Παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα η χθεσινή σύσκεψη για τον τουρισμό της Κέρκυρας υπό τον υφυπουργό Γ. Νικητιάδη. Αφού είχε μιλήσει 40 (!) λεπτά εισηγητικά, επέπληξε τον πρώτο ομιλητή Γ. Δούκα επειδή μιλούσε για ένα δεκάλεπτο μεταφέροντας προτάσεις των τουριστικών παραγόντων, επειδή θα τραβούσε η σύσκεψη σε μάκρος!
Στη φωτογραφία, η στιγμή της έντασης στο Επιμελητήριο
Αποτέλεσμα της επίπληξης αυτής ήταν να σηκωθούν εκπρόσωποι άλλων φορέων προκειμένου να στηρίξουν τον πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΤ και νυν μέλος των Δ.Σ. της ΠΟΕΤ και του ΣΕΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Π. Μπράμος, που δέχθηκε αρνητικό σχόλιο από τον κ. Νικητιάδη. Το σχόλιο άκουσε ο αντιπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας Κώστας Μέριανος, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά του Υφυπουργού και απείλησε με αποχώρηση.
Τελικά, μετά και τις βολές των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων της Κέρκυρας στον υφυπουργό ότι στην Κέρκυρα ήρθε να ακούσει και όχι για να μιλήσει ο ίδιος θεωρητικά για τον τουρισμό της Αθήνας, η σύσκεψη συνεχίστηκε με τους τουριστικούς παράγοντες να ασκούν εντονότατη κριτική τόσο στη σημερινή όσο και, διαχρονικά, στις παλαιότερες ηγεσίες του Υπουργείου Τουρισμού για την εγκατάλειψη της Κέρκυρας.
Με τελευταίο σταθμό την Κέρκυρα
Στην εισήγησή του ο κ. Νικητιάδης, υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του αυτή είναι η τελευταία σε μία μεγάλη περιοδεία σε όλους τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας (Κρήτη, Ρόδος, Κως, Σαντορίνη, Χαλκιδική κλπ.) αναφέροντας ότι την έλευσή του στο νησί μας την είχε αναβάλλει μέχρι σήμερα τρεις φορές. Έθεσε ως στόχο της επίσκεψης να μιλήσει με τους ανθρώπους της αγοράς και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση.
Καμία δέσμευση, εξήγγειλε δρομολογημένες δράσεις!
Από τη συζήτηση προέκυψαν δεκάδες αιτήματα αλλά και εισηγήσεις του ίδιου του κυβερνητικού παράγοντα, ωστόσο, ο κ. Νικητιάδης δεν δεσμεύτηκε σχεδόν για τίποτα αλλά αρκέστηκε σε ένα ευχολόγιο για πράγματα που είναι σύμφωνος ότι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση (εξομοίωση ΦΠΑ με το Αιγαίο, ένταξη μικρών και μικρομεσαίων μονάδων σε προγράμματα αναβάθμισης κλπ.) και παρέπεμψε στους άλλους υπουργούς, δίνοντας ο ίδιος την αμέριστη συμπαράστασή του!
Στα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο ίδιος ο κ. Νικητιάδης, ξεχωρίζουν:
- Για το Αχίλλειο, προανήγγειλε δράσεις που θα γίνονται με γνώμονα το μνημείο να παράγει πλούτο, πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που παράγει σήμερα: “Είμαστε στην τελική ευθεία, υπάγεται στο ΕΣΠΑ η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, μπαίνει σε διαδικασία πλήρους καλλωπισμού η συντήρηση των κήπων. Η τάση που υπάρχει στην Ε.Ε. είναι, κάθε χώρος πολιτισμού με δημιουργικές εμπνεύσεις να παράγουν πλούτο από μόνοι τους: τους 400.000 επισκέπτες να τους κάνει 1.400.000 επισκέπτες το χρόνο, να αυξήσει εισιτήριο και παρά ταύτα να αυξάνει τους επισκέπτες του. Να λειτουργεί ως χώρος που με αυτόνομο τρόπο θα παράγει πλούτο”.
