Για αρρωστημένη κατάσταση που έχει να κάνει με την “ομηρία” των συμβασιούχων κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας Μάκης Βλάσσης, με αφορμή τη συζήτηση της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων όπου συζητήθηκε η υπόθεση των 29 εργαζομένων που είναι σε εργασιακή αβεβαιότητα από την δεκαετία του 1990.
Ο κ. Βλάσσης υπογραμμίζει πως πρόκειται για ένα φωτεινό και ταυτόχρονα κλασικό παράδειγμα του πελατειακού συστήματος και της διαπλοκής που αναπτύσσεται μεταξύ πολιτών και πολιτικών.
Αφού κάνει λόγο για απουσία κάθε ίχνους ειλικρίνειας και αυτοκριτικής από πλευράς δημοτικών συμβούλων, υποστηρίζει πως η υπόθεση είναι ένα τρανό παράδειγμα που πλήττει τις έννοιες της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, της ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ, της ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: “Οι πρακτικές αυτές έχουν καταστήσει το Δήμο Κερκυραίων υπερχρεωμένο, αφερέγγυο και προβληματικό, και για αυτές τις πρακτικές καμία Δημοτική Αρχή δεν είχε το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες της.
Από την δεκαετία του 1990 έως και σήμερα οι μεν τους λένε και οι δε , και … τους τακτοποίησαν… τους έκαναν μπαλάκι του τένις μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Κερκυραίων.
Οι συνάδελφοί μας μπορούσαν να μονιμοποιηθούν
το 1997 με το άρθρ. 32 του Ν.2508/1997,
το 2000 με το άρθρ. 17 του Ν. 2839/2000,
το 2004 με το Π.Δ. 164/2004 και
το 2009 με το άρθρ.269 του Ν. 3463/2006.
Πώς; Όπως εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι στο νομό της Κέρκυρας, όπως χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα.
Κανείς όμως από το 1997 μέχρι σήμερα δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα.
Εμείς το καλοκαίρι του 2003 μόλις αναλάβαμε την διοίκηση του Συλλόγου, αμέσως τονίσαμε στους εργαζόμενους να μην περιμένουν από κανέναν πολιτικό ΤΙΠΟΤΕ απλά γιατί οι πράξεις τους δείχνουν ότι για άλλα ενδιαφέρονται κι όχι για τους εργαζόμενους.
Τους συστήσαμε να προσφύγουν στην δικαιοσύνη. Από τους 49 που τότε υπηρετούσαν μόνον 21 εργαζόμενοι μας άκουσαν και κατέθεσαν προσφυγές για την μετατροπή των συμβάσεών τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου- με την ενέργειά τους αυτή έχουν ακόμη ελπίδες- δυστυχώς οι υπόλοιποι άκουσαν τους επαγγελματίες πολιτικούς και δεν κατέθεσαν προσφυγή.
Σήμερα; Τι γίνεται σήμερα;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυβερνούσε την δεκαετία του 1990 και την χώρα και την Κέρκυρα και τα στελέχη του στην Κέρκυρα προσέλαβαν αυτούς τους εργαζόμενους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυβερνά και τώρα την χώρα και την Κέρκυρα με τα ίδια σχεδόν στελέχη. Αν πραγματικά θέλουν μπορούν να τους μονιμοποιήσουν μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,
Η ΘΕΛΗΣΗ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ.
Ας τους μονιμοποιήσουν και ας πάρουν όλη την δόξα, εμείς τους την χαρίζουμε δεν την χρειαζόμαστε.
Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτού του είδους την πολιτική.
ΗΜΑΣΤΑΝ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ”.
Τελευταία σχόλια