Στα δύο οι πράσινοι δήμαρχοι για την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση. Η άποψη της διαίρεσης σε 5 δήμους, που εκφράζεται από τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Μ. Κάρρα, συνάντησε αντιδράσεις από 3 Δήμαρχους.
Στη συνεδρίαση ΤΕΔΚ και ολομέλειας των δημάρχων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, απόντος μόνο του πρώην δημάρχου Κερκυραίων Γ. Τρεπεκλή, τέθηκε επί τάπητος το σχέδιο διαλόγου που διαμόρφωσε η επιτροπή που συστάθηκε από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.
Η πρόταση
Στην πρότασή τους οι αιρετοί που εργάστηκαν ως επιτροπή (Αλ. Αυλωνίτης, Σωτ. Βλάχος, Σπ. Κροκίδης και Αχ. Μάζης) κάνουν λόγο για πέντε δήμους στο νησί με δύο εναλλακτικά σενάρια.
Και στα δύο, ο δήμος Κερκυραίων μένει ως έχει, ενώ μικρές αλλαγές συντελούνται στα όρια των υπολοίπων 4 δήμων. Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται το εξής:
- Ο δήμος Αχιλλείων συνενώνεται με τον δήμο Παρελίων.
- Ο δήμος Λευκιμμαίων ενώνεται με τους δήμους Κορισσίων και Μελιτειέων.
- Ο δήμος Φαιάκων ενώνεται με τους δήμους Παλαιοκαστριτών και Κασσωπαίων και τέλος
- Ο δήμος Θιναλίων ενώνεται με τους δήμους Αγίου Γεωργίου και Εσπερίων.
Σε κάθε περίπτωση ξεχωριστό δήμο αποτελεί το νησί των Παξών ενώ ξεχωριστές διοικητικές ενότητες τα Διαπόντια Νησιά.
Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική περίπτωση ο δήμος Λευκιμμαίων να ενωθεί μόνο με το δήμο Κορισσίων και ο δήμος Μελιτειέων με το δήμο Αχιλλείων και ίσως το δήμο Παρελίων ή ο δήμος Παρελίων να ενωθεί με τους Φαιάκων και Παλαιοκαστριτών και οι υπόλοιποι δήμοι να ενωθούν σε ένα δήμο στη Βόρεια Κέρκυρα.
Διεύρυνση του δήμου Κερκυραίων;
Η πρώτη αντίρρηση στο σχέδιο πρόταση της επιτροπής της ΤΕΔΚ ήρθε από τον δήμαρχο Κερκυραίων Σωτήρη Μικάλεφ, ο οποίος άλλωστε με δηλώσεις του λίγες ημέρες πριν την συνεδρίαση είχε προϊδεάσει για τη στάση που θα ακολουθούσε στη συνεδρίαση. «Εγώ θα έβλεπα διεύρυνση του δήμου Κερκυραίων και δεν καταλαβαίνω γιατί ο δήμος της πόλης θα πρέπει να μείνει στα όρια που έχει σήμερα» είπε, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι συμβουλευτικός και σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει τους αιρετούς.
Προβλήματα και στον Νότο
Αντιρρήσεις εξέφρασαν και οι δήμαρχοι Κορισσίων Β. Χειμαριώτης και Μελιτειέων Γ. Λειβαδιώτης για την πρόταση της επιτροπής της ΤΕΔΚ. Ο μεν κ. Χειμαριώτης εξέφρασε την άποψη της δημιουργίας τριών δήμων στο νησί ενώ ο κ. Λειβαδιώτης ήδη από το προηγούμενο διάστημα είχε εκφράσει έντονες αντιδράσεις για την πιθανότητα συνένωσης του δήμου του με τους δήμους του νότου (Λευκιμμαίων και Κορισσίων).
Εξανεμίζεται η ομοφωνία
Με τούτα και με κείνα, η ηγεσία της ΤΕΔΚ πρέπει να θεωρεί κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει ομοφωνία στην πρόταση που αναμένεται να καταθέσει στην ΚΕΔΚΕ για την νέα διοικητική διαίρεση της Κέρκυρας.
Στην καλύτερη περίπτωση η πρόταση του προεδρείου (που εκφράζεται κυρίως από τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Μ. Κάρρα) θα συγκεντρώσει συντριπτική πλειοψηφία για τη δημιουργία πέντε δήμων αλλά ορατό είναι και το σενάριο να υπάρξουν αντιδράσεις κατοίκων και αιρετών, κυρίως του νότου, για τον Καποδίστρια ΙΙ.
Με το βλέμμα στο συνέδριο
Οι αιρετοί τώρα προσβλέπουν στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που θα γίνει 18 -20 Ιανουαρίου, ενώ στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η διοργάνωση συνεδρίου της τοπικής Ένωσης Δήμων, που είχε εξαγγελθεί για τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά πλέον έχει πάψει οποιαδήποτε συζήτηση.
Η αρχική πρόταση της ΤΕΔΚ ήταν να κατατεθεί η πρόταση της επιτροπής εργασίας για τη διοικητική μεταρρύθμιση, στη συνέχεια να διεξαχθεί συνέδριο και να ακολουθήσει συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια και διαβούλευση με φορείς και κατοίκους.
Κάποια δημοτικά συμβούλια έσπευσαν να συνεδριάσουν με θέμα στην ημερήσια διάταξη το θέμα πριν ακόμη γίνει το πρώτο βήμα που συναποφάσισαν οι αιρετοί (Αχιλλείων, Θιναλίων, Παρελίων), ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που διασαφήνισαν ότι η όποια πρόταση της επιτροπής δεν τους δεσμεύει (Δήμαρχος Κερκυραίων).
Έτσι τελικά η ηγεσία της ΤΕΔΚ αναμένεται να λάβει μέρος στο συνέδριο χωρίς να έχει καταλήξει σε πρόταση, την οποία θα διαμορφώσει μετά το συνέδριο, αν και δεν αποκλείεται η ηγεσία της Ένωσης να συγκαλέσει συνεδρίαση του Σώματος προκειμένου να καταλήξει έστω και σε κατά πλειοψηφία απόφαση…
Τελευταία σχόλια