Να δώσει πειστικές απαντήσεις στους εξοργισμένους για τη σφοδρότητα των οικονομικών μέτρων πολίτες επιχείρησε σήμερα από την Κέρκυρα η Eφη Χαλάτση, μέλος του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ, η οποία βρέθηκε στο νησί στο πλαίσιο εξόρμησης στελεχών του κόμματος σε όλη τη χώρα με στόχο την επικοινωνιακή στήριξη των νέων μέτρων.
«Θα υπήρχε ζήτημα αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ αν όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση και βλέπαμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα, επιλέγαμε να πάρουμε αποφάσεις σε οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση από αυτή που πήραμε σήμερα», υποστήριξε η κα Χαλάτση, απαντώντας σε ερώτηση του CorfuPress.com σχετική με την αναξιοπιστία του Πρωθυπουργού ο οποίος είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν επρόκειτο να λάβει, αντιθέτως με τον Κ. Καραμανλή που τα είχε εξαγγείλει: «Όταν αναλαμβάνεις την κυβέρνηση και βλέπεις ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αν δεν έχει ήδη χρεοκοπήσει και εσύ λες ότι δεν θα τη σώσω αλλά θα τη βουλιάξω ακόμα περισσότερο, τότε θα είσαι υπόλογος στον ελληνικό επειδή θα απεμπολήσεις την εθνική κυριαρχία, επειδή δεν θα σκέπτεσαι ως πατριωτικό κίνημα που οφείλεις να είσαι, ότι δεν θα μπορούσες να πληρώσεις τους μισθούς και τις συντάξεις. Τότε θα είχες πραγματικό πρόβλημα».
Η κα Χαλάτση υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν είναι μόνιμα αλλά έχουν ορίζοντα τριών ετών, με στόχο τότε να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στα σημερινά ή και καλύτερα ακόμα επίπεδα.
«Δεν ξέραμε, δεν μας είπε όλη την αλήθεια ο Προβόπουλος»!
Το ΠΑΣΟΚ δεν ήξερε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος πριν αναλάβει την κυβέρνηση, ισχυρίστηκε η Ε. Χαλάτση υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ. παρουσίασε πλαστά στοιχεία ενώ άφησε αιχμές για το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλο, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν δεν είπε ψέματα στις επαφές του με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ των εκλογών, Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν είπε όμως όλη την αλήθεια: «Ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου όπως ενημερώνει ο εκάστοτε διοικητής τον εκάστοτε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είπε κάτι παρακάτω από το αληθινό. Αλλά από εκεί και πέρα, ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ήξερε πολύ καλά που είχε φτάσει την οικονομία και για αυτό πήγε σε εκλογές, ήθελε να δραπετεύσει και να αφήσει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του ΠΑΣΟΚ».
«Λεφτά υπάρχουν αλλά όχι στα ταμεία»!
Όσον αφορά τη ρήση του Πρωθυπουργού προεκλογικά ότι «λεφτά υπάρχουν»; Η κα Χαλάτση απάντησε: «Σαφώς και πιστεύουμε ότι υπάρχουν λεφτά, όχι όμως στα ταμεία του ελληνικού κράτους αλλά στον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης του κράτους έτσι ώστε να μειώσεις τις δαπάνες και να αυξήσεις τα έσοδά σου. Να συγχωνεύσεις άχρηστες υπηρεσίες και να μπορέσεις να πληρώνεις το σύνολο του προσωπικού από το Υπουργείο Οικονομικών και όχι ξεχωριστά από κάθε υπουργείο. Να έχεις έλεγχο στα νοσοκομεία να διοικηθούν με χρηστότερη διοίκηση και με λιγότερο κόστος στις προμήθειες, με μάζεμα των χρημάτων που δαπανώνται από την υπερσυνταγογράφηση, με το να βρεις που κρύβεται ο πλούτος, στη βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών».
«Έντονη συναισθηματική κατάσταση»
Το μέλος του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να υποβαθμίσει την σφοδρή αντιπαράθεση και τους βαρείς χαρακτηρισμούς του Χρ. Παπουτσή κατά του υφυπουργού Οικονομίας Φ. Σαχινίδη, χθες, στη Βουλή: «Οφείλεται στην έντονη συναισθηματική κατάσταση λόγω της πίεσης να λύσουμε τα ζητήματα. Ίσως ήταν λίγο πιο αυξημένη η αντίδραση του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν τόσο σημαντική η τοποθέτηση του Υφυπουργού για να αντιδράσει έτσι ο κ. Παπουτσής. Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα καταλαβαίνει η αναγκαιότητα».
Τελευταία σχόλια