Μία πρώτη «νίκη» εναντίον της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος μιας περιοχής με το πρόσχημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πέτυχε ο Δήμος Θίσβης σε μία υπόθεση ανάλογη με αυτή του θαλάσσιου αιολικού πάρκου στα βόρεια θαλάσσια στενά της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας zougla.gr, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την αναστολή της από 10.7.2009 απόφασης του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 36 MW στη θέση Μελίσσι του Δήμου Θίσβης, στο νομό Βοιωτίας. Κατά την ιστοσελίδα, αναστέλλεται και η απόφαση του ίδιου γενικού γραμματέα, με την οποία χορηγήθηκε η άδεια εγκατάστασης του εν λόγω αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.
Η προσφυγή
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο δήμαρχος Θίσβης και στρέφεται κατά του εν λόγω γενικού γραμματέα και κατά της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στην αίτηση ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι η ευρύτερη περιοχή, μέρος της οποίας καταλαμβάνεται από τον αιολικό σταθμό έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 1998 και ουδέποτε ήρθη η αναδάσωση.
Ακόμη, υποστηρίζεται ότι σύμφωνα με την νομοθεσία για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών όρων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει.
Ας σημειωθεί ότι κατά το Δήμο Θίσβης, κάτι που έκανε δεκτό και το ΣτΕ, απαιτείται πριν την έκδοση αποφάσεων κάθε Περιφερειάρχη για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, θεσμοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΔΠ). Το ΣτΕ έκανε δεκτό και το επιχείρημα ότι η κατασκευή αιολικού σταθμού θα επιφέρει αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, καθώς θα πραγματοποιηθεί εκχέρσωσης, κοπή δένδρων, θάμνων, κ.λπ. και θα αλλοιωθεί το ανάγλυφο της περιοχής για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.
Με πληροφορίες από το zougla.gr
Τελευταία σχόλια