Με εμφανή διάθεση στήριξης της κυβέρνησης και των πεπραγμένων της όσον αφορά την Αυοδιοίκηση, η σημερινή -χωρίς γραπτό κείμενο- ομιλία Σαρλή στη σημερινή “επίσημη πρώτη” του εν όψει των εκλογών. Δεν έλλειψαν οι βολές και οι δεικτικές έμμεσες και άμεσες αναφορές στο συνδυασμό Αυλωνίτη.
Παρόντες στην αίθουσα, εντοπίσαμε (από γνωστά στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ) σύσσωμη σχεδόν τη Νομαρχιακή Επιτροπή καθώς επίσης τους Σπ. Ράλλη (πρώην υφυπουργός και βουλευτής Κέρκυρας), Κ. Γεωργαλίδη (Περιφερειάρχης), Κ. Σκούρτη και Ντ. Λούμπο, Γ. Μαχειμάρη, Α. Δραγανίγο, Ν. Ράλλη, Β. Σαλβάνο, Κ. Στογιάννο. Α. Σκούπουρα και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας του ψηφοδελτίου Μπεριάτου Γιώργο Καρύδη. Ο τελευταίος εκπροσώπησε τον Ηλία Μπεριάτο που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω περιοδίας του στα υπόλοιπα νησιά. Στην παρουσίαση δεν ήταν επίσης ούτε η βουλευής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου, η οποία είναι στην Αθήνα.
“Συμπαθείς οι δήμαρχοι”!
Σε ένα γεμάτο δημοτικό θέατρο από πολιτικούς φίλους και οπαδούς του πρώην Δημάρχου Κερκυραίων αλλά και με απουσία πολλών πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαρλής στην ομιλία του παρχείχε στήριξη στο κόμμα του, αλλά και άμεσες και έμμεσες αναφορές στο ψηφοδέλτιο Αυλωνίτη (συμπαθή κίνηση των δημάρχων, όπως το χαρακτήρισε). Με έμμεσες βολές για κατακερματισμό των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, έκανε έκκληση στους πολίτες να συστρατευθούν στα ψηφοδέλτια του Κινήματος και να σταματήσει ο κατακερματισμός: Οι εκλογές “δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, μερικών ανθρώπων, λίγων συνεργατών, μιας παρέας, πολλών παρεών”.
Σε πολλά σημεία της ομιλίας του έκανε λόγο για διαχρονικά λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες της Αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα. Με περιορισμένες τις αναφορές στη δική του θητεία αναφέρθηκε στο ζήτημα της καθαριότητας που, κατά τον κ. Σαρλή, είχε αντιμετωπιστεί επιτυχώς, στις διεθνείς σχέσεις και τη γεωπολιτική στρατηγική και τις τότε αναφορές του για τη υπερσυγκέντρωση του κράτους στο κέντρο και την καθυστέρηση της αποκέντρωσης.
Χαρακτήρισε το νόμο “Καλλικράτη” ως επαναστατική προσφορά του ΠΑΣΟΚ στον ελληνικό λαό και μία από τις ελάχιστες σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Αν και χαρακτήρισε τις εκλογές εξόχως πολιτικές, απέφυγε να αναφερθεί σε κομβικές επιλογές και πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, του μνημονίου και των πεπραγμένων του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης.
Ο υποψήφιος δήμαρχος επέλεξε να κινηθεί περισσότερο σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη του μεγέθους του εγχειρήματος του Καλλικράτη, της συσπείρωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ ως αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή του και της υπεράσπισης των κυβερνητικών αποφάσεων για την Αυτοδιοίκηση.
