Η 18η Μαΐου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων και με την ευκαιρία αυτή, τόσο το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, όσο και τη Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου διοργανώνουν εκδηλώσεις για εκείνη την ημέρα.
Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, την Τρίτη 18 Μαΐου και ώρα 8 μμ,
με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, ανοίγει τις πόρτες της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Γκέισα, το μυστηριώδες χαμόγελο»
και σας καλεί να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε
στην ιαπωνική τελετή τσαγιού.
Λίγα πλάσματα διέγειραν τόσο πολύ τη φαντασία και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης κορυφαίων δημιουργών όσο αυτές οι εύθραυστες γυναίκες-άνθη. Όμως τι κρύβεται πίσω από αυτή την όμορφη μικρή λέξη «γκέισα»; Στα ιαπωνικά «γκέι» σημαίνει τέχνη και «σα» πρόσωπο, συνεπώς η γκέισα είναι πάνω από όλα «καλλιτέχνις», προορισμένη για την ψυχαγωγία πλούσιων και ισχυρών ανδρών.
Οι γκέισες από μικρή ηλικία εκπαιδεύονταν στο τελετουργικό της προετοιμασίας του τσαγιού, που αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της ιαπωνικής παράδοσης.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό της Ιαπωνίας και άλλων ασιατικών χωρών, μέσα από ξεναγήσεις που διοργανώνει το Μουσείο τη συγκεκριμένη ημέρα. Ώρες ξεναγήσεων : 1 μμ και 7 μμ.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Εθνική Πινακοθήκη και μουσείο Αλ. Σούτζου – Παράρτημα Κέρκυρας
Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων Εκδήλωση και δωρεάν είσοδος στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης
Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης διοργανώνει τη διάλεξη της Δρ. Έλενας Χαμαλίδη, Ιστορικού Τέχνης, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τίτλο «Κοινωνική αρμονία!; Μια ματιά στη σύγχρονη τέχνη πριν την ένταξή της στο μουσείο». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Μαϊου 2010, στις 20.00, στο χώρο του Παραρτήματος στην Κάτω Κορακιάνα.
Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, έχει τον τίτλο «Μουσεία και Κοινωνική Αρμονία» και αναφέρεται στην αρμονία μεταξύ εθνικών ομάδων με διαφορετικές κουλτούρες, μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, μεταξύ ανθρώπου και φύσης, καθώς και στην έννοια του σεβασμού μιας χώρας και της κουλτούρας της από άλλες χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο η ομιλία της κυρίας Χαμαλίδη στοχεύει να θέσει το ερώτημα της σχέσης της ίδιας της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως ενός ευαίσθητου σεισμογράφου κοινωνικών διεργασιών με το αίτημα της ‘κοινωνικής αρμονίας’, αλλά και την πραγματικότητα των δυσαρμονιών και των κοινωνικών συγκρούσεων.
Η παρουσίαση θα εστιάσει σε έργα της συλλογής του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης, και, ειδικότερα σε παραδείγματα της αφηρημένης μεταπολεμικής τέχνης και εγκαταστάσεων των δεκαετιών 1960 και 1970, και στο διάλογο της ελληνικής τέχνης με την διεθνή. Θα έχει τη μορφή περιήγησης στη συλλογή με παράλληλες προβολές. Στόχος είναι να τεθούν ερωτήματα και να ακολουθήσει συζήτηση γύρω από τον ρόλο της τέχνης και του μουσείου σήμερα.
Το Παράρτημα ειδικά για την Τρίτη 18 Μαϊου θα λειτουργήσει το πρωί 10.00 – 14.00 και το απόγευμα 18.00 – 21.00 με δωρεάν είσοδο.
Τελευταία σχόλια