Μία κρύο, μία ζέστη από τα κυβερνητικά στελέχη που επισκέφθηκαν την Κέρκυρα όσον αφορά το χρόνιο αίτημα του εμπορικού κόσμου του νησιού για νομοθετική ρύθμιση ώστε το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στο Αιγαίο λόγω νησιωτικότητας, να ισχύσει και στα Επτάνησα ώστε να σταματήσει η ανισότητα αυτή.
Στη φωτογραφία, ο υφυπουργός Π. Ρήγας (πρώτος από αριστερά) χαιρετά τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Π. Μπράμο υπό το βλέμμα του προέδρου του ΕΒΕ Επιμελητηρίου Γ. Χονδρογιάννη, στη συνάντηση εργασίας της Κυριακής. Πίσω διακρίνονται ο Υπουργός Κ. Σκανδαλίδης με τον πρώην υπουργό και βουλευτή Κέρκυρας Σπ. Ράλλη
Το αίτημα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου τόσο στον Υφυπουργό Οικονομίας Παναγιώτη Ρήγα όσο και στον Υφυπουργό Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη, την Κυριακή και την Τετάρτη όπου βρέθηκαν αντίστοιχα στην Κέρκυρα.
Δίκαιο αίτημα, αλλά χωρίς αρμοδιότητα…
Και οι δύο ήταν θετικοί, ωστόσο, ο μεν πρώτος είπε πως θα το εξετάσει , ο δεύτερος είπε πως συμφωνεί αλλά ούτε ο ίδιος ούτε ο κ. Ρήγας έχουν καμία αρμοδιότητα για το θέμα και θα πρέπει να το θέσουν στο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Ρήγας, στην τοποθέτησή του στη συνάντηση εργασίας που έγινε στο πλαίσιο της πρωθυπουργικής επίσκεψης, χαρακτήρισε ως δίκαιο το αίτημα του εμπορικού κόσμου και της Κέρκυρας γενικότερα. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας πολύ προσεκτική διατύπωση, δεν δεσμεύτηκε στην αλλαγή του νόμου αλλά εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί: “Άποψή μας είναι ότι όταν μιλάμε για νησιώτικες πολιτικές, οφείλουμε να μιλάμε για το σύνολο του νησιωτικού χώρου. Επομένως, ό,τι ισχύει για το νησιώτικο χώρο γενικότερα, θα πρέπει να ισχύει και για τα νησιά του Ιονίου. Μέσα σε αυτό, πιστεύω ότι πρέπει να πάει και η διεκδίκηση που έχει να κάνει με το θέμα του ΦΠΑ”.
Τρεις ημέρες μετά, χθες το απόγευμα, ο κ. Νικητιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, αν και νωρίτερα είχε πει στους τουριστικούς φορείς ότι είναι δίκαιο το αίτημα για εναρμόνιση του Ιονίου με το καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στο Αιγαίο, έκανε λόγο για προσωπική άποψη που δεν δεσμεύει την κυβέρνηση αφού ο ίδιος δεν έχει καμία αρμοδιότητα!
Τι συμβαίνει στο Αιγαίο
Όταν η Κέρκυρα είναι ενταγμένη στο συντελεστή του 23%, νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα οι νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες Σαμοθράκη και Σκύρος, απολαμβάνουν με τη… βούλα της Ε.Ε. μειωμένους συντελεστές κατά 30% (δηλαδή στο 16%).
Αυτό συμβαίνει μάλιστα σε εφαρμογή ευρωπαϊκής απόφασης (Οδηγία 92/77/ΕΟΚ για την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ενταγμένη στο ελληνικό φορολογικό Δίκαιο με το ν. 2093/92).
Για να δει κανείς την ανισότητα μεταξύ του Αιγαίου και του Ιονίου που έχει προωθηθεί διαχρονικά από της κυβερνήσεις, με την απουσία διεκδικητικότητας από πλευράς Κέρκυρας και των υπόλοιπων Επτανησίων, αρκεί να σημειωθεί ότι οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν αιτιολογούνται τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αναγκαία πολιτική λόγω των ιδιαιτεροτήτων των νησιωτικών περιοχών και της ανισότητας που έχουν στις προοπτικές ανάπτυξης, οικονομίας και μετακίνησης σε σχέση με τις ηπειρωτικές.
Μάλιστα, την απόφαση της Ε.Ε. το 1992 (τότε, ΕΟΚ) την πέτυχε η χώρα μας αναγκάζοντας την Ευρώπη να αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής και μορφολογικής της ιδιαιτερότητας ώστε να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών.
Τελευταία σχόλια