Πλήθη κόσμου παρακολούθησαν την λιτανεία, στην οποία, εκτός του Μακαριωτάτου, συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντλεήμων, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Θηβών κ. Γεώργιος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Κανώπου κ. Σπυρίδων και ο οικείος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Σε σύντομη προσφώνησή του προς το λαό του Θεού ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι η Εκκλησία μπορεί να γίνει για τον άνθρωπο η Μάνα που αγκαλιάζει τις ανάγκες της υπάρξεώς του, τόσο τις υλικές, όσο και τις πνευματικές. «Η Εκκλησία είναι αχρωμάτιστη, δεν βλέπει κόμματα, διαφορές κοινωνικού, οικονομικού, μορφωτικού ή άλλου περιεχομένου, αλλά ενδιαφέρεται για τον κάθε άνθρωπο», είπε σε μία αποστροφή του λόγου του ο Αρχιεπίσκοπος. Εξέφρασε την συγκίνησή του που μπόρεσε να ενώσει την προσευχή του με την προσευχή όλων των ανθρώπων προς τον Άγιο Σπυρίδωνα, για την συνδρομή του ουρανού στις ανάγκες της γης, αλλά πρωτίστως για την μεταμόρφωση του ανθρώπου σε αγωνιζόμενη ύπαρξη, που δεν θα φοβάται για την πορεία του κόσμου, αλλά θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του για την αλλαγή του.
Μετά την λιτανεία ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, το οποίο βρίσκεται έναντι της Ιονίου Ακαδημίας. Ο Μακαριώτατος κατέθεσε μάλιστα και στεφάνι στη μνήμη του έλκοντος την καταγωγή του από την Κέρκυρα μεγάλου πολιτικού και εθνικού ανδρός, ενώ τόνισε ότι η κίνησή του αυτή είναι δηλωτική της ανάγκης ως κοινωνία να παραδειγματιστούμε από την αυταπάρνηση, τη θυσία, την σοφία και την αγάπη του Καποδίστρια για τους πολλούς και να υπερβούμε το ατομικιστικό πνεύμα που μας οδήγησε στα πνευματικά, ηθικά και κοινωνικά αδιέξοδα.
Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος μίλησε σε ειδική ιερατική σύναξη που διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως προς τους ιερείς, τους μοναχούς και τις μοναχές της Εκκλησίας της Κερκύρας. Ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε τον προσφωνήσαντα αυτόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο για την φιλοξενία, εξέφρασε τη χαρά του για το ότι διαπίστωσε ένα νησί και μία Μητρόπολη που αγωνίζεται να δώσει μαρτυρία ζωής και πίστεως στην δύσκολη πραγματικότητα. Ο Μακαριώτατος προέτρεψε τους ιερείς να εμβαθύνουν στην ιερατική τους αυτοσυνειδησία, να μην λησμονήσουν την ανάγκη απαντήσεως στο ερώτημα «τι κάνουμε σήμερα όχι μόνο για την προσωπική μας υποδομή, αλλά και για το λαό του Θεού» και επεσήμανε ότι η Εκκλησία πρέπει να λειτουργήσει ρεαλιστικά. «Δεν βρισκόμαστε στο Βυζάντιο, ούτε στην Τουρκοκρατία, ούτε μπορεί ο ρόλος της Εκκλησίας να μείνει στο παρελθόν, αλλά ούτε μπορούμε να οραματιζόμαστε έργα του μέλλοντος, αγνοώντας την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος. Τώρα είναι ο καιρός της δράσης, τόνισε, και κάλεσε τους ιερείς να μεταφέρουν την προσευχή και την πνευματική εργασία από τους τοίχους των ναών στην κοινωνία. «Σ’ αυτό το δρόμο πορεύεται η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία χρειάζεται τα χαρίσματα του καθενός, διότι όλοι είμαστε η Εκκλησία, τα χαρίσματά μας πρέπει να ενωθούν στην Αγία Τράπεζα και να μοιρασθούν στο λαό, για να λάβουμε το αντίδωρο της αγιότητας και της αγάπης του Θεού». «Κανένα χάρισμα δεν σώζει από μόνο του, αλλά στην προοπτική της Εκκλησία μεταμορφώνεται ο κόσμος και ο καθένας προσωπικά», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.
Κατά το επίσημο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του Μακαριωτάτου από την Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος απένειμε στον Μακαριώτατο την ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Κερκύρας, τον μεγαλόσταυρο του Αγίου Σπυρίδωνος μετά Αστέρος, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ήρθε σε επαφή και με τις τοπικές αρχές της Κέρκυρας, όπως επίσης και με τα στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως. Χορούς, εξάλλου, της ιδιαιτέρας πατρίδας του Αρχιεπισκόπου παρουσίασε το συγκρότημα παραδοσιακών χορών της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου, μετά τον Εσπερινό, όσο και το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Αυγούστου, μετά την λιτανεία, ο Μακαριώτατος περπάτησε στα καντούνια της πόλης, συνοδευόμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, και έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις αγάπης τόσο από τους Κερκυραίους όσο και τους πολυπληθείς επισκέπτες του νησιού.
Στο λατρευτικό πρόγραμμα των ημερών το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου 2010 τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, ενώ μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος έκανε αναφορά στην θεολογική σημασία της τιμής των ιερών λειψάνων στην Ορθόδοξη παράδοση, επισημαίνοντας ότι η αγάπη του κόσμου προς τον Αγιο Σπυρίδωνα, αλλά και η τιμή του λειψάνου του είναι ένδειξη όχι μόνο της πίστης των ανθρώπων στο Θεό και της επιθυμίας τους για κοινωνία μαζί Του, αλλά και αφορμή υπενθύμισης στον καθέναν του δρόμου της αγιότητας, της αιωνιότητας και της προσδοκίας της ανάστασης.
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης 11 Αυγούστου 2010 διεξήχθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα, κατά την οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο οποίος ζήτησε από το λαό του Θεού να μην λησμονεί την ανάγκη της ζωντανής πίστης, η οποία γίνεται μαρτυρία και ομολογία όταν συνδέεται με τις μορφές των Αγίων και αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για να έχει ο άνθρωπος νόημα στη ζωή του.
Τόσο οι εκκλησιαστικές εκδηλώσεις όσο και η επίσκεψη του Μακαριωτάτου συνεχίζονται.
Τελευταία σχόλια