Δεν αναμένεται να αλλάξει η κατάσταση στην ιατροδικαστική υπηρεσία Κέρκυρας, στην οποία υπηρετεί ένας και μόνο ιατροδικαστής, με επακόλουθο την γνωστή ταλαιπωρία των Κερκυραίων. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη σε ερώτηση του βουλευτή Μπ. Χαραλάμπους.
Ερώτηση προς τον υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Νίκος Μωραΐτης, με θέμα την απαράδεκτη κατάσταση στην Ιατροδικαστική υπηρεσία Κέρκυρας.Μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπηρεσία η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας αφού απασχολεί έναν ιατροδικαστή μόνο τονίζει το ΚΚΕ, αναφερόμενη στην απουσία γραφείων, εξειδικευμένων εργαστηρίων κ.α. « Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές – τελευταία φορά το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα– οι Κερκυραίοι που είχαν την τραγική μοίρα να χάσουν για διάφορους λόγους (τροχαία ατυχήματα, αιφνίδιοι θάνατοι, κ.α.) δικό τους άνθρωπο, να εξαναγκάζονται με δικά τους μέσα και έξοδα να μεταφέρουν τον νεκρό στα Ιωάννινα προκειμένου να υποβληθεί σε νεκροψία-νεκροτομή και να συνταχθεί η απαραίτητη για την ταφή του νεκρού, ιατροδικαστική έκθεση. Αυτό, εκτός του ότι επιστημονικά είναι απαράδεκτο, αφού ο ιατροδικαστής των Ιωαννίνων δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει και αυτοψία, στοιχείο απαραίτητο για μια ολοκληρωμένη ιατροδικαστική έκθεση, είναι και ηθικά απαράδεκτο για να μην πούμε ότι αποτελεί ασέβεια και προσβολή η άσκοπη ταλαιπωρία νεκρού και συγγενών του», τονίζουν και ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των Κερκυραίων με τη δημιουργία σύγχρονης Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στην Κέρκυρα.
Χ. Καστανίδης: Έτσι είναι όλες οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες
Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης υποστηρίζει ότι έχουν διοριστεί 4 μόνιμοι υπάλληλοι στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, μία εκ των οποίων έχει αποσπαστεί στη Θεσσαλονίκη λόγω εκλογής της ως δημοτικού συμβούλου. Συγκεκριμένα: «Συγκεκριμένα: 1 Ιατροδικαστής Δ’ τάξεως, 1 υπάλληλος του κλάδου ΔΕ Δακτυλογράφων-Στενογράφων, 1 υπάλληλος του κλάδου ΔΕ Γενικών Καθηκόντων και 1 υπάλληλος του κλάδου ΥΕ Νεκροτομών».
Εν πολλοίς ο υπουργός υποστηρίζει ότι έτσι λειτουργούν οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα: «Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας λειτουργεί, όπως οι λοιπές περιφερειακές Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες στις οποίες υπηρετεί ένας Ιατροδικαστής (άλλες πέντε στο σύνολο), με το αναγκαίο προσωπικό. Τα τυχόν προσωρινά προβλήματα που δημιουργούνται από την ύπαρξη ενός Ιατροδικαστή, ο οποίος δεν μπορεί να αποστερηθεί του δικαιώματος λήψης των εκ του νόμου προβλεπόμενων αδειών απουσίας υφίστανται σε όλες τις περιφερειακές Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις οποίες υπηρετεί μόνο ένας Ιατροδικαστής».
Μάλιστα ο υπουργός παραπέμπει σε περιπτώσεις απουσίας του ενός και μόνο ιατροδικαστή σε εργαστήρια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή και σε νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ «που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή και ειδικότητες. Για το λόγο αυτό τα Υπουργεία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαβιβάζουν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πίνάκα, στον οποίο περιλαμβάνονται τα κατάλληλα για τον σκοπό αυτό ιδρύματα και ενημερώνουν για κάθε μεταγενέστερη μεταβολή». Τέλος ο κ. Καστανίδης καταλήγει ότι σε περιπτώσεις μακροχρόνιας απουσίας του Ιατροδικαστή προβαίνουν σε απόσπαση άλλου ιατροδικαστή όπως συνέβη στο παρελθόν και αναμένεται να γίνει και στο άμεσο μέλλον.
Τελευταία σχόλια