Επιστολή προς την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη έστειλε ο σύλλογος Γαζατίκων με αφορμή την φημολογούμενη διοχέτευση της ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία αιολικού πάρκου στον υποσταθμό Γαζατίκων. Συνεδριάζουν για το θέμα κάτοικοι και Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Συνεδριάζουν κάτοικοι και νομαρχιακό συμβούλιο
Την ίδια ώρα η Ένωση Φορέων και Πολιτών Βόρειας Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, συνεδριάζει όπως έχει προγραμματίσει την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010 τις 10:30 το πρωί στην αίθουσα φιλαρμονικής της πλατείας Αυλιωτών για ενημέρωση, συντονισμό δράσης, απολογισμός των εργασιών και συλλογή νέων πληροφοριών με θέμα την δημιουργία Αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή της Βορειοδυτικής Κέρκυρας και καλεί όλους τους πολίτες να παραβρεθούν στην συνεδρίαση για την αποτροπή της αδειοδότησης του έργου.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου αύριο στις 7μ.μ. με εισηγήτρια την αντινομάρχη Μερόπη Υδραίου.
Ολόκληρη η επιστολή των κατοίκων Γαζατίκων
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Πληροφορούμαστε τελευταίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έχουν δοθεί και πρόκειται να δοθούν κάποιες άδειες για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων στην Κέρκυρα. Επίσης πληροφορούμαστε ότι όλη η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από αυτά, προκειμένου να περάσει στο δίκτυο της ΔΕΗ πρέπει υποχρεωτικά να διοχετευτεί στον Υποσταθμό της ΔΕΗ στα Γαζάτικα. Eπικροτούμε την παραγωγή αυτού του είδους της ενέργειας, αρκεί όμως η όλη διαδικασία μέχρι την τελική κατάληξη της στο δίκτυο της ΔΕΗ να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας παραθέσουμε ένα μικρό ιστορικό που αφορά την εγκατάσταση του Υποσταθμού της ΔΕΗ στον συνοικισμό μας. Το έτος 1982 η ΔΕΗ με αναγκαστική απαλλοτρίωση εγκατέστησε εντός του οικισμού μας τον ανωτέρω Υποσταθμό ισχύος 150 kv. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων περίπου ο πληθυσμός του συνοικισμού μας μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο περίπου με βασική αιτία τις καρκινοπάθειες και ειδικότερα οι παθήσεις αυτές αναπτύχθηκαν σε μεγάλο ποσοστό στους κατοίκους που έμεναν σε μικρή απόσταση από τον Υποσταθμό. Σημειωτέον ότι τα τελευταία σπίτια απέχουν από τον Υποσταθμό λιγότερο από οκτώ μέτρα. Το έτος 2003 η ΔΕΗ άρχισε να προγραμματίζει την περαιτέρω ενίσχυση του Υποσταθμού με άλλα 150 kv με υποβρύχιο καλώδιο από την απέναντι Ηπειρωτική ακτή που θα έφτανε στον υποσταθμό με πυλώνες. Τότε οι κάτοικοι του συνοικισμού μας αντέδρασαν δυναμικά σε αυτήν την προοπτική και κατά την διάρκεια των επόμενων τριών χρόνων υπήρχαν συχνές αντιπαραθέσεις με την ΔΕΗ ( ημερίδες, επεισόδια με την αστυνομία κατά την όδευση του καλωδίου προς τον υποσταθμό, παρουσίαση του προβλήματος στην εκπομπή του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου κλπ), ώσπου η κατάληξη όλων αυτών ήταν η ΔΕΗ να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό της και να οδεύσει το καλώδιο υπόγεια από την ακτή έως τον Υποσταθμό και περιφερειακά του συνοικισμού μας, με την δέσμευση όμως του τότε ΥΠ.ΑΝ.(κ. Σιούφας) και της Διοικήσεως της ΔΕΗ ότι θα δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την μεταφορά του ανωτέρω Υποσταθμού εντός πενταετίας μακριά από τον συνοικισμό μας. Σε συνεργασία που είχαμε με τον Δήμο Φαιάκων βρέθηκε ένα αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο από την ΔΕΗ, και συνήφθη συμβόλαιο δωρεάς προς την ΔΕΗ προκειμένου να μεταφερθεί εκεί ο Υποσταθμός. Επειδή όμως το ανωτέρω αγροτεμάχιο δεν είχε την απαραίτητη έκταση που απαιτούσε η ΔΕΗ προσφέρθηκε από ένα κάτοικο του συνοικισμού μας στην ΔΕΗ και το διπλανό αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του, προκειμένου να υλοποιηθεί η μεταφορά του Υποσταθμού και συνήφθη σχετικό προσύμφωνο. Δυστυχώς όμως τον πρόλαβε η λευχαιμία , όπως ανωτέρω έχουμε αναφέρει, και πριν από ένα χρόνο περίπου έφυγε από κοντά μας, με αποτέλεσμα να μην περαιωθεί η όλη διαδικασία.
