Τοποθέτηση του Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ για την Έρευνα, Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση των γιατρών στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινοτικών υποθέσεων και Έρευνας και Τεχνολογίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπορεί να φανεί παράξενο, αλλά η σημερινή συζήτηση, άμεσα ή έμμεσα, με θετικό ή αρνητικό τρόπο, επιβεβαιώνει τις απόψεις –για τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα– του Κ.Κ.Ε.. Το Κ.Κ.Ε., κύριε Πρόεδρε, επιμένει ότι και η έρευνα και πολύ περισσότερο η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του κράτους. Γι’ αυτό, καταλογίζει και στα δύο Κόμματα, που κυβέρνησαν, μέχρι στιγμής, τη χώρα, ότι, με πολιτική επιλογή– όχι από ανικανότητα, όχι από αδυναμία–, εκχώρησαν, σχεδόν αποκλειστικά, την έρευνα, την εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση των γιατρών, αλλά και άλλων παρεμφερών επαγγελμάτων, σε πολυεθνικές του φαρμάκου και σε εταιρείες βιοιατρικής τεχνολογίας. Αυτό, βέβαια, ενέχει και τεράστιους κινδύνους. Δεν υπάρχει τρανότερο παράδειγμα, κύριε Πρόεδρε, από την πρόσφατη επιδημία της λεγόμενης νέας γρίπης και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε, που ανάγκασε παγκοσμίου φήμης και κύρους επιστήμονες να ξεσηκωθούν και να καταγγείλουν τις πολυεθνικές του φαρμάκου, αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ότι σκόπιμα έσπειραν τον τρόμο, ουσιαστικά, παγκόσμια στους λαούς, με αποτέλεσμα ότι,για παράδειγμα βέβαια,συναίβει μόνο στην Ελλάδα ‘οπου παραγγέλθηκαν 16 εκατ. εμβόλια, πολύ περισσότερα από αυτά, που και αν ακόμα αντιμετωπιζόταν η γρίπη ως πανδημία, χρειαζόταν η χώρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε την Υπουργό μας να διαβεβαιώνει ότι θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε πίσω από τις πολυεθνικές 60 – 80 εκατομμύρια ευρώ.Εμείς θεωρούμε ότι ο δημόσιος τομέας αποτελεί πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών του φαρμάκου και της ιατρικής τεχνολογίας και στα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά. Τα αντίστοιχα μονοπώλια έχουν διεισδύσει – και αυτό είναι το επικίνδυνο, κύριε Υφυπουργέ – στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες, στα πανεπιστήμια, στις ιατρικές σχολές, υπάρχει πλήρης εξάρτηση από αυτά και καθορίζουν τις τιμές, τους τρόπους προώθησης των προϊόντων και, κατ’ επέκταση, το ύψος της δαπάνης. Στο κυνήγι του κέρδους και του ανταγωνισμού αναπτύσσονται και τα φαινόμενα διαφθοράς, με τις μίζες, την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, τα «επιστημονικά ταξίδια». Η δυνατότητα εκπαίδευσης των γιατρών και η αναγκαία παρακολούθηση των νέων εξελίξεων στην επιστήμη εξαρτάται και καθορίζεται με ευθύνη του κράτους και όλων των κυβερνήσεων σχεδόν αποκλειστικά από τις φαρμακευτικές και τις εταιρείες βιοιατρικής τεχνολογίας. Αρκεί, κύριε Υπουργέ, να πάρετε ένα προσπέκτους και του πιο μικρού ιατρικού συνεδρίου και θα δείτε ότι στην πίσω σελίδα θα έχει πέντε με δέκα χορηγούς, που είναι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες, βέβαια, δεν το κάνουν για την ψυχή τους, αλλά σκοπεύουν στο κέρδος. Ένα άλλο παράδειγμα και σας προτείνω να το κάνετε είναι να πάρετε τηλέφωνο σε ένα ξενοδοχείο που γίνεται ένα συνέδριο. Η πρώτη κουβέντα που θα σας πουν από τη ρεσεψιόν είναι «με ποια εταιρεία είσθε, για να σας πούμε το δωμάτιο στο οποίο θα πάτε».
Κύριε πρόεδρε, ακούστηκαν και φράσεις, όπως «σοβιετική αντίληψη», αλλά εμείς λέμε ότι η λύση και στην έρευνα και στην εκπαίδευση και στη μετεκπαίδευση βρίσκεται μέσα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο, χωρίς καμιά ανάπτυξη ιδιωτικής ή άλλης πρωτοβουλίας, δωρεάν και σύγχρονο σύστημα υγείας, ενιαίο και καθολικό, που να αφορά όλες τις φάσεις της περίθαλψης, την πρόνοια και την πρόληψη. Σε αυτόν, λοιπόν, τον τομέα θα πρέπει να υπάρχει και ένας αποκλειστικά δημόσιος φορέας διαχείρισης του φαρμάκου, σε όλες τις εκφάνσεις του, είτε αυτό θα είναι εισαγωγή του φαρμάκου είτε παραγωγή είτε έρευνα, μέσα από ελληνικά κρατικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκου είτε ακόμα και εξαγωγής του φαρμάκου αυτού, που, βέβαια, θα είναι ποιοτικό και ασφαλές. Εμείς αυτή την άποψη έχουμε, εάν αυτό είναι «σοβιετική αντίληψη», υπάρχει και η άλλη αντίληψη, που περιέγραψα, της διαφθοράς, της μίζας, του ασύδοτου κέρδους, που αυτό σημαίνει ιδιωτική πρωτοβουλία.
Τελευταία σχόλια