα, παρά την απλότητα και την έλλειψη ακαδημαϊκής μόρφωσης, να είναι εκείνος ο οποίος στην πράξη αντιμετώπισε το μεγάλο πρόβλημα της αίρεσης του Αρείου το 325 μ. Χ. και έδωσε στην Εκκλησία την δυνατότητα να αναπτυχθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων με ακέραια την διδασκαλία της. Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ακόμη ότι ο Άγιος υπήρξε αληθινός ποιμένας και πατέρας και ότι αποστολή της Εκκλησίας είναι σήμερα να δώσει στους ανθρώπους αυτό το μήνυμα της πατρότητας, την ασφάλεια και την αισιοδοξία που πηγάζει από την πίστη, το ήθος που μεταμορφώνει τον άνθρωπο από άτομο σε πρόσωπο, δηλαδή τον βοηθά να υπερβεί το ατομικιστικό του πνεύμα και να εργαστεί για το καλό του συνόλου. Κι αυτό προϋποθέτει αφιέρωση, αγάπη και πνεύμα προσφοράς. Ευχαρίστησε το λαό του Θεού για την μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις των ημερών, σημείο που μαρτυρεί την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην πίστη, όπως επίσης και η ανάγκη για ελπίδα και αισιοδοξία στην μαυρίλα της εποχής και της βαθιάς κρίσης.
Ο Μακαριώτατος προσέφερε στον φιλοξενούντα Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο ως δώρο έναν σταυρό ευλογίας.
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την γυναικεία Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου Αγρού, όπου, μεταξύ άλλων, παρακάθισε και στην μοναστηριακή τράπεζα. Σε σύντομη προσφώνησή του προς τις μοναχές, αλλά και τους προσκυνητές της Μονής, ο Μακαριώτατος υπενθύμισε δύο βασικές αρχές του μοναχικού βίου, που αποτελούν αξίες της ζωής της Εκκλησίας: την ισότητα, η οποία δεν επιβάλλεται δια των νόμων, αλλά δια της προσφοράς όλων των μοναχών στη ζωή της μονής μέσα από τα διακονήματα και την υποταγή του ιδίου θελήματος στο δρόμο της θυσίας, και την κατανίκηση της πλεονεξίας και του άγχους, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την κοινοκτημοσύνη της μονής και την εσωτερική ζωή. Οι μοναχοί είναι «οι μηδέν έχοντες και τα πάντα κατέχοντες», αρκούνται σε όλα όσα η γη και η εργασία τους μπορεί να τους πορίσει, και παράλληλα, φιλοξενούν, μοιράζονται, χωρίς να έχουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας. Το αληθινό μοναχικό ήθος αποτελεί ελπίδα για τη ζωή του κόσμου, εφόσον οι άνθρωποι επιλέξουν να είναι πρόσωπα, δηλαδή να πρυτανεύει στη ζωή τους η διάθεση να προσφέρουν και στους άλλους χωρίς εγωπάθεια, αλλά και να μην λειτουργούν με πλεονεξία, όντας χαρούμενοι με τα απαραίτητα και επιλέγοντας την ζωή του πνεύματος. Οι αξίες της αγάπης, της προσφοράς, της υπέρβασης του άγχους έρχονται μέσα από την εμπιστοσύνη στο Θεό και την εργασία του ανθρώπου, η οποία δεν μπορεί να είναι μόνο υλικά, αλλά και πνευματική. «Οι αξίες δεν αγοράζονται, αλλά κατακτώνται με τον πνευματικό κόπο, την προσευχή, την εμπιστοσύνη, την άσκηση, δίνεις αίμα και λαμβάνεις πνεύμα», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος. Αυτό είναι και το νόημα του να γίνουμε πρόσωπα.
Το απόγευμα της Τετάρτης 11 Αυγούστου ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα», όπου η τοπική Εκκλησία της Κερκύρας φιλοξενεί σε συνθήκες που τιμούν το ανθρώπινο πρόσωπο 65 ηλικιωμένους.
Ο Μακαριώτατος, με ιδιαίτερη συγκίνηση, μίλησε με τον καθέναν, είδε από κοντά τις εγκαταστάσεις και εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση που η Εκκλησία της Κέρκυρας κάνει πράξη τον λόγο του Χριστού «εμοί εποιήσατε», ενώ, σε σύντομη συζήτηση που είχε με το προσωπικό του Ιδρύματος, είπε ότι η μεγαλύτερη χαρά που οι εργαζόμενοι έχουν δεν είναι η ανταπόδοση από τους γέροντες, αλλά η ίδια η προσφορά και η ευλογία του Θεού για την διακονία τους, που αποτελεί υπόδειγμα για όλη την κοινωνία. «Δεν είναι μόνο εργασία για τα προς το ζην», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, «αλλά δρόμος αγάπης και φροντίδα για τον άνθρωπο».