Έμμεσες βολές προς δημάρχους για κατακερματισμό δυνάμεων
Η αναφορά του στην επιχείρηση προσέγγισης του ψηφοδελτίου του Αλέκου Αυλωνίτη από τη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, ήταν έμμεση, πλην σαφέστατη. “Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, μερικών ανθρώπων, λίγων συνεργατών, μιας παρέας, πολλών παρεών. Ούτε είναι θέμα των παραδοσιακών ψηφοδελτίων που μέχρι πρόσφατα καταρτίζαμε εν όψει δημοτικών εκλογών. Χρειάζεται κοινωνική ενότητα και συνοχή, όχι κατακερματισμός. Χρειάζεται σύγκλιση δυνάμεων, αξιοποίηση των εμπειριών, των δυνατοτήτων και του δυναμικού ενός συνδυασμού. Πρέπει να φτιάξουμε στην πορεία προς τις εκλογές σε αυτό το μήνα που μένει, την απαραίτητη κοινωνική σύγκλιση δυνάμεων ικανών να στηρίξουν την προσπάθεια από 1ης, 1ου 2011. Για αυτό λοιπόν, απευθύνω μία έκκληση – κάλεσμα στον κερκυραϊκό λαό να στρατευτεί στα ψηφοδέλτια, να συμμετάσχει στην προσπάθεια, να πάρει σοβαρά τη μεταρρύθμιση αυτή και να τη στηρίξει για να προκόψει ο τόπος”.
Σε μία έντονη προσπάθεια στήριξης του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής του, εκθείασε τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη χαρακτηρίζοντας τις εκλογές του Νοεμβρίου ως εξόχως πολιτικές: “Αυτές οι εκλογές είναι πολιτικές, γιατί ο στόχος είναι πολιτικός. Ένα είναι το βασικό πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας, ο χαμηλός δείκτης αποκέντρωσης, λένε εδώ και δεκαετίες οι πολιτικοί αρθρογράφοι. Η μεγάλη συγκέντρωση της λειτουργίας του κράτους και η αδυναμία της Αυτοδιοίκησης. Η αντιμετώπιση αυτού του πολιτικού θέματος με τη μεγάλη αυτή μεταρρύθ
μιση είναι κατ΄ εξοχήν πολιτικό ζήτημα και θέλει πολιτική στράτευση, πολιτική μάχη, πολιτική συγκρότηση. Θα μιλήσουμε πολιτικά σε αυτές τις εκλογές, δεν θα λέμε ανέκδοτα και θα τα πούμε ωμά. Η μεταρρύθμιση είναι δημιούργημα του Κινήματος, αυτό τη δημιούργησε, αυτό την έκανε πραγματικότητα, αυτό την έκανε θεσμό. Είναι πολιτική υποχρέωση να στηρίξουμε αυτή τη μεταρρύθμιση, παραμερίσουμε τις προσωπικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, τις προσωπικές βλέψεις και φιλοδοξίες και να λειτουργήσουμε πολιτικά για να στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση για το καλό του τόπου”.
“Οι άλλοι, εχθροί της μεταρρύθμισης”
Εχθρούς της μεταρρύθμισης χαρακτήρισε τους πολιτικούς αντίπαλους του ψηφοδελτίου του και του ΠΑΣΟΚ ο Χρύσανθος Σαρλής. Με περιορισμένη αναφορά στη Νέα Δημοκρατία, μια φράση όλη κι όλη για τις δυνάμεις της Αριστεράς και με τα βέλη του να επικεντρώνονται, αιχμηρά, καυστικά αλλά προσεκτικά διατυπωμένα, η θέση του για τις αντίπαλες παρατάξεις μπορεί να συνοψιστεί στα εξής:
Για τη Ν.Δ.: “Οι βασικοί πολιτικοί αντίπαλοί μας είναι εχθροί της μεταρρύθμισης. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό Η Ν.Δ. δεν πιστεύει στην απορρύθμιση και την αποκέντρωση. Ο Καλλικράτης στα χέρια της θα είναι όπλο οπισθοδρόμησης και καταστροφής. Η κυβέρνηση Καραμανλή, εν όψει της εφαρμογής του ΕΣΠΑ, το οποίο αναφέρεται στις 13 περιφέρειες, θέσπισε 5 περιφέρειες. Δεν ήταν αυτό μια πρωτοφανούς μεγέθους ενέργεια υπερσυγκέντρωσης; Αυτοί που προέρχονται από αυτό το χώρο, όσο καλές προθέσεις και να έχουν, δεν πιστεύουν στην αποκέντρωση, Πιστεύουν στο κεντρικό κράτος που υπηρετεί τα ταξικά συμφέροντα”.