- Σε ότι αφορά τον αθλητισμό, είπε πως είχε συζήτηση με τους εκπροσώπους του ΕΑΚΚ οι οποίοι του έθεσαν τα προβλήματα χρηματοδότησης της εγκατάστασης. Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε τίποτα σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων αθλητισμού, αντίθετα, αυτό που επεσήμανε ως θέση της κυβέρνησης είναι ότι για τον αθλητισμό θα πρέπει να γίνονται συνολικές παρεμβάσεις: “Δεν μπορεί να υπάρχει σε κάθε χωριό και γήπεδο. Στη Ρόδο έχουμε 45 χλοοτάπητες. Πρέπει να έχουμε συνολική άποψη για τις ανάγκες του αθλητισμού σε κάθε περιοχή”.
- Ο κ. Νικητιάδης έκανε ειδική αναφορά στις ειδικές ανάγκες του κρίκετ και υποσχέθηκε να έρθει σύντομα και πάλι στο νησί, αυτή τη φορά συνοδευόμενος από το γ.γ. Αθλητισμού . Μπιταξή ώστε να γίνει ειδική συζήτηση για τις ανάγκες του αθλητισμού στην Κέρκυρα.
- Για τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, το μόνο που προανήγγειλε είναι τη δημιουργία ειδικής ομάδας στελεχών που θα συναντηθεί στο Υπουργείο για να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που μπορεί να παρέμβει το κράτος.
- Για τη Μαρίνα Γουβιών, συμμερίστηκε τη διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής ότι με τη δημιουργία της, έχει αποκλειστεί η περιοχή από το φυσικό θαλάσσιο χώρο της: Το χωριό απομονώθηκε, την ώρα που με την ύπαρξη της μαρίνας, τα Γουβιά θα έπρεπε να εκτοξευθούν όσον αφορά την ανάπτυξή τους”, είπε, τονίζοντας ότι σε συνεργασία με την ιδιοκτήτρια εταιρία
θα επιχειρηθεί να βρεθούν λύσεις για την πρόσβαση της περιοχής και την ένταξη της λειτουργίας της εγκατάστασης στην τοπική οικονομία των Γουβιών και του Κοντοκαλίου.
Λεονταρισμοί για την παράκαμψη αεροδρομίου
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Νικητιάδης για την παράκαμψη του αεροδρομίου, ωστόσο, αντί να εξαγγείλει κάποια κυβερνητική παρέμβαση, αρκέστηκε να λειτουργήσει ως… παρατηρητής, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους τους τοπικούς παράγοντες, ενώ φάνηκε πλήρως ανενημέρωτος ακόμα και για το ακριβές πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αφού δεν μίλησε για παράκαμψη των φαναριών αλλά για αίτημα του αεροδρομίου να μεγαλώσει ο διάδρομος! “Θέλω να σας θέσω προ των ευθυνών σας: αν ο διάδρομος του αεροδρομίου θα πρέπει να μεγαλώσει, πρέπει να επιβάλλετε στο να μεγαλώσει. Αν σας λέει το αεροδρόμιο ότι ο διάδρομος έχει πρόβλημα, θα πρέπει να το καταλάβετε και να το λύσετε. Να καθίσετε κάτω να συζητήσετε και να δείτε το μεγάλωμα του διαδρόμου. Εγώ κρούω κουδουνάκι προκειμένου να μην κρούσω αργότερα τον κώδωνα”, είπε ο Υφυπουργός ο οποίος, σε μία επίδειξη υπερβολής, είπε ότι “περνούσα με το αυτοκίνητο και αν δεν φρενάριζε το αεροπλάνο θα με χτύπαγε. Τί είναι αυτά τα πράγματα;”
Στον κ. Νικητιάδη απάντησε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος των ξενοδόχων Π. Μπράμος, ο οποίος αντέστρεψε τις κατηγορίες και έθεσε τον υφυπουργό προ των δικών του ευθυνών και της κυβέρνησής του: “Μας καθιστάτε εμάς υπεύθυνους να λύσουμε το πρόβλημα; Όχι κύριε Υπουργέ. Το πρόβλημα, είναι δικό σας. Εσείς έχετε την ευθύνη να το λύσετε. Εμείς οι φορείς διαμαρτυρηθήκαμε, στείλαμε επιστολή. Τι θέλετε να κάνουμε, να πάρουμε τη σκαπάνη να το λύσουμε; Σας καθιστούμε εμείς υπευθύνους απέναντι στον κερκυραϊκό λαό αν το 2011 δεν θα μπορούν να προσγειωθούν αεροπλάνα στον τόπο μας”.
