Έκλεισαν σήμερα τα δημαρχεία οι δήμαρχοι και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια. Στον «αέρα» βρίσκεται η μετάβαση των αιρετών τη Δευτέρα στο ΥπΕΣ καθώς ο Γ. Ραγκούσης (φωτο) κατέθεσε το μεσημέρι στη Βουλή το ν/σ για τον Καλλικράτη.
Το είπαν και το έκαναν! Οι Δήμαρχοι του νησιού κινητοποιήθηκαν και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προκειμένου να δηλώσουν με αυτόν τον τρόπο την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψή τους για το δόγμα «νησί και δήμος» στο πλαίσιο του Καλλικράτη.Νωρίς το πρωί (7 π.μ.) οι δήμαρχοι και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι έκλεισαν τα δημαρχεία και μαζί με εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκεντρώθηκαν έξω από την περιφέρεια. Τα δημαρχεία παρέμειναν κλειστά λειτουργώντας μόνο με προσωπικό ασφαλείας ενώ η συμβολική διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε με επίδοση μνημονίου των θέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διευθύντρια της ΠΙΝ Όλγα Ρίζου, αφού ο νέος Γενικός Γραμματέας δεν έχει επισήμως αναλάβει καθήκοντα.
Επισημαίνεται ότι η συγκέντρωση αφορούσε μόνο το πολιτικό προσωπικό και τους υπηρετούντες στην Τ.Α. και δεν είχε απευθυνθεί πλατύ κάλεσμα στο κοινό, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Εσπερίων Αλ. Αυλωνίτης.
Απουσίες
Μόνος απών από την κινητοποίηση ο δήμαρχος Κορισσίων Β. Χειμαριώτης, ενώ από πλευράς δήμου Κερκυραίων δεν υπήρξε συμμετοχή των αιρετών. «Ηχηρή απουσία των αιρετών του δήμου Κερκυραίων» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αυλωνίτης θέτοντας το γεγονός σε αντιδιαστολή με τη δυναμική παρουσία του πολιτικού προσωπικού των περιφερειακών δήμων.
Αλ. Αυλωνίτης: Θα κατασκηνώσουμε στο γραφείο του Ραγκούση
Ο κ. Αυλωνίτης επεσήμανε επίσης ότι οι δήμαρχοι θα μεταβούν τη Δευτέρα στην Αθήνα και «θα κατασκηνώσουν» στο γραφείο του κ. Ραγκούση έως ότου αποφασίσει να τους δει και να ακούσει τις απόψεις τους.
Διασκεδάζοντες τις όποιες απόψεις περί διάρρηξης του «κοινού μετώπου» των δημάρχων ο δήμαρχος Εσπερίων υποστήριξε ότι «είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, να δημιουργούνται ενίοτε και εντάσεις ακόμη και να υπάρχουν και αντιθέσεις» υποστηρίζοντας όμως ότι η Τ.Α. εξέφρασε τη θέση της μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν στην ΤΕΔΚ, την Ολομέλεια των δημάρχων και τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την συνέλευση των αιρετών.
Και αιχμηρές δηλώσεις
«Δεν μπορούν κάποιοι να γενικεύουν τα περί διαφθοράς, να μετατρέπουν σε σάκο του μποξ την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να θεωρούν όλους τους δημάρχους συλλήβδην ανίκανους και αργυρώνητους» είπε ο κ. Αυλωνίτης τονίζοντας ότι πρόκειται περί «φασίζουσας και επικίνδυνης άποψης» η οποία δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στη δημοκρατία και το λαό.
Και συμπλήρωσε με νόημα: «Μιλούν κάποιοι που δεν έχουν ιδρώσει πάνω από τα προβλήματα που υπάρχουν στην ύπαιθρο της Κέρκυρας και κάποιοι από αυτούς δεν γνωρίζουν ούτε που βρίσκονται τα χωριά μας. Αυτοί είναι που ρίχνουν βέλη εναντίον των δημάρχων σήμερα».
Συνεργασία με άλλα νησιά
Υπενθυμίζεται ότι στα βήματα της Κέρκυρας περπατούν κι άλλα νησιά, που από κοινού έχουν ήδη παραδώσει μνημόνιο της θέσης τους κατά του ενός δήμου στις νησιωτικές περιοχές, στην ΚΕΔΚΕ. Πρόκειται για την Κεφαλονιά, τη Ρόδο, την Λέσβο, τη Σάμο κ.α. όπου επίσης η πλειοψηφία των αιρετών διαμαρτύρεται για τη δημιουργία ενός και μόνο δήμου στο νησί τους.
Αιφνιδιασμός από Ραγκούση
Εν τω μεταξύ αιφνιδιαστικά αργά το μεσημέρι, κατατέθηκε στην Βουλή το τελικό σχέδιο του «Καλλικράτη» που προβλέπει την εκ βάθρων διοικητική αναδιάρθρωση των αυτοδιοικητικών δομών της χώρας.
«Κλείδωσαν» στους 325 οι δήμοι που προκύπτουν από τη νέα συνένωση που προβλέπει ο «Καλλικράτης» και όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, θα υπάρχει εξοικονόμηση 1,18 δισ. το χρόνο. Αλλαγή έγινε και στην ημερομηνία των εκλογών που ορίζεται για τις 7 Νοεμβρίου 2010.
ΚΕΔΚΕ: Ορίστε συνάντηση πριν οτιδήποτε
Είχε πάντως προηγηθεί επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη με την οποία ζητείται από τον κ. Ραγκούση συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Στην επιστολή (13/5) ζητείται η δημιουργία 349 δήμων και η αλλαγή 21 ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» .
Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, αφορούν μεταξύ άλλων την ημερομηνία διεξαγωγής των ερχόμενων δημοτικών εκλογών, τις προϋποθέσεις για τους συνδυασμο
ύς των υποψηφίων, το ποσοστό συμμετοχής των δύο φύλων στους συνδυασμούς, την αύξηση των δημοτικών συμβούλων από 25 σε 27, τη μη μετατροπή σε εκλογικές περιφέρειες των δημοτικών διαμερισμάτων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, τη μη αναστολή της επαγγελματικής αρμοδιότητας του δημάρχου, τη διατήρηση του ΕΣΔΚΝΑ και των ΦΟΣΔΑ, τη σαφή διάκριση αρμοδιοτήτων περιφερειών και δήμων, την απόδοση των παρακρατηθέντων από το φόρο ζύθου (πρόκειται για την γνωστή υπόθεση με τις προσλήψεις ανέργων μέσω ΟΑΕΔ στους δήμους που είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΝΔ αλλά ακυρώθηκε από το ΠΑΣΟΚ).
Ν. Κακλαμάνης: Περισσότεροι του ενός δήμου στην Κέρκυρα
Παράλληλα στην ίδια επιστολή επισυνάπτεται και η πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης της ΚΕΔΚΕ, η οποία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ, τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις αποφάσεις των ΤΕΔΚ, των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων και τις προτάσεις φορέων της χώρας, κατέληξε σε περίπου 349 δήμους.
Για την Κέρκυρα η ΚΕΔΚΕ ζητά την δημιουργία περισσοτέρων του ενός δήμου που προβλέπει το ν/σ ενώ το ίδιο αίτημα αφορά και τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά . Επισημαίνει δε ότι: «οι αρμοδιότητες που προτείνει το ΥπΕΣ να αναθέσει στην πρωτοβάθμια Τ.Α. ώστε να λειτουργήσει η διοικητική οντότητα «νησί – κυβερνείο», προτείνουμε να ασκηθούν από το δήμο της πρωτεύουσας του νησιού».
Τελευταία σχόλια