Από τότε μέχρι και σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια σχετικά με την δρομολόγηση της μεταφοράς του Υποσταθμού γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι ουδέποτε ήταν στις προθέσεις της κάτι τέτοιο, και εξακολουθεί να τον διατηρεί ως έχει .
Όσον αφορά την φτηνή δικαιολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ότι δηλαδή δεν προχώρησε η δωρεά του 2ου αγροτεμαχίου, αυτό μπορούσε κάλλιστα να ξεπεραστεί αν η ΔΕΗ είχε την πρόθεση να μεταφέρει τον Υποσταθμό και να απαλλάξει εμάς και τα παιδιά μας από την παρουσία του εντός του συνοικισμού μας, και προχωρούσε στην αναγκαστική απαλλοτρίωση του.
Εδώ θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η λειτουργία του είναι παράνομη καθώς δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη και τελεί υπό μετεγκατάσταση βάσει των δεσμεύσεων της Πολιτείας (ΥΠ. ΑΝ. – ΔΕΗ κλπ) .Εσκεμμένως δε ονομάζεται ως υποσταθμός Αγίου Βασιλείου ενώ βρίσκεται στα Γαζάτικα ,διότι στον χάρτη στον οποίο απεικονίζεται ο ανωτέρω υποσταθμός την εποχής κατασκευής του, κάποιοι αποφάσισαν να μην δείξουν καθόλου τον συνοικισμό μας ο οποίος είναι ακριβώς δίπλα, αλλά να αναφέρουν ως κοντινότερο τον συνοικισμό του Αγίου Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ περίπου και καμία σχέση δεν έχει με την θέση του υποσταθμού. Ύστερα από τα ανωτέρω σαν γνωρίζουμε τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το σύνολο των κατοίκων της ανωτέρω περιοχής δεν θα ανεχθούν άλλον εμπαιγμό ιδιαίτερα από εταιρείες που θέλουν να λέγονται Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ), πόσο δε μάλλον από ορισμένες ΑΕ που αυτοσκοπός τους είναι το κέρδος και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε με οποιοδήποτε τίμημα την περαιτέρω ενίσχυση του υπάρχοντος υποσταθμού.
Ως εδώ και μη παρέκει. Επίσης δεν πρόκειται να δεχθούμε συνδιαλλαγές ή να πιστέψουμε υποσχέσεις ύστερα από όσα το παρελθόν μας έχει διδάξει. Σκοπός ζωής μας είναι η μεταγκατάσταση του Υ/Σ και θα είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε ενέργεια από όπου κι αν προέρχεται που σκοπό θα έχει την μεταφορά του ανωτέρω υποσταθμού σε άλλο χώρο που δεν θα δημιουργεί προβλήματα σαν αυτά που εμείς τόσα χρόνια πληρώνουμε με τις ίδιες μας τις ζωές. Επιτέλους κάποια στιγμή θα πρέπει οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις που λέγονται, από υπεύθυνα όπως θέλουμε να πιστεύουμε χείλη, να μην μένουν λόγια αλλά να γίνονται πράξεις προκειμένου η κοινωνία μας να αποκτήσει κάποια στιγμή την αξιοπιστία της που τόσο πολύ έχει λείψει τελευταίως.
Ο πρόεδρος Κων/νος Μεταλληνός, ο γραμματέας Σπυρίδων Ρέγγης.
Τελευταία σχόλια