Γκερέκου: Να πάει στην Αυτοδιοίκηση το Αχίλλειο, μαζί με το κόστος συντήρησής του
Από την πλευρά της η Α. Γκερέκου δήλωσε πως θεωρεί ότι τη φετινή χρονιά τα πράγματα, τηρουμένων των αναλογιών, πήγαν καλά: “Θα μπορούσαν να πάνε πολύ χειρότερα. Η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη στιγμή, με προπαγάνδες κατά της Ελλάδας, με την οικονομική κρίση, με έναν καταχρεωμένο ΕΟΤ, καταφέραμε παρά ταύτα να διαχειριστούμε αυτή την κρίση” υπογράμμισε αναφερόμενη στα στοιχεία της φετινής κίνησης που έδωσε οριακή έστω, αύξηση ωστόσο για τις αφίξεις στη χώρα μας και μικρή μείωση στην Κέρκυρα.
Ειδική αναφορά έκανε στο Αχίλλειο, το οποίο είχε επισκεφθεί νωρίτερα με τον Υφυπουργό Τουρισμού. Εξέφρασε την άποψη ότι το αίτημα που έχει εκφράσει η Αυτοδιοίκηση για μεταφορά στον ΟΤΑ της χρήσης και της λειτουργίας του μνημείου, θα μπορούσε να εξεταστεί υπό προϋποθέσεις: “Το Αχίλλειο θα μπορούσε να παραχωρηθεί για μία σειρά σαιζόν στην Τ.Α., με μία προϋπόθεση: να μπορεί να αξιοποιηθεί και να αυτοχρηματοδοτείται, προκειμένου να μην έρχεται η Αυτοδιοίκηση να παρακαλά το κεντρικό κράτος για κονδύλια”.
“Στην Κέρκυρα δεν χύθηκε ούτε μια σταγόνα αίμα”
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Νικητιάδης έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία του τουρισμού φέτος στη χώρα μας, συμφωνώντας με την κα Γκερέκου ότι τα πράγματα πήγαν καλύτερα απ΄ ότι θα περίμενε κανείς κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Εκανε πολλαπλές αναφορές στη δυσφήμηση που υπέστη, όπως ισχυρίστηκε, η χώρα μας από τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες εργαζομένων και πολιτών, που ήταν πέραν του λογικού μέτρου και, ειδικότερα, στην υπόθεση των νεκρών στη Marfin Bank το χειμώνα στην Αθήνα: “Διαδηλώσεις που οδηγούν σε νεκρούς όπως στη Marfin, διαδηλώσεις που κλείνουν τα ξενοδοχεία και δεν μπορούν να γυρίσουν οι τουρίστες πίσω γυρίζουν ως εικόνες όλο τον κόσμο. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να δημιουργήσει αυτό το επικίνδυνο κράμα στη χώρα. Mας χαρακτηρίζουν μπαταξήδες, ότι μας δίνουν δανεικά και δεν μπορούμε να τα γυρίσουμε πίσω, ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες είναι ασύστoλα ψεύδη αλλά οι εικόνες αυτές γυρίζουν όλον τον πλανήτη”. Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι έδωσε ο ίδιος και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μεγάλη μάχη για να αναστρέψει αυτό το κλίμα: “Έπρεπε να βρούμε τρόπο να διαχειριστούμε αυτή την τραγική κρίση και χωρίς να έχουμε τους απαραίτητους πόρους. Γυρίσαμε όλη την Ευρώπη για να πείσουμε ότι αυτή η εικόνα που δείχνουν στο Σύνταγμα, είναι η εξαίρεση της εξαίρεσης διότι δεν συμβαίνουν αυτά ούτε στην Κέρκυρα, ούτε στην Κρήτη, ούτε στη Ρόδο. Σε καμία τουριστική περιοχή δεν έχει χυθεί μια σταγόνα αίμα, δεν έχει σπάσει κανείς τουρίστας το χέρι του, δεν έχει ενοχληθεί κανένας τουρί
στας, ότι οι εικόνες που έδειχναν τα κανάλια δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα”.
Τελευταία σχόλια