Την ίδρυση μεταβατικής έδρας Διοικητικού Εφετείου στην Κέρκυρα ανακοίνωσε ο Γ. Καρύδης, μέλος της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντάς την σε μακροχρόνιο αγώνα προεξάρχοντος του Δικηγορικού συλλόγου και σε πρωτοβουλία του υπ. Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη. Άμεση ήταν η απάντηση του πρ. υπουργού Ν. Δένδια.
Ο κ. Καρύδης αναφέρθηκε επίσης και στην πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη για το θέμα, ξεχνώντας όμως να αναφερθεί στις προσπάθειες που είχε καταβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας.
Ν. Δένδιας: Δική μου η πρωτοβουλία
Άμεσα αντανακλαστικά επέδειξε ο κ. Δένδιας απαντώντας ότι η πραγματικότητα είναι πως «η σχετική πρωτοβουλία ανελήφθη και δρομολογήθηκε επί των ημερών της υπουργίας μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και αποτέλεσε μέρος της εφαρμογής του χωροταξικού ανασχεδιασμού των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας που προώθησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του βουλευτή «ο κ. Δένδιας ζήτησε και έλαβε την απαιτούμενη θετική γνωμοδότηση του αρμοδίου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε με το Διάταγμα 265/29-9-2009. Εξαιτίας της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία για η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, για την οποία, ωστόσο, απέμενε μόνο η τυπική διαβίβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη σχετική διαδικασία επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας σε ερώτηση (4399) προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης στις 14/1/2010, επί της οποίας η απάντηση (41) στις 29/1/2010 περιορίζονταν στη φράση «η διαδικασία θα ολοκληρωθεί … ύστερα από σχετική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας».
Αδιαμφισβήτητα, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος επιλύει ένα σημαντικό και χρόνιο πρόβλημα της δικαστικής περιφέρειας του Νομού Κερκύρας. Ωστόσο, η διαδικασία καθυστέρησε αδικαιολόγητα το τελευταίο 10μηνο και, ασφαλώς, η πρωτοβουλία και οι απαιτούμενες ενέργειες ανήκουν στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Τι σημαίνει στην πράξη
Η ίδρυση μεταβατικής έδρας Διοικητικού Εφετείου στην Κέρκυρα, στην πράξη σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, ότι στο μέλλον οι διοικητικές υποθέσεις θα δικάζονται σε δεύτερο βαθμό εδώ κι έτσι θα αποφευχθεί το κόστος μετάβασης στα Γιάννενα αλλά και η ταλαιπωρία των πολιτών και των συνηγόρων τους. «Γίνεται πράξη σε ένα σημαντικό τομέα η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και με την εφαρμογή και του Καλλικράτη θα δημιουργηθούν στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη του νησιού και την ευημερία των πολιτών», σημείωσε.
Τελευταία σχόλια