Ευθύνες έχει και ο Δήμος Κερκυραίων αλλά και οι πολίτες του, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη της Κέρκυρας όσον αφορά τον τομέα της καθαριότητας. Αυτό είναι το συμπέρασμα δημοτικής αρχής και εκπροσώπων φορέων σε κοινή σύσκεψη.
Το θέμα της συνάντησης ήταν η βελτίωση της καθαριότητας του Δήμου Κερκυραίων και τη συγκάλεσε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουρής. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι σύλλογοι των κατοίκων των περιοχών Αλεπούς, Ανάληψης, Ανεμομύλου, Κανονίου, Κωτσέλα, Κοντοκαλίου και Μαντουκίου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΚ Κώστας Κιτσάκης, του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Δημήτρης Χαρίτος, του Εμπορικού Συλλόγου Χρήστος Μητσιάλης κ.α.
«Αδυνατούμε υπό αυτές τις συνθήκες»
Ο Α. Κουρής ξεκαθάρισε πως ο Δήμος Κερκυραίων αδυνατεί υπό τις παρούσες συνθήκες να αντεπεξέλθει στις ανάγκες καθαριότητας της Κέρκυρας, αν δεν συμβάλλουν τα μέγιστα και ανταποκριθούν στον κανονισμό οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης και οι επισκέπτες της ή όσοι εργάζονται εδώ. Με δεδομένα τα δομικά, οικονομικά και στελεχιακής επάρκειας προβλήματα της υπηρεσίας καθαριότητας, ο Αντιδήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους να συμβάλλουν στη βελτίωση της εικόνας τηρώντας ευλαβικά το ωράριο αποκομιδής, με το να κατεβάζουν τα σκουπίδια τους μόνο τις βραδινές ώρες έως τα μεσάνυκτα για το κέντρο της πόλης και, για τις περιαστικές περιοχές, τις ημέρες και ώρες που προβλέπονται ανάλογα με το πότε περνά η «σκουπιδιάρα».
Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομή
Παρουσίασε αναλυτικά τις ελλείψεις σε προσωπικό, κονδύλια για υπερωρίες του υπάρχοντος προσωπικού αλλά και σε μηχανήματα και οχήματα (χαρακτηριστικά ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόλις ένα απορριμματοφόρο διαθέσιμο για τις ανάγκες της ανακύκλωσης και κανένα πλυντήριο οδοστρώματος. Νέες προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν λόγω της γνωστής απαγόρευσης της κυβέρνησης ελέω οικονομικής κρίσης, ενώ δεν εγκρίνονται έξτρα ώρες για εργασία του προσωπικού στο οποίο άλλωστε, οφείλονται εκατοντάδες ρεπό από τις επιπλέον ημέρες και ώρες που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια…
Μόνιμοι υπάλληλοι υπηρετούν μόλις 60 άτομα στον τομέα της αποκομιδής και άλλα 40 άτομα εργάζονται σε γραφείο στην υπηρεσία. Το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο όταν, εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, θα συνταξιοδοτηθούν 12 και πλέον εργαζόμενοι ενώ οι ανάγκες σε αποκομιδή αυξάνονται και σήμερα ανέρχονται στους 100 τόνους ημερησίως για γενικά απορρίμματα, 20 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και 40 τόνοι μεγάλων αντικειμένων.
Κριτική κατά Δήμου
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι φορέων των κατοίκων άσκησαν κριτική κατά της δημοτικής αρχής και των προηγούμενων για ανακολουθία υποσχέσεων και πράξεων, με τον κάθε αντιδήμαρχο που αναλαμβάνει τη θέση της καθαριότητας να αλλάζει το ωράριο αποκομιδής με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο πολίτης να προγραμματίσει τη λειτουργία του σπιτιού του.
Επεσήμαναν τη μεγάλη έλλειψη σε κάδους απορριμμάτων και ανακυκλούμενων υλικών, καθώς και στην απραξία του Δήμου Κερκυραίων στην απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων από τις γειτονιές της πόλης.
Έρχεται ο νέος υπόγειος κάδος
Ο Α. Κουρής ανακοίνωσε επίσης ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα παραληφθεί ο υπογειοποιημένος κάδος απορριμμάτων στην πλατεία Σαρόκου, ενώ ειδική αναφορά έκανε στους καταστηματάρχες κυρίως της παλιάς πόλης που πετούν απορρίμματα και υλικά συσκευασίας κάθε ώρα και ημέρα της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να προκαλούν αρνητική εικόνα στην πλέον τουριστική περιοχή της Κέρκυρας.
Τα σούπερ μάρκετ, μεγάλοι παραβάτες!
Από τους μεγαλύτερους «καταπατητές» του κανονισμού λειτουργίας της πόλης είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, απάντησαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν τηρούν κανένα ωράριο και κατεβάζουν συνεχώς μέσα στη μέρα στην άκρη του δρόμου χαρτοκιβώτια και άλλα υλικά συσκευασίας.
Ο κ. Κουρής παραδέχθηκε το πρόβλημα, λέγοντας ότι η δημοτική αστυνομία έχει σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα που αγγίζουν τις 10.000 ευρώ, ωστόσο αφενός οι επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να μην πληρώσουν το πρόστιμο, αφετέρου υπάρχουν κενά στη νομοθεσία σχετικά με την υποχρέωση να κρατούν σε ειδικά ψυγεία και να μην πετούν ληγμένα τρόφιμα και άλλα υλικά που σαπίζουν ή αλλοιώνονται, δημιουργώντας κίνδυνο ακόμα και στη δημόσια υγεία μέχρι να περάσει το απορριμματοφόρο να συλλέξει τα σκουπίδια…
Τελευταία σχόλια