Στις 11 το πρωί ξεκινά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» η γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ η οποία συγκαλείται εκτάκτως, λόγω της δραματικής οικονομικής κατάστασης των δήμων. Κάρρας και Μικάλεφ στην Αθήνα για τη συνεδρίαση.
Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης είναι το θέμα της συνεδρίασης, καθώς οι περικοπές στη χρηματοδότηση με βάση τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού, ανήλθαν στα 315 εκατ. ευρώ για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ενώ η ΣΑΤΑ μειώθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ – από 800 εκατ. ευρώ πέρυσι, στα 600 εκατ. ευρώ φέτος.
Η δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ αποτελούν casus beli για τους δήμαρχους εναντίον της κυβέρνησης, με προφανείς συνέπειες και εν όψει των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση. Στη σημερινή συνέλευση, οι αιρετοί αναμένεται να καθορίσουν τον τρόπο που θα αντιδράσουν μπροστά σε αυτή τη δύσκολη, για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, κατάσταση.
Τι ζητά η τρόικα
Εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά η τρόικα από τη δραστική μείωση των δαπανών των δήμων, όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο μνημόνιο, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας «΄Εθνος». Το ποσόν αυτό αναμένεται να προκύψει από μειώσεις προσωπικού, κλείσιμο των ζημιογόνων επιχειρήσεων, φραγμό στον ανεξέλεγκτο δανεισμό και δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των προϋπολογισμών τους, ενώ η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το μνημόνιο, έχει αναλάβει τη δέσμευση να εξοικονομήσει για το τρέχον έτος επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από τη μείωση και τον εξορθολογισμό των δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η τρόικα διαβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στους δήμουςόπως εκτιμούν πολλοί δήμαρχοι των οποίων τα ταμεία ήδη έχουν στεγνώσει-, καθώς θα εκταμιευθούν οι αναγκαίοι για τη μισθοδοσία του προσωπικού πόροι.
Με το μνημόνιο παρέχεται η ευχέρεια στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών να καθορίζει το ανώτατο όριο δαπανών των ΟΤΑ εν όψει της κατάρτισης του Προϋπολογισμού για το 2011, ο οποίος «θα είναι μέρος ενός τριετούς κυλιόμενου μακροπρόθεσμου πλαισίου». Στο μνημόνιο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον «Καλλικράτη» με τον οποίο μειώνεται δραστικά ο αριθμός των δήμων, των φορέων και των εκλεγμένων ή διορισμένων λειτουργών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πέντε αποχωρήσεις για μία πρόσληψη και στους ΟΤΑ
Η αρχή της αποχώρησης πέντε υπαλλήλων στη θέση ενός υπαλλήλου που θα προσλαμβάνεται θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με το μνημόνιο, γεγονός που σημαίνει ότι το επόμενο έτος, εκτός από την απόλυση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στους δήμους, θα επέλθει και σοβαρή μείωση του μόνιμου προσωπικού τους. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι εκτός από τα 500 εκατ. ευρώ του «Καλλικράτη» θα εξοικονομηθούν επιπλέον 300 εκατ. ευρώ ως απόρροια της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και της αναδιοργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τελευταία σχόλια