Η οικονομική δυσχέρεια προφανώς εντείνει και τις προθέσεις της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που ανήκουν στην ΚΕΔ με πρόκριμα την ενοικίαση «φιλέτων» γης. Μεταξύ αυτών, και έκταση του Δήμου Μελιτειέων.
Το Δημόσιο προχωρά στην πώληση ή την ενοικίαση δημόσιας γης, συνολικής έκτασης άνω των 14.500 στρεμμάτων μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.
Ίσσος… πρώτος στόχος
Από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης είναι ο Δήμος Μελιταίων με περισσότερα από 1.800 στρέμματα, τα οποία –σύμφωνα με τις προθέσεις της ΚΕΔ- τίθενται στη διάθεση επιχειρηματιών που επιθυμούν να προχωρήσουν σε κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων ή ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων.
Γ. Λειβαδιώτης: Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις
Ωστόσο, ο ίδιος ο Δήμος Μελιτειέων δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τις τρέχουσες προθέσεις της κυβέρνησης. Ο δήμαρχος Γιάννης Λειβαδιώτης υπογράμμισε ότι εδώ και αρκετά χρόνια, η ΚΕΔ είχε προσπαθήσει να παραχωρήσει την επίμαχη έκταση για κατασκευή γηπέδου γκολφ και ξενοδοχειακής συνοδευτικής μονάδας, ωστόσο, μετά και από αντιδράσεις φορέων της περιοχής, η επένδυση δεν είχε προχωρήσει και η έκταση έχει πλέον χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη από τη συνθήκη Natura ως οικολογικά ευαίσθητη περιοχή.
Είναι ενταγμένη στο Natura
Μάλιστα, έχει δημοσιευτεί ο επίσημος χαρακτηρισμός της περιοχής ως συμπεριλαμβανόμενης στο Natura και ανήκει πλέον στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ερωτηθείς ο κ. Λειβαδιώτης σχετικά με το αν η δημοτική αρχή Μελιτειέων είναι σύμφωνη ή όχι με την τουριστική και οικιστική αξιοποίηση της έκτασης, επιφυλάχθηκε να απαντήσει καθώς δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τα σχέδια και το είδος της επένδυσης που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση. «Αν γίνει μία ήπια αξιοποίηση που δεν θα προσβάλλει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και θα σέβεται τις προϋποθέσεις της συνθήκης Natura, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε» ήταν η κατ΄ αρχήν αντίδραση του Δημάρχου Μελιτειέων.
Διερεύνηση από εταιρίες συμβούλων
Γράφημα από την εφημερίδα “Ισοτιμία”
Εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης είναι «η εξασφάλιση ενός σταθερού εισοδήματος από τη μακροχρόνια μίσθωση αυτών των ακινήτων, στα οποία υπολογίζεται ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μπορούν να ανεγερθούν ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά συγκροτήματα, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα και επιχειρήσεις αναψυχής».
Πρόκειται για 27 συνολικώς οικόπεδα-φιλέτα τα οποία στόχος είναι μερικά να πωληθούν και ορισμένα να ενοικιαστούν με μισθώσεις από 25 έως 40 χρόνια.
Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα ετήσια μισθώματα που θα εισπράττονται από τους ιδιώτες επενδυτές θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας, ιδιαίτερα δε στη μείωση του δημοσίου χρέους.
Την διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει αναλάβει η Εθνική Τράπεζα με τις εταιρείες Συμβούλων Planet AE, CSF AE και Savills Hellas Ε.Π.
Η συμφωνία που υπέγραψε η ΚΕΔ με την Ένωση Εταιρειών προβλέπει ότι οι αναπτύξεις θα βασιστούν κυρίως στο μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης για 25-40 χρόνια. Όταν αυτή λήξει, η χρήση των ακινήτων θα επιστρέφει στο ελληνικό δημόσιο.
Θα εξεταστούν επίσης εναλλακτικά σχήματα σύμπραξης του Δημοσίου με τον ιδιώτη ανάδοχο, όπως σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού, με συμμετοχή του Δημοσίου στα έσοδα της ανάπτυξης.
Σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Αιτωλοακαρνανία
Μεταξύ των άλλων περιοχών, στα σχέδια της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται και:
3.136 στρέμματα γης που βρίσκονται στα Νέα Στύρα της Εύβοιας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση που διατίθεται για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Αμφιλοχία στην Αιτωλοακαρνανία με 3.000 στρέμματα
Τουριστικά θέρετρα και επιχειρήσεις αναψυχής θα προσελκύσει η έκταση των 1.390 στρεμμάτων πέριξ της Λίμνης Πετρών στο Αμύνταιο Φλωρίνης, κατά την ΚΕΔ.
Από τη Βόρεια Ελλάδα, η ΚΕΔ διάλεξε 98 στρέμματα στο Δήμο Αιγείρου στο παραθαλάσσιο τμήμα του νομού Ροδόπης, 842,5 στρέμματα στην Καβάλα και άλλα 133 στρέμματα στην εκπληκτική Χαλκιδική (Σιθωνία).
Στο πρόγραμμα θα περιληφθούν επίσης η Σάμος όπου η προς αξιοποίηση κρατική περιουσία καλύπτει 1.160 στρέμματα στο Βαθύ. Ακόμη η πανέμορφη περιοχή των Αλυκών Ζακύνθου με 170 στρέμματα.
Με πληροφορίες από τις εφημερίδες «Ισοτιμία», «Κέρδος» και το capital.gr.
Τελευταία σχόλια