Σε συνέχεια των πρόσφατων ανακοινώσεων της UEFA για την εφαρμογή του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (financial fair play), η Super League καθόρισε ένα πλαίσιο δράσης και συνεργασίας, με στόχο να αρχίσει διάλογος με τους θεσμικούς φορείς (ΕΠΟ, ΠΣΑΠ), έτσι ώστε και οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα να πληρούν σειρά οικονομικών κριτηρίων. Ειδικότερα, εξετάζεται η διαδικασία παρακολούθησης των οικονομικών στοιχείων κάθε ΠΑΕ με στόχο την εύρυθμη οικονομική λειτουργία και την αποφυγή δαπανών που υπερβαίνουν τα πιστοποιημένα έσοδα.
Τα κύρια σημεία του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (FPP), όπως καθορίζονται από τη UEFA και θα εφαρμοστούν κλιμακωτά για τις ομάδες που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις σε βάθος τριετίας, είναι τα ακόλουθα:
1. Να επιτευχθεί μια ισορροπία στα οικονομικά των ομάδων, τα έξοδα δηλαδή να μην υπερβαίνουν τα έσοδα και οι ομάδες να παρουσιάζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
2. Όταν το FPP τεθεί σε πλήρη ισχύ από το 2013-14, οι ομάδες θα αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (UEFA Champions League και Europa League), μόνο αν τα έσοδά τους από τηλεοπτικά δικαιώματα, πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας και χορηγίες είναι ίσα ή μεγαλύτερα από τα έξοδά τους.
Λαμβάνοντας υπόψη την δυσμενή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική αγορά, στόχος της Super League είναι η άμεση εφαρμογή αντίστοιχου συστήματος Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι και στο Ελληνικό πρωτάθλημα με σκοπό την διασφάλιση της ισονομίας μεταξύ των ΠΑΕ και την αποφυγή φαινομένων αδυναμίας κάλυψης οικονομικών υποχρεώσεων προς προπονητές και ποδοσφαιριστές.
Επιπροσθέτως, αναγνωρίζοντας την σημασία ανάδειξης Ελλήνων ποδοσφαιριστών – ιδίως σε μία περίοδο όπου οι ομάδες θα κληθούν να περιορίσουν τα έξοδά τους και να βασιστούν σε εγχώρια προσφορά, η Super League έχει καταθέσει πρόταση για ορθολογική μείωση και κοινό αριθμό ποδοσφαιριστών για όλες τις ΠΑΕ, καθώς και για τη συμμετοχή ελάχιστου αριθμού Ελλήνων ποδοσφαιριστών στα ρόστερ των ομάδων με βάση τους ακόλουθους άξονες, όπως αυτοί προτείνονται από την UEFA και ήδη εφαρμόζονται σε άλλα Εθνικά Πρωταθλήματα:
* Μέγιστος αριθμός εγγεγραμμένων ποδοσφαιριστών (ποδοσφαιριστές με εγκεκριμένο συμβόλαιο και Δελτίο εν ισχύ).
Περίοδος 2010 – 2011: 27
Περίοδος 2011 – 2012: 26
Περίοδος 2012 – 2013: 25
* Απεριόριστος αριθμός εγγεγραμμένων ποδοσφαιριστών Κ21 (ποδοσφαιριστές οι οποίοι κατά το σύνολο της αγωνιστικής περιόδου δεν ξεπερνούν το 21ο έτος ηλικίας, δηλ. για την περίοδο 2010 – 2011, οι ποδοσφαιριστές γεννηθέντες μετά την 01.01.1990).
* Αριθμός ποδοσφαιριστών εκπαιδευμένων στην Ελλάδα (locally trained: ο ποδοσφαιριστής ο οποίος πληροί όλα τα κριτήρια δηλ. έχει εκπαιδευτεί για τουλάχιστον 3 χρόνια σε Π.Α.Ε. ή Ερασιτεχνικά Σωματεία).
Περίοδος 2010 – 2011:
8 από τους 27
Περίοδος 2011 – 2012:
9 από τους 26
Περίοδος 2012 – 2013:
10 από τους 25
Ο Γενικός Διευθυντής της Super League κ. Πατρίκ Κομνηνός δήλωσε σχετικά: «Οι προτάσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσαρμογής στην οικονομική κρίση, και μας δίνoυν την ευκαιρία να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα των ομάδων-μελών της Super League, να καθιερώσουμε κανόνες για ισάριθμα ρόστερ σε όλες τις ομάδες και να θεσπίσουμε ελάχιστο αριθμό Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Η βούληση της UEFA να θέσει αυστηρούς κανόνες είναι δεδομένη και γι αυτό το λόγο πρέπει να υιοθετήσουμε από κοινού με όλους τους θεσμικούς φορείς μια στρατηγική, η οποία θα βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να αναπτυχθεί, παρά την κρίση».
πηγή:www.superleaguegreece.net
Τελευταία σχόλια