“Το νέο ασφαλιστικό καταδικάζει τους εργαζόμενους να καταβάλλουν για πολλά χρόνια (40 έτη) υψηλές εισφορές, για να πάρουν στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου πλήρη σύνταξη”, υπογράμμισε σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση στην Κέρκυρα ο τομεάρχης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., Ι. Βρούτσης.
(Φωτογραφία: Θ. Σταλίδης / Κερκυραϊκή Άποψη)
Ο βουλευτής Κυκλάδων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρέθηκε σήμερα στην Κέρκυρα ΄που είχε σειρά επαφών με τοπικούς φορείς και το βράδυ μίλησε σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο.
Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, το νέο ασφαλιστικό σύστημα συνιστά τη μεγαλύτερη κοινωνική ανατροπή από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα και που γίνεται με πρόσχημα τη δημοσιονομική κρίση και την ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με άλλοθι την τριμερή επιτήρηση και το Μνημόνιο, που συνοδεύει το Μηχανισμό Στήριξης: “Μειώνει δραματικά τις συντάξεις της γενιάς μας, αλλά και της νέας γενιάς των ασφαλισμένων, σε ποσοστά καταρχάς πάνω από 30 %, μέσα από μια σειρά περικοπών και ανατροπών.
- Περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης.
- Πάγωμα συντάξεων για τρία χρόνια, που -σε συνδυασμό με το εφιαλτικό 5,4% του πληθωρισμού- εξανεμίζει το εισόδημα των συνταξιούχων.
- Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στη βάση όλου του εργασιακού βίου και μάλιστα με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης .
- Νέες κρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ 3% έως 10%.
- Επέκταση των ετών ασφάλισης για πλήρη σύνταξη στα 40 έτη.
- Αγνοεί τις δημογραφικές προκλήσεις της χώρας και δεν ενσωματώνει κίνητρα για την αύξηση των γεννήσεων.
Η σημαντικότερη, όμως, υποχώρηση στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, είναι η απόσυρση της εγγύησης του κράτους για την καταβολή των συντάξεων στους ασφαλισμένους”, επεσήμανε ο κ. Βρούτσης.
Κατά το Βουλευτή, το κράτος ‘’δραπετεύει’’ από τη θεσμοθετημένη ευθύνη Εγγύησης και Χρηματοδότησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και, εφεξής, θα εγγυάται μόνο την καταβολή της βασικής σύνταξης: “Το νέο ασφαλιστικό καταδικάζει τους εργαζόμενους να καταβάλλουν για πολλά χρόνια (40 έτη) υψηλές εισφορές, για να πάρουν στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου πλήρη σύνταξη. Ένα σύστημα χαμηλών προσδοκιών και αποδόσεων. Οι ρυθμίσεις αυτές, αγνοούν τις πραγματικότητες της αγοράς εργασίας στην πατρίδα μας, η οποία θέλει την ένταξη των εργαζόμενων να καθυστερεί (2,4 έτη κατά μέσο όρο), με αποτέλεσμα η πλήρης σύνταξη να αποτελεί, για τους περισσότερους, άπιαστο όνειρο. Τα τελευταία αυτά στοιχεία, διαμορφώνουν ένα πλέγμα κινήτρων για εισφοροαποφυγή και αδήλωτη εργασία, για όλους εκείνους τους εργαζόμενους, που δεν προσδοκούν πλήρη εργασιακό βίο”.
Τελευταία σχόλια