Παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Σταύρου Κουτσιουμπέλη πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων στο νοσοκομείο, ενόψει και της μεταφοράς του Ιδρύματος.
Την στήριξή του στην πάγια θέση του τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, για ασφαλή μεταφορά του ιδρύματος στις νέες εγκαταστάσεις, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Π.Ο.Ε.∆Η.Ν., Σταύρος Κουτσιουμπέλης.Ο κ. Κουτσιουμπέλης παρέστη το πρωί στην Γενική Συνέλευση του τοπικού Σωματείου ενόψει και της μετεγκατάστασης του Νοσοκομείου στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και τόνισε μεταξύ άλλων πως το κρίσιμο σημείο είναι η έλλειψη προσωπικού.
«Γίνεται μεταφορά σε ένα πολύ μεγαλύτερο Νοσοκομείο σε έκταση, το οποίο πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μιας περιφέρειας και ενός πληθυσμού της Κέρκυρας που κατά τους θερινούς μήνες, τριπλασιάζεται.
Το προσωπικό αυτήν την στιγμή δεν επαρκεί και δίνουμε μια μάχη προκειμένου να αυξηθεί», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσιουμπέλης.
Παράλληλα, τόνισε πως οι όποιες διαβεβαιώσεις για αύξηση του προσωπικού μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα, πιθανότατα θα διαψευσθούν και πως θα έρθει η επόμενη χρονιά χωρίς να υλοποιηθούν κάποιες από αυτές.
«Γι’ αυτό πρέπει να πιέσουμε τον Υπουργό ο οποίος θα έρθει την Παρασκευή, προκειμένου οι όποιες δεσμεύσεις να υλοποιηθούν άμεσα και οι όποιες προσλήψεις να γίνουν από μόνιμο προσωπικό», σημείωσε ο κ. Κουτσιουμπέλης.
Χωρίς «παρατράγουδα» η μετεγκατάσταση
Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο πραγματοποίησαν το μεσημέρι, από τις 12 μέχρι και τις 3, τρίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έως τώρα κατάσταση μέσα από την οποία επιχειρείται η μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Εργαζομένων, Ντίνα Ιωάννου, «θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου να του ζητήσουμε να δεσμευτεί για την άμεση πρόσληψη προσωπικού στο νοσοκομείο».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κ. Ιωάννου διαβεβαίωσε προς κάθε κατεύθυνση πως το προσωπικό του Νοσοκομείου δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια μορφή διαμαρτυρίας την ημέρα της μετεγκατάστασης του ιδρύματος.
Κ. Γρηγορόπουλος: «Όλα είναι έτοιμα»
Όπως δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορόπουλος: «έχουμε μεριμνήσει σε όλα σχεδόν τα επίπεδα αυτής της διαδικασίας, έχω ζητήσει από την αστυνομία την βοήθειά της προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση της μεταφοράς στο οδικό δίκτυο, έχω ζητήσει από το ΕΚΑΒ των Ιωαννίνων να μας παράσχει τη βοήθειά του παραχωρώντας μας έξι ασθενοφόρα για τις ανάγκες της μεταφοράς, μία κινητή μονάδα επίσης από το ΕΚΑΒ των Ιωαννίνων, για την μεταφορά των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, έχω ζητήσει από το Νοσοκομείο των Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» και από το Νοσοκομείο των Φιλιατών να μας ενισχύσουν με έξι τραυματιοφορείς προκειμένου με το δικό μας προσωπικό να γίνει η καλύτερη μεταφορά των ασθενών.
Σε ότι αφορά τον αξονικό τομογράφο, βρίσκονται ήδη στο Νοσοκομείο προσωπικό της εταιρίας προκειμένου να κάνουν την αποσύνδεση και τοποθέτησή του στο νέο Νοσοκομείο μέσα στις επόμενες 5-6 ημέρες.
Μέσα σε αυτό το διάστημα οι ανάγκες των ασθενών μας θα εξυπηρετούνται από τα εξωτερικά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Σήμερα (σ.σ. χθες) μπήκε και η δεξαμενή οξυγόνου, πετρέλαιο θέρμανσης έχει μπει, τα εργαστήρια λειτουργούν κανονικά, το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα είναι επίσης έτοιμο και θεωρώ ότι όλα θα λειτουργήσουν κανονικά».
Σύντομα και προσωπικό
Σε ότι αφορά τα θέμα του προσωπικού, ο κ. Γρηγορόπουλος σημείωσε πως: «θέλω να ευχαριστήσω το τοπικό Σωματείο Εργαζομένων οι οποίοι μέσα από την σθεναρή αντίστασή τους, κατάφεραν, μέσα στο επόμενο διάστημα να έρθει ένας σημαντικός αριθμός προσωπικού.
100 και πλέον άτομα θα είναι πραγματικότητα μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, 32 γιατροί είναι σε εξέλιξη, αυτήν την στιγμή γίνεται η κρίση δύο ακτινολόγων στο Νοσοκομείο, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η κρίση δύο αναισθησιολόγων, ενός παιδιάτρου και ενός παθολόγου κ.α.
Βγαίνουμε από το τούνελ της μιζέριας και πρέπει αυτό το ιστορικό γεγονός να το δούμε με αισιοδοξία».
Μέριμνα για την προστασία του υπάρχοντος κτιρίου και μηχανημάτων
Σε ότι αφορά το παλιό (πλέον) Νοσοκομείο, υπάρχει εξοπλισμός που θα παραμείνει στο κτίριο και για την φύλαξή του, υπεύθυνη είναι η διοίκηση του ιδρύματος.
Έτσι, στον χώρο θα παραμείνει η ιδιωτική εταιρία φύλαξης του χώρου και της περιουσίας του μιας και πολλά από τα μηχανήματα αυτά, θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο άλλο Νοσοκομείο ή σε κάποιο κέντρο υγείας του νομού μας. Παράλληλα, η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει ζητήσει από την Αστυνομία να μεριμνήσει και αυτή για την φύλαξη και αστυνόμευση του χώρου.
Τι θα γίνει με το παλιό κτίριο;
Σε ότι αφορά το θέμα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η τοπική κοινωνία από την επόμενη κιόλας ημέρα της μετεγκατάστασης (αν και θα έπρεπε να έχει ήδη λυθεί) και δεν είναι άλλο από το πώς θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ο υπάρχων χώρος του Νοσοκομείου, ο κ. Κουτσιουμπέλης σημείωσε πως αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τους φορείς της Κέρκυρας, χρησιμοποιώντας το κτίριο και το οικόπεδο για λόγους υγείας.
«Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κέντρο Α/θμιας φροντίδας υγείας, ή ένα κέντρο υγείας αστικού τύπου, καθώς και στο νέο πλαίσιο της Α/θμιας υγείας, να συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ για παροχή Α/θμιας περίθαλψης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο διοικητής του ιδρύματος κ. Γρηγορόπουλος υποστήριξε πως πρωτίστως, η Κέρκυρα, έχει ανάγκη από ένα κέντρο περίθαλψης χρονίως πασχόντων ή ένα κέντρο υγείας αστικού τύπου.
* Ο Θοδωρής Σταλίδης είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Άποψη
Τελευταία σχόλια