Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των λατομικών επιχειρήσεων της Κέρκυρας παραδέχθηκαν το μεγάλο οικονομικό διακύβευμα που βρίσκεται πίσω από τη μη λειτουργία τους. Ένα στα πέντε ευρώ χάνεται στη μεταφορά από τη Θεσπρωτία, δήλωσε ο Α. Ασωνίτης. Οικολόγος δήλωσε ο Ν. Ευαγγέλου!
Ερωτηματικό παραμένει το ποιος και με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η νόμιμη και ορθή λειτουργία των λατομείων των νταμαριών η οποία, επί δεκαετίες καταπατούνταν από τους λατόμους, μετά την κατ΄ αρχήν συμφωνία που προέκυψε χθες με τη μεσολάβηση Γεωργαλίδη.
«Αφενός υπάρχει μελέτη. Αφετέρου υπάρχει συμφωνία και, εφ΄ όσον χωρίσουν τα νταμάρια σε τρεις χώρους ευθύνης, ο καθένας θα αναλάβει και την ευθύνη της αποκατάστασης. Ο καθένας θα έχει το δικό του χώρο για την λειτουργία και την αποκατάσταση», δήλωσε ο Κ. Γεωργαλίδης χθες, μετά από ερώτηση για το ποιος και τι διασφαλίζει ότι οι λατόμοι δεν θα έχουν τη συμπεριφορά του παρελθόντος.
«Αν δεν αποκαταστήσει ο καθένας την δική του έκταση, τί γίνεται σε αυτή την περίπτωση», ερωτά δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο Περιφερειάρχης: «Θα γίνει συμφωνητικό. Υπάρχουν πρόστιμα. Θα κλείσει με τον καταλογισμό των ευθυνών που βαρύνεται για το κλείσιμο με πρόστιμο σε αυτόν που ευθύνεται».
Ευαγγέλου: Είμαι οικολόγος πιο πολύ ίσως από κάποιους άλλους…
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα όσα είπαν οι λατόμοι Ν. Ευαγγέλου και Α. Ασωνίτης, στη συνέντευξη Τύπου, αλλά και τί απάντησαν στις πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκαν. Οι διάλογοι είναι χαρακτηριστικοί:
«Έχουμε καλέσει τους καλύτερους επιστήμονες στην Ελλάδα επί των συγκεκριμένων έργων για να βρούμε λύση. Το πρόβλημα που υπήρχε μεταξύ των ιδιοκτητών δεχθήκαμε όλοι ότι θα το λύσουμε. Δεσμευτήκαμε με τη βοήθεια της Περιφέρειας να λειτουργήσει καταλυτικά στις μεταξύ μας σχέσεις και διαφορές», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος ενός εκ των τριών λατομείων Ν. Ευαγγέλου.
Απαντώντας στην ερώτηση για το τι διασφαλίζει την αποκατάσταση των λατομικών χώρων, ο κ. Ευαγγέλου δήλωσε: «Υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα. Τώρα, αν δεν λειτουργούν, δεν φταίμε εμείς. Και αν κάποιοι μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν, δεν είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι. Υπάρχου κι άλλοι. Αναζητήστε τις ευθύνες και αλλού, όχι μόνο σε εμάς».
• Ερώτηση δημοσιογράφου: «Εσείς, ως ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, έχετε ευθύνες;»
• Ν. Ευαγγέλου: «Εγώ, ως ιδιοκτήτης επιχείρησης από τη μεριά μου, έχω τη βούληση να αποκαταστήσω. Είμαι οικολόγος πιο πολύ ίσως από κάποιους άλλους που πετούν κορώνες. Θέλω να δουλεύω σωστά γιατί είναι πιο ασφαλές για το προσωπικό και την επιχείρησή μου. Με συκοφαντεί αυτό το πράγμα που ακούγεται. Δεν είμαι εγώ μόνο υπεύθυνος για την κατάσταση εκεί. Είμαι ο τελευταίος που βρέθηκα εκεί. Βρήκα μια κατάσταση δεδομένη. Από εκεί και πέρα, προσπάθησα να τη λύσω και, όπως βλέπετε, είμαστε κλειστοί τέσσερα χρόνια επειδή προσπαθήσαμε να τη λύσουμε».
• Ερώτηση δημοσιογράφου: «Από πλευράς δικής σας, υπήρχε παραβίαση της νομοθεσίας;»
• Ν. Ευαγγέλου: «Σαφώς υπάρχει παραβίαση, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Αλλά δεν είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι»
• Ερώτηση δημοσιογράφου: «Ποιος άλλος είναι υπεύθυνος;»
• Ν. Ευαγγέλου: «Δημοσιογράφος δεν είστε; Είναι άλλοι αρμόδιοι για την αδειοδότηση. Δεν μπορώ εγώ να δίνω την άδεια στον εαυτό μου. Δεν θέλω να επιρρίψω ευθύνες σε κανέναν. Εσείς ξέρετε καλύτερα».
