Ποιοι είναι οι Δάρνακες
Οι Δάρνακες, δεκαμελές σχήμα από τη Θεσσαλονίκη, έρχονται στην Κέρκυρα και φέρνουν μαζί τους γνωστές και πρωτότυπες συνθέσεις, εκτελεσμένες με χάλκινα, κρουστά και λαούτα που δημιουργούν ένα πολυποίκιλο μωσαϊκό ηχοχρωμάτων με στόχο τη διασκέδαση ή μάλλον την εορταστική μέθεξη των ακροατών. Οι συναυλίες τους συνήθως ξεκινούν «ακουστικά» και στην πορεία μετατρέπονται σε διονυσιακό πανηγύρι με τη συμμετοχή του κοινού.
Οι Δάρνακες δημιουργήθηκαν τον Μάρτη του 2002 από νέους μουσικούς της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Πήραν το όνομα τους από τους «Ντάρνακες», μια φυλή της περιοχής των Σερρών με μεγάλη παράδοση στο χορό και στο τραγούδι, που συναντάται και σε κείμενα αρχαίων Ελλήνων ιστορικών. Οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως «11μελής κομπανία με 21 όργανα, 53 χορδές, 4 επιστόμια πνευστών, 6 λαρύγγια, 1 ξανθιά, 1 κονσόλα και 1 νοικιασμένο φορτηγάκι».
Με τον πρώτο τους δίσκο το «Virgo» το 2005 από την Ano Kato Records και σειρά από πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστοί και να αποκτούν το δικό τους κοινό. Την ίδια χρονιά επιλέχθηκαν ανάμεσα σε πολλές άλλες υποψηφιότητες ως αντιπροσωπευτικό σχήμα από την Ελλάδα, για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο BALKAN ART FESTIVAL, όπου διακρίθηκαν στην 3η θέση ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές.
Μεγάλη στιγμή για το συγκρότημα ήταν το opening στον Σέρβο συνθέτη Goran Bregovic τον Αύγουστο του 2006. Επίσης έχουν εμφανιστεί σε κοινές συναυλίες με σημαντικούς καλλιτέχνες (Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σαββίνα Γιαννάτου, Αγάθωνας, Κρίστι Στασινοπούλου κ.α.)
Το πρόγραμμά τους αποτελείται τόσο από δικές τους συνθέσεις, όσο και από διασκευασμένα τραγούδια (Bregovic, Χατζηδάκι, δημοτικά, μεσογειακή μουσική κλπ.). Οι ίδιοι θεωρούν τη μουσική τους ως ένα δυναμικό έθνικ, με ελληνικό στίχο ή καθ’ υπερβολήν Balkan post gypsy punk.
Στο συγκρότημα μετέχουν οι: Αγγελάκης Γεώργιος (τρομπόνι – ακορντεόν), Αρτζόγλου Ιωάννης – (ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο), Δούσος Γεώργιος (φλάουτο- κλαρίνο – γκάιντα – νέι), Δούσος Φώτης, (τραγούδι – ακουστική κιθάρα – λαούτο), Δούτση Μαίρη (τραγούδι), Μουτσινάς Λευτέρης (ηλεκτρική κιθάρα), Παναγόπουλος Αλέξανδρος (κρουστά), Παναγόπουλος Γεώργιος (τύμπανα – κρουστά), Πούλιος Ιωάννης (μαντολίνο – λαούτο) και Στετλίδης Παύλος (τρομπέτα).
Ώρα έναρξης: 10μ.μ
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ, φοιτητικό 6 ευρώ
Τελευταία σχόλια