Για την Αριστερά: “Το ίδιο και αυτοί. Πιστεύουν στον συγκεντρωτισμό. Τα πάντα συγκεντρώνονται σε ένα κέντρο και από εκεί διανέμονται”.
“Αντιμεταρρυθμιστική η κίνηση των δημάρχων”
Για το “Κίνημα των Δημάρχων”, με την ειρωνική αποστροφή “συμπαθέστατοι οι δήμαρχοι, πάντα είναι συμπαθείς οι δήμαρχοι”, υποστήριξε ότι η κίνησή τους είναι μια κίνηση αντιμεταρρυθμιστική: “Δεν επιχειρεί να τη στηρίξει, αλλά να υπερφαλαγγίσει τη μεταρρύθμιση. Επιδίωξή τους είναι να διατηρήσουν τις δομές του παλαιού καθεστώτος -δεν λέω για καρέκλες εγώ- να κρατήσουν τις δομές του προηγούμενου καθεστώτος”.
Οξύνοντας την τοποθέτησή τους, υποστήριξε ότι η κίνηση των δημάρχων “θα δημιουργήσει προβλήματα, θα ναρκοθετήσει τον Καλλικράτη και την ανάπτυξη του τόπου μας: Είναι μια κίνηση που θα αποτύχει. Και καλό είναι να αποτύχει πριν από τις εκλογές, την ημέρα των εκλογών”.
Στήριξη στην κυβέρνηση
Ο κ. Σαρλής παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση λέγοντας ότι προσπαθεί να αποτινάξει πάνω από τους Έλληνες πολίτες το τέλμα και την παρακμή, υποστηρίζοντας πως η μεταρρύθμιση προάγει την αποκέντρωση: “Η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση που αναγνώρισε ότι η καθυστέρηση στην ανάπτυξη της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της καθυστέρησης αποκέντρωσης του κράτους, της υπερσυγκέντρωσης και του χαμηλού επιπέδου της Αυτοδιοίκησης”, τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος για να συμπληρώσει: “Εμείς τα λέγαμε αυτά εδώ και 15 χρόνια. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη θαρραλέα πράξη της ελληνικής κυβέρνησης, επαναστατική και μεγάλη προσφορά στον ελληνικό λαό, μία από τις ελάχιστες μεγάλες σημαντικές πρωτοβουλίες από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.
Ο κ. Σαρλής υποστήριξε ότι οι νέοι μεγάλοι δήμοι έχουν επιχειρησιακά τη δυνατότητα σε βάθος χρόνου, να εφαρμόσουν την αποκέντρωση, να οργανώσουν την ανάπτυξη και να βγάλουν τη χώρα από την οικονομική κρίση. Προσέθεσε ότι στα νησιά δημιουργείται κάτι ακόμα πιο επαναστατικό: “Στον ένα μεγάλο δήμο της Κέρκυρας δίνονται αρμοδιότητες από την περιφέρεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας μεγάλος δήμος – κυβερνείο”.
Σε όσους απαντούν σε όλα αυτά τα επιχειρήματα με το ερώτημα, αν είναι πλέον αργά για όλα αυτά, όταν έχουν περάσει τόσες ευκαιρίες και τόσα κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, τη στιγμή που σήμερα η κατάσταση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια, ο κ. Σαρλής υπογράμμισε ότι η απάντηση έχει ως εξής: “Τώρα πρέπει να τα κάνουμε αυτά διότι η μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι η ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Δεν πρόκειται να έρθει κανείς να μας βοηθήσει εδώ που βρισκόμαστε”.