Ασωνίτης: Χάνουμε το ένα στα πέντε ευρώ για κάθε έργο!
«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γεωργαλίδη ο οποίος έκανε αυτή την πρόσκληση και του οποίου η πρωτοβουλία υπήρξε καταλυτική και δι αυτής και μόνο προωθήθηκε το θέμα που πέντε και πλέον χρόνια τώρα, κατά τη δική μου γνώμη εκ προθέσεως, δεν ήθελε κανείς να λυθεί», τόνισε από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του έτερου λατομείου Αντώνης Ασωνίτης.
Προσέθεσε, δε: «Μας έθεσε προ των ευθυνών μας. Μας είπε ότι είναι απαράδεκτο το ένα από τα κάθε πέντε ευρώ που δίνουν το κράτος ή οι ιδιώτες για να κάνουν επένδυση στην Κέρκυρα, το πετάμε στη θάλασσα που χωρίζει την Κέρκυρα από την Ηγουμενίτσα. Γιατί αυτό είναι το πραγματικό κόστος. Από αυτό βγήκε και το συμπέρασμα ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, όσα λεφτά πετάχτηκαν στη θάλασσα, πετάχτηκαν -το επιεικέστερο- από πολιτική αβελτηρία, και να δηλώσουμε ότι εφ΄ όσον λυθεί οριστικά το θέμα και αδειοδοτηθούμε, θα τηρηθούν όλα αυτά που προβλέπει η περιβαλλοντική μελέτη. Πολλοί έχουν την απορία γιατί θα τα τηρήσουμε τώρα ενώ δεν τα τηρήσαμε τις προηγούμενες φορές. Η απάντηση είναι ότι οι προϋποθέσεις που ετέθησαν στη συζήτηση, είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν να κρυφτεί κανείς πίσω τους ή να καταστρατηγήσει, να κρύψει από το νόμο τις ευθύνες του. Από τη δική μας πλευρά, των λατόμων, έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις με αγορές οικοπέδων, προϋποθέσεις που δεν τηρήθηκαν. Στην Κέρκυρα και τα Επτάνησα δεν ισχύουν όσα ισχύουν σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου το κράτος έχει τις εκτάσεις ολόκληρες, τις δίνει και πάει κάποιος και κάνει λατομείο και μπορεί να τηρήσει τους περιβαλλοντικούς όρους. Εδώ είναι αγορασμένα οικόπεδα κομμάτι – κομμάτι σε διάρκεια άνω των 30 ετών με 200 περίπου συμβόλαια. Δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να τηρηθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες και η αποκατάσταση και έκαναν όλοι ότι δεν το καταλάβαιναν προ της ανάγκης που υπήρχε για την Κέρκυρα να βρεθούν τα υλικά».
- Ερώτηση δημοσιογράφου: «Τι θα σας αναγκάσει πλέον να τηρήσετε τη νομοθεσία;»
- Α. Ασωνίτης: «Χρησιμοποιείτε τη λάθος λέξη, τι θα μας υποχρεώσει. Η σωστή λέξη είναι ότι τώρα, θα μπορούμε επειδή έχουμε την ιδιοκτησία του εδάφους που μέχρι τώρα δεν την είχαμε».
- Ερώτηση δημοσιογράφου: «Θα λειτουργούν τα νταμάρια προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα του παρελθόντος ή θα υπάρχει παράλληλη διαδικασία εξόρυξης καινούριων κομματιών;»
- Α. Ασωνίτης: «Η απάντηση είναι ότι αυτή τη στιγμή θα πάρουμε μια άδεια για πέντε χρόνια. Νομικά, πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας των λατομείων για οσαδήποτε χρόνια, επειδή πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις, δεν υπάρχει. Η νομική βάση είναι ότι με το νέο νόμο δεν ανανεώνονται οι μισθώσεις του δημοσίου σε δασικές εκτάσεις για τους λατόμους. Εδώ δεν υπάρχει κανενός είδους τέτοια μίσθωση, τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα, επομένως είναι άλλο θέμα αυτό που ρωτάτε που δεν ισχύει για την Κέρκυρα».
- Ερώτηση δημοσιογράφου: «Ερωτώ αν μπορεί να γίνει εξόρυξη επ΄ αόριστον στα συγκεκριμένα λατομεία».
- Α. Ασωνίτης: «Όταν είναι ιδιωτικές οι εκτάσεις δεν απαγορεύεται από τίποτα. Αλλά δεν θα γίνεται με τους όρους που ίσχυαν γα τις αποστάσεις από δρόμους πριν να βγει ο κώδικας μεταλλευτικών εργασιών του 1985. Όσα ήταν προ του ΄85, είχαν κάποιες ευνοϊκές δυνατότητες οι οποίες δεν θα υπάρχουν από κάποιο χρόνο και πέρα, τώρα».
Τελευταία σχόλια