Το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου έθεσε στην υπουργό Παιδείας με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Κέρκυρας Μπ. Χαραλάμπους ζητώντας άμεση λύση. “Πρέπει να βάλουμε κριτήρια”, απάντησε ο υφ. Παιδείας Γ. Πανάρετος, κάνοντας λόγο για “εξορθολογισμό δαπανών”.
Ο κ. Χαραλάμπους ενημέρωσε για την αναστάτωση που επικρατεί τις τελευταίες 10 ημέρες στην φοιτητική κοινότητα της Κέρκυρας, αφού περίμεναν να συνεχιστεί η μέχρι σήμερα πολιτική του Πανεπιστημίου για στέγαση. “Ξαφνικά ο κ. Πρύτανης εξέδωσε λίστα αυτών που γίνονται δεκτοί στα ξενοδοχεία που μένουν οι φοιτητές. Όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν οι νέες αιτήσεις, αλλά και από τους παλιούς περίπου 220 φοιτητές πετάχτηκαν έξω από τα ξενοδοχεία. Βέβαια μπροστά στην αποφασιστικότητα των φοιτητών ο κ. Πρύτανης ανέκρουσε πρύμναν προσωρινά και έδωσε εντολή στα ξενοδοχεία να μην εκδιωχθούν οι φοιτητές μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις”, είπε ο βουλευτής της Κέρκυρας.Ο κ. Χαραλάμπους ενημέρωσε ότι κόπηκε 20% από το κονδύλι της στέγασης των φοιτητών με αποτέλεσμα “ άλλοι περίπου 200 φοιτητές να εκδιωχθούν. Έτσι ενώ φέτος υπήρχαν περίπου 900 αιτήσεις, όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν αυτές αλλά περίπου 500 από τις 900 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Εμείς ζητάμε από το Υπουργείο έκτακτη οικονομική επιχορήγηση ούτως ώστε και οι εννιακόσιες τόσες αιτήσεις να ικανοποιηθούν και να ληφθούν άμεσα μέτρα ούτως ώστε να χτισθεί και στην Κέρκυρα μια σύγχρονη φοιτητική εστία που να πληροί όλα τα δεδομένα μιας σύγχρονης φοιτητικής εστίας”.
Τις δυσκολίες της χώρας επικαλέστηκε ο Γ. Πανάρετος
Προσπαθούμε για το καλύτερο, απάντησε εν ολίγοις ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος αλλά απέφυγε να δεσμευτεί για ευόδωση του αιτήματος του βουλευτή Κέρκυρας. Συγκεκριμένα ο κ. Πανάρετος δήλωσε ότι “την επόμενη εβδομάδα θα συνέλθει η Επιτροπή Στέγασης, με τη συμμετοχή και των φοιτητών, η οποία θα καθορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν όσοι θα έχουν κρατική επιχορήγηση στέγασης”.
Έκανε λόγο για 76 δωμάτια υψηλών προδιαγραφών στη φοιτητική εστία Κέρκυρας, “στα οποία το καλοκαίρι στα διεθνή συνέδρια φιλοξενούνται επιστήμονες και επισκέπτες”. Ενημέρωσε ότι θα γίνει επιλογή μελετητή για δημιουργία νέας φοιτητικής εστίας στην Κέρκυρας με άλλα 75 δωμάτια καθώς και ότι στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας φιλοξενούνται με κρατική χρηματοδότηση 500 φοιτητές. “Η χρηματοδότηση για το 2010 για φοιτητική στέγαση και σίτιση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι 3,5 εκ. ευρώ. Και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που περνάει η χώρα, πιστεύω ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές”, κατέληξε.
Δευτερολογία Χαραλάμπους: Ποια σύγχρονη φοιτητική εστία;
Διαφορετικά παρουσίασε τα πράγματα στη δευτερολογία του ο Μπ. Χαραλάμπους για τα περί σύγχρονης φοιτητικής εστίας. Υποτυπώδης είναι η φοιτητική εστία, τόνισε, δεν τηρούνται πληρούνται όροι υγιεινής και ασφάλειας, δύο και τρεις φοιτητές σε κάθε δωμάτιο.
Ο κ. Χαραλάμπους ενημέρωσε ότι πετιούνται έξω φοιτητές διότι εργάζονται και καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους. Οι φοιτητές είναι 3.000 κι από αυτούς στεγάζονται οι 500, η Κέρκυρα είναι από τις ακριβότερες περιοχές και κινδυνεύει να μείνει χωρίς φοιτητές αν δεν υπάρξει η στέγασή τους, δήλωσε υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή Στέγασης συνήλθε και απέρριψε να μπουν κριτήρια. “Ζητούμε” δήλωσε “να υπάρξει πράγματι δωρεάν παιδεία, με σύγχρονες φοιτητικές εστίες, σίτιση και μεταφορά των μαθητών”.
Γ. Πανάρετος: Προσπάθεια εξορθολογισμού δαπανών
Πρέπει και τα Πανεπιστήμια να συμβάλλουν στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών, υποστήριξε ο υφυπουργός Παιδείας. Και τόνισε: “Είναι μια υπερβολή, νομίζω, σε μια γενικότερη προσέγγιση που έχετε στο να θεωρείτε ότι οτιδήποτε κάνει είναι η Κυβέρνηση είναι εναντίον των λαϊκών στρωμάτων και εσείς είστε οι αποκλειστικοί προστάτες των λαϊκών στρωμάτων.
…Έχετε μια άποψη, την οποία την αποτυπώνεται και στην ερώτησή σας, όλοι οι φοιτητές να έχουν δωρεάν σίτιση και στέγαση. Μακάρι να μπορούσαμε. Αν μου πείτε μια χώρα στο κόσμο που έχει για όλους τους φοιτητές δωρεάν, σίτιση και στέγαση θα είχε ενδιαφέρον να δούμε με βάση ποια οικονομική προσέγγιση το επιτυγχάνει αυτό το πράγμα. Τι κάνουμε φέτος που νομίζω ότι είναι σωστό- και ελπίζω να βοηθήσετε σε αυτήν τη
ν κατεύθυνση. Δηλαδή να γίνει ένας καλύτερος τρόπος επιλογής αυτών που μένουν στις εστίες. Να δούμε ποιος έχει πιο πολύ ανάγκη για να μείνει στις εστίες”.
Τελευταία σχόλια