“Η Περιφέρεια δεν πρέπει να διαλυθεί”
Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, λέγοντας ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε αν την εφεύρουμε: “Η Περιφέρεια Ιονίων Ν
ήσων είναι περιφέρεια εθνικής ανάγκης, κοινωνικής προοπτικής και οικονομικής ανάπτυξης”.
Έκανε λόγο στους αγώνες του κερκυραϊκού λαού το 2001, όταν ήταν στο τιμόνι του Δήμου Κερκυραίων ο ίδιος, για να αποτρέψουν τις τότε προσπάθειες διεμβόλισης της περιφέρειάς μας, με την επιχειρούμενη τότε κατάργηση του ΠΕΣΥ: “Η Περιφέρεια δεν πρέπει να διαλυθεί. Η νησιωτική περιφέρεια είναι όρος εθνικός να υπάρχει. Τα νησιωτικά συμπλέγματα έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα ως περιφέρειες για τη στήριξή τους από την ΕΕ., κάτι που εκμεταλλεύτηκαν άλλες χώρες όπως η Ισπανία”.
Αλλού οι ευθύνες
Για την υποβάθμιση της Κέρκυρας, επέρριψε ευθύνες κυρίως εκτός Κέρκυρας (δεν ήθελαν την τουριστική ανάπτυξη Κρήτη και Αιγαίο για ιδιοτελείς λόγους, δεν βοηθήθηκε ποτέ από το κέντρο η Κέρκυρα, μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ελλάδα η οροσειρά της Πίνδου κλπ.) και λιγότερο στην ίδια τη συμπεριφορά των κατοίκων αυτού του νησιού: “Η Κέρκυρα είναι ένα από τα λίγα μέρη της Ελλάδας που έχει κακοποιηθεί από το ελληνικό κράτος στη σύγχρονη ιστορία του. Είμαστε η πιο κακοποιημένη επαρχία της Ελλάδας. Θα πρέπει να αδράξουμε αυτή τη μεταρρύθμιση και να αρπάξουμε τα όπλα που μας παρέχει για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο”.
Για τα τρέχοντα προβλήματα…
Υποστήριξε ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου έχουν θεμελιώδη σημασία για το μέλλον του τόπου μας, καθώς η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας και μόνο δήμος στη θέση των σημερινών 12, συμπαρασύρει μαζί της βαριά προβλήματα.
Όσον αφορά στα προβλήματα που κληρονομεί ο νέος δήμος Κέρκυρας, η αναφορά του κ. Σαρλή ήταν περιορισμένη και επικεντρώθηκε στα εξής:
Για το θέμα της καθαριότητας, υποστήριξε ότι ο ίδιος ως δήμαρχος Κερκυραίων με τους τότε συνεργάτες του είχαν καταφέρει “σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 90 να αντιμετωπίσουμε το γιγαντιαίο πρόβλημα, αλλά φαίνεται ότι την τελευταία δεκαετία το πρόβλημα πήρε τα πάνω του. Ή θα καθαρίσουμε την Κέρκυρα ή θα μας καθαρίσει το πρόβλημα της καθαριότητας”, είπε, αφήνοντας έτσι αιχμές για τη διαχείριση του θέματος από τις δύο τελευταίες δημοτικές αρχές.
Χαρακτήρισε το κυκλοφοριακό ως εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί με την εποπτεία πλέον του ενιαίου δήμου Κέρκυρας, ενώ έκανε λόγο επίσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων χρεών του νέου δήμου, προσθέτοντας ότι “τα προβλήματα και το έργο που έχουμε να κάνουμε είναι γιγάντιο και δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό από την 1/1/2011”.
Τελευταία σχόλια