Ο 17χρονος παίκτης, που ξεκίνησε τη μπασκετική του καριέρα στο Φαίακα Κέρκυρας, έδωσε συνέντευξη στο www.fibaeurope.com και στο κείμενο χαρακτηρίζεται ως ο συνεχιστής της κληρονομιάς των Παπαλουκά και Διαμαντίδη, των πλέι μέικερ με ύψος 2,00 μ. και πάνω.
Το κείμενο έχει τίτλο “Lean Machine” (λεπτή μηχανή, ας πούμε) και σας το παρουσιάζουμε ελεύθερα μεταφρασμένο.
«Δεν είναι εύκολο να βρεις παίκτες οι οποίοι είναι πάνω από δύο μέτρα και να μπορούν να αγωνιστούν εύκολα στην θέση του πλέι μέικερ. Κι όμως για έναν περίεργο λόγο στην Ελλάδα, που δεν είναι και η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης, τέτοιοι παίκτες λες και… φυτρώνουν στα δέντρα.
Ο πρώτος ήταν ο Θοδωρής Παπαλουκάς (γεννημένος το 1977) και λίγο αργότερα ο κόσμος γνώρισε τον Δημήτρη Διαμαντίδη (γεννημένος το 1980). Οι δύο τους κατάφεραν να οδήγησαν την Ελλάδα στην κορυφή με το χρυσό του 2005 στην Σερβία.
Το 1992 γεννήθηκε ο Λίνος Χρυσικόπουλος που συνεχίζει αυτή την σπουδαία παράδοση. Αυτό το ελληνικό θαύμα πρωτοεμφανίστηκε πριν δύο χρόνια στο Πανευρωπαϊκό κάνω των 16 ετών που είχε γίνει στην Ιταλία. Εδώ στο Βίλνιους παρουσιάζεται ένα εξελιγμένο μοντέλο του ψηλού ταλαντούχου πιτσιρικά που έβγαλε τα μάτια των σκάουτ το 2008.
Τα επίσημα στατιστικά τον δίνουν στο 2,03, αλλά δεν είναι απίθανο να ψήλωσε κι άλλο μετά την τελευταία του μέτρηση. Άλλωστε έχει κι ένα εντυπωσιακό άνοιγμα χεριών. Το όλο πακέτο μας έρχεται στη φόρμα ενός ψηλού γκαρντ που σε αυτή τη φάση δεν έχει συγκεκριμένη θέση, αλλά παίζει σε τουλάχιστον τέσσερις από αυτές – από πόιντ μέχρι πάουερ φόργουορντ – για πλάκα.
Και αν ένα χρόνο πριν μιλούσαμε για ταλεντάρα με συνδυασμό ύψους, δεξιοτήτων (χειρισμός μπάλας, πάσα) και καλής άμυνας, αλλά τα επιθετικά όπλα χρειάζονταν βελτίωση, πλέον βλέπουμε την αναθεωρημένη έκδοση. Σε πέντε αγώνες έχει σκοράρει διψήφιο αριθμό πόντων και σε τρεις από αυτούς πάνω από 25.
Πιθανότατα, πρόκειται για τον πιο πολυδιάστατο παίκτη της διοργάνωσης και το γεγονός πως είναι τουλάχιστον έβδομος σε 14 διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες – ανάμεσά τους σε πόντους (3ος), ριμπάουντ (4ος), και τάπες (2ος) – τα λέει όλα. Κόντρα στην Ιταλία οδήγησε την ομάδα στη νίκη με 25 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ με την Τουρκία ήταν και πάλι παίκτης-κλειδί με 30 πόντους, 13 ριμπάουντ και τρομακτική επίδοση στην άμυνα με 8 κοψίματα!
Αυτή η γενιά Ελλήνων δεν είναι από τις καλύτερες σε ταλέντο και ο Χρυσικόπουλος είναι προφανώς η νο.1 επιλογή για την ομάδα του, αλλά και ο πρώτος στόχος κάθε αντίπαλης άμυνας. Η ομάδα έχει κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τους 70 πόντους και ο νεαρός άσος βάζει 20 από αυτούς, δηλαδή σχεδόν το 30% του συνόλου.
«Το παιχνίδι μου βελτιώθηκε πολύ από το γεγονός πως προπονούμαι και παίζω με την πρώτη ομάδα τα τελευταία δύο χρόνια». Ο Χρυσικόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, αλλά μετά το πανευρωπαϊκό παίδων μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. «Η μετακίνηση από το νησί στη μεγάλη πόλη με βοήθησε να γίνω πιο ώριμος».
Τους τελευταίους μήνες αυτής της σεζόν στην ομάδα του Άρη ήταν προπονητής ο Ντέϊβιντ Μπλατ ο οποίος το 2007 είχε κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ με την Εθνική ομάδα της Ρωσίας. Η επαφή με τον Μπλατ σημάδεδε τον νεαρό παίκτη.
«Έμαθα πολλά από τον κόουτς Μπλατ. Με βοήθησε πολύ να καταλάβω ακόμα καλύτερα το παιχνίδι και να μάθω να κινούμε καλύτερα μέσα στον αγωνιστικό χώρο».
Αλλά και ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιώργος Βλασσόπουλος, κέρδισε τον έπαινο του μαθητή του: «Μας λέει να παλεύουμε σε κάθε φάση και να μην τα παρατάμε ποτέ. Τίποτα δεν είναι εύκολο και αν δεν παλέψουμε σε κάθε λεπτό του αγώνα τίποτα δεν θα έρθει μόνο του».
Όσον αφορά την παρουσία της Εθνικής στους «8» ο Χρυσικόπουλος τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε τόσο προχωρημένο σημείο. Τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν καταφέραμε να φτάσουμε στους «8». Φέτος έχουμε την ευκαιρία να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά».
«Θεωρώ πως οι Λιθουανοί έχουν την καλύτερη ομάδα, ενώ Ρωσία και Σερβία είναι επίσης πολύ καλές και μπορούν να κάνουν ζημιά» δήλωσε σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Όσο για την Ελλάδα: «Δεν νομίζω πως είμαστε φαβορί. Δουλεύουμε καθημερινά. Σε κάθε παιχνίδι προσπαθούμε να είμαστε καλοί και να παίζουμε σωστά. Η άμυνα είναι το κλειδί για να φτάσουμε ψηλά όπως μας λέει και ο προπονητής».
Αν ο κόουτς Βλασσόπουλος με τον Χρυσικόπουλο συνεχίσουν έτσι, ίσως η Ελλάδα να πετύχει κάτι μεγάλο στη διοργάνωση, όμως το σίγουρο είναι πως στο κοντινό μέλλον οι Ευρωπαίοι μπασκετόφιλοι θα έντυπωσιαστούν για άλλη μια φορά. Όσο ο Λίνος θα προχωράει στο υψηλότερο επίπεδο τόσο θα γίνεται φανερό πως στην Ελλάδα συνεχίζει να ευδοκιμεί το σπάνιο φρούτο που λέγεται «ψηλός πόιντ-γκαρντ».
Είναι από εκείνα τα ταλέντα που δεν μπορείς παρά να προσέξεις και είναι σίγουρο πως ο ταπεινός και εργατικός του χαρακτήρας θα διατηρήσουν τα μυαλά του στη γη και το παιχνίδι του σε σταθερά ανοδική τροχιά.
Από το www.fibaeurope-u18men.com
Τελευταία σχόλια