Κατόπιν, ο Μακαριώτατος μετέβη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου σε ειδική τελετή ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Μικάλεφ αναγόρευσε τον Μακαριώτατο επίτιμο Δημότη Κερκυραίων, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε προσφώνησή του ο Δήμαρχος επεσήμανε τα εξής: «Η Κέρκυρα είχε αυτή την προνομία. Η γεωγραφική της θέση δυσκόλευε την στενή της σχέση με την πολιτική της πρωτεύουσα, αλλά ταυτόχρονα δυνάμωνε τους κατοίκους που διατηρούσαν την πίστη και τις συνήθειές τους πέρα από τις παροδικές μεταβολές της κοσμικής δύναμης. Τόπος που γεννά νοσταλγία είναι η Κέρκυρα, και επίσης παράγει έντονα τέχνη, πολιτική σκέψη, αναβίωση παραδοσιακών ηθών και μια σπάνια ομορφιά, που δίνεται απλόχερα δώρο και στους επισκέπτες της.
Αυτός ο τόπος τιμά τον Μακαριώτατο, διότι είναι άξιος της προσηγορίας του δημότη, καθώς έχει παρουσιάσει αξιόλογο επιστημονικό, θεολογικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο, υπηρέτησε την Εκκλησία από πολλά λειτουργήματα που ουδέποτε εξέλαβε ως αξιώματα και λειτούργησε στο βίο του με μια αποφασιστική μετριοπάθεια. Με τον τίτλο του επιτίμου δημότη θέλουμε να μην ξεχάσει την Κέρκυρα και να αναπτύξει περισσότερο τη σχέση του με το νησί μας».
Απαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι αποδέχεται την τιμή γιατί είναι και ο ίδιος, όπως και όλα τα μέλη της Εκκλησίας, πολίτης. Πολίτης δεν σημαίνει ενταγμένος σε κόμματα. Η Εκκλησία δεν χωρίζει, αλλά ενώνει. Πολίτης όμως σημαίνει αυτός που έχει λόγο για τα κοινά και γι’ αυτό όσο δίκιο έχουν εκείνοι που επικρίνουν την Εκκλησία αν ασχολείται με τα κομματικά ζητήματα, τόσο άδικο έχουν όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει λόγο για τα κοινά, για τα προβλήματα που ο κάθε πολίτης αντιμετωπίζει. Η Εκκλησία έχει λόγο, και μάλιστα ενωτικό, όμως η όποια κριτική της δεν σημαίνει ότι παίρνει θέση υπέρ ενός ή άλλου. Για την Εκκλησία σημασία έχει το ανθρώπινο πρόσωπο. Η Εκκλησία δεν στηρίζει κόμματα, αλλά πρόσωπα, τα οποία έχουν την μέριμνα για το λαό, θυσιάζονται, προσφέρουν, υπερβαίνουν τον εαυτό τους.
Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι η Κέρκυρα αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο, στον οποίο έζησαν και εργάστηκαν μεγάλες μορφές. Μία από αυτές ήταν και ο Νικηφόρος Θεοτόκης, επιφανής εκκλησιαστικός άνδρας και λόγιος, ο οποίος έδειξε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον Διαφωτισμό της Δύσης, ο οποίος χαρακτηριζόταν από τον άθεο αντικληρικαλισμό και την απόρριψη της πίστη, και τον Διαφωτισμό της Ορθοδοξίας, ο οποίος, χωρίς να αρνείται την πρόοδο, οριοθετεί την πνευματική αλήθεια, δείχνοντας στον άνθρωπο ποιος είναι ο σκοπός της ζωής.
Κατέληξε λέγοντας ότι η Κέρκυρα τον εξέπληξε, όχι μόνο για την ομορφιά της και την κουλτούρα της, αλλά, κυρίως, για την φιλοξενία των ανθρώπων και την αρχοντιά τους, όπως επίσης και για την αγάπη τους στον Άγιο, και γι’ αυτό το να είναι επίτιμος Δημότης Κερκυραίων είναι γι’ αυτό πολύτιμη δωρεά.
Ο Μακαριώτατος αναχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2010 για τη Αθήνα.
Στο λατρευτικό πρόγραμμα των ημερών το βράδυ της Τετάρτης 11 Αυγούστου 2010 τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνού, ο οποίος έκανε αναφορά στην δογματική ακεραιότητα της μαρτυρίας του Αγίου Σπυρίδωνος και στην ανάγκη ο κόσμος να μην ξεχνά ότι η Εκκλησία παραμένει πιστή στις παραδόσεις και την διδασκαλία των Αγίων και των Πατέρων. Αυτή η πιστότητα αποτελεί και το εχέγγυο της ιστορικής και πνευματικής συνέχειας, την οποία έχουμε ανάγκη προκειμένου να στηριχτούμε σε μια δύσκολη εποχή.
Το απόγευμα της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2010 τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κανώπου κ. Σπυρίδων.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010 με Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου και με τα μπάσματα, την επανατοποθέτηση του Αγίου στη λάρνακά του, το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιερό προσκύνημα είναι ανοικτό όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ πλήθος κόσμου σχηματίζει ουρά προκειμένου να χαιρετίσει και να προσευχηθεί στον Άγιο Σπυρίδωνα.
Τελευταία σχόλια