Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να καταβάλλονται κάποια πρώτα χρήματα για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων της πρόσφατης θεομηνείας στους δήμους που θα χαρακτηριστούν πλημμυροπαθείς όσον αφορά τις οικοσκευές, ενώ σε ένα 15νθήμερο περίπου για επαγγελματικά αντικείμενα.
Αυτό απορρέει από τις δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών Γ. Μαγκριώτη που επισκέφθηκε σήμερα την Κέρκυρα, προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που προκάλεσε η θεομηνία της περασμένης Τετάρτης.
Η Νομαρχία έχει ήδη καταθέσει αίτημα χαρακτηρισμού των Δήμων Κερκυραίων, Αχιλλείων, Μελιτειέων και Παρελίων ως πλημμυροπαθείς και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αύριο.
Αύριο οι πλημμυροπαθείς, εντός της άλλης εβδομάδας η ΚΥΑ
Το υπουργείο Υποδομών ετοίμασε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το χαρακτηρισμό περιοχών της Κέρκυρας ως πληγεισών. Με βάση και την πρόταση του Νομάρχη Κέρκυρας Στέφανου Πουλημένου, ο κ. Μαγκριώτης δεσμεύτηκε ότι θα υπογράψει από πλευράς του την ΚΥΑ μέχρι απόψε το βράδυ και, στη συνέχεια, θα προχωρήσει το πιθανότερο αύριο Παρασκευή η σχετική υπογραφή των άλλων συναρμόδιων υπουργών, ώστε να αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων.
Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και πιστοποίησης των ζημιών, με βάση τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων.
Η δέσμη μέτρων
Τα μέτρα, όπως ισχύουν και για άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από θεομηνίες, όπως π.χ. πρόσφατα στη Χίο, έχουν ως εξής:
- Για κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέες, επιδότηση 800 ευρώ ανά τ.μ. από τα οποία το 50% χορηγείται δωρεάν ως κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 50% είναι άτοκο δάνειο
- Για τα υπόλοιπα κτίρια που χαρακτηρίζονται ως κατεδαφιστέα, εκτός των κατοικιών, τα ποσά που χορηγούνται φτάνουν τα 600 ευρώ ανά τ.μ. από τα οποία το 1/3 είναι επιδότηση και τα 2/3 με τη μορφή άτοκου δανείου
- Για κτίρια που πλημμύρισαν χωρίς να υποστούν σοβαρές βλάβες, χορηγούνται 60 ευρώ επιδότηση δωρεάν, ανά τετραγωνικό για την αποκατάσταση ελαφρών ζημιών (π.χ. βάψιμο, μικροεπισκευές σε ένα δωμάτιο που πλημμύρησε).
- Διατίθενται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας 100.000 ευρώ ως προνοιακό επίδομα για να καλυφθούν οικοσυσκευές, προνοιακές ανάγκες (φιλοξενία σε ξενοδοχεία τις πρώτες ημέρες της πλημμύρας). Το ποσό αυτό είναι άμεσα διαθέσιμο. Αν πιστοποιηθούν μεγαλύτερες ανάγκες καθώς όπως φαίνεται, οι καταστροφές είναι μεγαλύτερες, θα προστεθούν επιπλέον χρήματα. Η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων για αυτή την κατηγορία θα αρχίσει να καταβάλλεται από αυτή τη Δευτέρα.
- Από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΟΜΜΕΧ ανάγκες αντικατάστασης οικοσκευών και επαγγελματικού εξοπλισμού (π.χ. ψυγεία, υπολογιστές, μηχανήματα, προϊόντα αποθήκης επιχείρησης κλπ.). Στην κατηγορία αυτή, θα πρέπει να εκδοθεί η ΚΥΑ μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να τεθεί σε ισχύ και, παράλληλα, να τελειώσουν τα κλιμάκια των τοπικών υπηρεσιών την πιστοποίηση των ζημιών. Τα χρήματα σε αυτή την κατηγορία θα αρχίσουν να καταβάλλονται στις επόμενες 10 – 15 ημέρες.
- Ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ διαθέτει η κυβέρνηση στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για άμεσες παρεμβάσεις σε προβληματικά σημεία προκειμένου να προλάβει μία ενδεχόμενη εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος κακοκαιρία (παρεμβάσεις για καθαρισμό ρεμάτων και ποταμιών, μικροεπεμβάσεις στο οδικό δίκτυο σε επικίνδυνα σημεία κλπ). Ποσό που, πάντως, είναι εξαιρετικά μικρό καθώς οι πρώτες ανάγκες σε δημόσιες υποδομές, σύμφωνα με εκτιμήσεις τόσο της Νομαρχίας όσο και των δήμων που επλήγησαν, είναι πολύ μεγαλύτερες (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσό που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ).
- Μέχρι τις 29 του μηνός θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το φυτικό κεφάλαιο. Θα περιλαμβάνει ζημιές σε ελαιώνα, αμπέλια ή κάθε παραγωγή, καταστροφές γεωργικών μηχανημάτων κλπ. Όπως δήλωσε ο γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κανελλόπουλος, «ό,τι νομίζει ο καθένας θα το καταγράφει και τα υποβάλλει την αίτηση και θα ελέγχεται από την υπηρεσία. Ο ΕΛΓΑ έχει συγκεκριμένο κανονισμό και οι φάκελοι θα πρέπει να συντάσσοντα με βάσει τον κανονισμό αυτό. Αν δεν συμπεριλαμβάνεται η καταστροφή στον κανονισμό αυτό, ζητείται η ενίσχυση από άλλο φορέα που είναι αρμόδιος».
«Ελλάδα, ανοχύρωτη χώρα»
Από εκεί και πέρα, ο κ. Μαγριώτης έδωσε το βάρος στην αναβάθμιση των προβληματικών υποδομών, χαρακτηριστικό όχι μόνο της Κέρκυρας αλλά και όλης της χώρας μας: «Σχεδόν όλη η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη. Δεν είχαν γίνεις το παρελθόν σοβαρές παρεμβάσεις, δεν υπήρξαν σχεδιασμοί και πρόνοιες τόσο για τη διαχείριση των υδάτων όσο και για την αντιπλημμυρική προστασία».
Το Υπουργείο Υποδομών θα χρηματοδοτήσει μέσω του ΠΔΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πρόγραμμα θωράκισης όλων των περιοχών της χώρας, αρχικού ύψους 500.000.000 ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία, μετά από συνεννόηση και με τις νέες αιρετές Περιφέρειες.
Σχεδιασμός, πλέον, σε ορίζοντα 50ετίας
Ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι η τελευταία κοινοτική οδηγία, αλλάζει το χρονικό βάθος των σχεδιασμών από τα 10 – 20 χρόνια για έργα υποδομής, στα 50 χρόνια με στόχο να αντέχουν πολλαπλάσια πίεση από τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Μία τέτοια πρακτική, ωστόσο, ανεβάζει πολύ το κόστος των μελετών και των έργων, ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί και αυτή, την πολιτική αυτή ως μονόδρομο και θα περάσει και με νομοθετική ρύθμιση ως το τέλος του χρόνου: «Είναι εμφανές ότι και στην Κέρκυρα λείπει ένας γενικότερος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, κάτι που πρέπει να είναι στις βασικές προτεραιότητες όλων μας, του Δήμου, της Περιφέρειας, των αιρετών οργάνων αλλά και της κεντρικής πολιτείας. Πρέπει να συνεργαστούμε στο πεδίο αυτό για να δώσουμε λύσεις με ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για να θωρακίσουμε την περιοχή όσο πιο καλά γίνεται».
Τελευταία σχόλια