Σε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση έχουν κληθεί οι δήμαρχοι, πριν το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τον Καλλικράτη. Εντωμεταξύ «μουδιασμένοι» εμφανίζονται οι αιρετοί μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της μεταρρύθμισης.
Την συνάντηση των δημάρχων του νομού με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ανήγγειλε σήμερα, μιλώντας στο Ράδιο Επτάνησα, ο δήμαρχος Εσπερίων Αλέκος Αυλωνίτης. Συνάντηση που κρίνεται αναγκαία, πριν το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, καθώς οι πρώτες ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση, υπό τον τίτλο Καλλικράτης, προκαλεί ερωτηματικά.
Λιγότεροι δήμοι
Το σίγουρο είναι ότι οι δήμοι, παρά την απόφαση της ΤΕΔΚ για πέντε δήμους στο νησί συν τους Παξούς, θα είναι από 3 έως το πολύ 4, αφού ο Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι σε όλη την χώρα δεν θα ξεπερνούν τους 370, δηλαδή το 1/3 των σημερινών.
Με αυτό ως δεδομένο, οι αιρετοί είτε θα πρέπει να διαμορφώσουν εκ νέου πρόταση είτε θα επιμείνουν στην αρχική, με αμφίβολα πάντως αποτελέσματα.
Δ. Πουλιέζος: Δεν αρκεί το ΦΠΑ ως πόρος
Ο κ. Αυλωνίτης στις πρώτες δηλώσεις του έκανε λόγο για καλόπιστη στάση που πρέπει να τηρήσουν άπαντες, καθώς η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και ακόμη δεν είναι γνωστές όλες οι παράμετροι του Καλλικράτη. Το γεγονός πάντως ότι οι ανακοινώσεις του ΥπΕΣ δεν συνοδεύτηκαν από ρητή αναφορά για τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχολιάστηκαν αιχμηρά από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Δ. Πουλιέζο, ο οποίος τόνισε ότι η απόδοση μέρους του ΦΠΑ ως πόρου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι «αέρας», αφού είναι γνωστή η αδυναμία του ίδιου του κράτους να το εισπράξει. Δήλωσε ότι δεν αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη το σχέδιο Καλλικράτης, όπως μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό και κατέληξε ότι μέχρι το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και την ανακοίνωση όλου του σχεδίου της Κυβέρνησης θα πρέπει να τηρηθεί στάση αναμονής.
Ποιες περιφέρειες;
Ακόμη ένα «αγκάθι», το οποίο θα πρέπει να θέσουν επί τάπητος οι αιρετοί είναι η ανακοίνωση για διατήρηση μεν των 13 περιφερειών της χώρας, αλλά και η σύσταση 7 διοικητικών δ/νσεων, οι οποίες και θα έχουν την ευθύνη της κατανομής κονδυλίων στους ΟΤΑ, συνεπώς και θα θέτουν προτεραιότητες για έργα και ενέργειες.
Αν αυτό ισχύσει, τότε δεν θα αλλάξει επί της ουσίας τίποτα από ότι ισχύει έως σήμερα, με τον ορισμένο περιφερειάρχη και τις κρατικές επιλογές σε έργα και χρηματοδοτικά κονδύλια, με την αιρετή περιφέρεια να φαίνεται ότι θα στερείται πόρων, αρμοδιοτήτων αλλά και ρόλου.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, και αφού η απόφαση του ΥπΕΣ ήταν να ανακοινώσει τις όποιες αποφάσεις του πριν το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, δεν είναι απίθανο η ΤΕΔΚ να συνεδριάσει εκ νέου για να μελετήσει και να συζητήσει τα νέα δεδομένα.
Τελευταία σχόλια