Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε, μέσα από βιωματικά εργαστήρια και πρακτική εξάσκηση των περίπου 90 συμμετεχόντων στη διημερίδα που διοργανώσαμε στις 19 και 20 Μαρτίου 2010 στο χώρο του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα (Κάτω Κορακιάνα). Η διημερίδα με τίτλο «Διακαλλιτεχνικές προσεγγίσεις στη μουσειακή εκπαίδευση» διοργανώθηκε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Παράρτημα Κέρκυρας της Εθνικής Πινακοθήκης σε μία προσπάθεια να διερευνηθούν διάφορες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις στα έργα τέχνης (πώς η μουσική, η κίνηση, ο λόγος, το θέατρο μπορούν να συμβάλουν στη ‘συνομιλία’ με το έργο τέχνης, μεμονωμένα ή συνδυαστικά), να προταθούν στους συμμετέχοντες υλικά, μέσα και μεθοδολογίες για μια διακαλλιτεχνική προσέγγιση στα έργα τέχνης με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και, τέλος, να δοθεί το θεωρητικό πλαίσιο και η δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης στους συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας τα έργα του Παραρτήματος της Πινακοθήκης.
Χρησιμοποιήσαμε το χορό και τη χορογραφία για να αποδώσουμε τα έργα τέχνης, πειραματιστήκαμε να τα αποδώσουμε με ήχους, μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και ηχοεικόνες, αναζητήσαμε το ηχοτοπίο μέσα και πέρα από το βλέμμα του ζωγράφου, προσεγγίσαμε έργα με πολυαισθητηριακές δράσεις, χρησιμοποιήσαμε την εικαστική δημιουργία ως αφορμή παραστασιακής διαδικασίας, με αφετηρία ένα έργο τέχνης ασχοληθήκαμε με δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και διερευνήσαμε την αισθητική αξία και τις τεχνικές στη νεοελληνική τέχνη.
Ανάμεσα στους εισηγητές που μίλησαν και διεξήγαγαν βιωματικά εργαστήρια ήταν οι: Ολυμπία Αγαλιανού (εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής και υποψ. διδάκτορας μουσικοκινητικής αγωγής, ΦΠΨ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), Ιωάννα Ετμεκτσόγλου (Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου), η Μαίη Κοκκίδου (Δρ. Συγκριτικής Παιδαγωγικής, Διδάσκουσα στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου (Σκηνοθέτης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας), ο Θανάσης Σπηλιόπουλος (Ζωγράφος και Υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα) και οι δύο διοργανώτριες: Μαρίνα Παπασωτηρίου (Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Κέρκυρας) και Ζωή Διονυσίου (Λέκτορας Μουσικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου).
Κοινή διαπίστωση εισηγητών και συμμετεχόντων ήταν η ανάγκη διαλόγου των τεχνών μεταξύ τους, αλλά και με την καθημερινή σχολική εκπαιδευτική διαδικασία. Στόχος μας ήταν να προτείνουμε στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους εναλλακτικές λύσεις ανάγνωσης, χρήσης και αξιοποίησης των σχολικών εγχειριδίων μέσα από δραστηριότητες που θα είναι δημιουργικές, ψυχαγωγικές και ανανεωτικές για όλους. Άλλωστε πιστεύουμε ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές έχουν ανάγκη έκφρασης, δημιουργίας και εξοικείωσης με τις προσωπικές τους καλλιτεχνικές δυνατότητες, τις οποίες συχνά αγνοούν.
Θεωρούμε ότι η διημερίδα προκάλεσε έναν ουσιαστικό διάλογο και προβληματισμό γύρω από τις τέχνες στη σύγχρονη εκπαίδευση. Η ουσιαστική και βιωματική επαφή με τις τέχνες είναι άμεσο ζητούμενο στο σύγχρονο σχολείο, αγγίζει όλο το φάσμα των μαθημάτων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και μπορεί να ανοίξει δρόμους επαφής με τα βαθύτερα συναισθήματά μας και επικοινωνίας με τους άλλους.
Μέσα από αυτό το βήμα θα θέλαμε θερμά να ευχαριστήσουμε τους εισηγητές οι οποίοι αφιλοκερδώς συμμετείχαν στη διοργάνωση αυτή συμβάλλοντας με την εμπειρία τους και την ουσιαστική επαφή τους με τους συμμετέχοντες στην άρτια διεξαγωγή της.
Ζωή Διονυσίου (Λέκτορας ΤΜΣ, Ιονίου Παν/μίου) & Μαρίνα Παπασωτηρίου (Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Κέρκυρας).
Τελευταία σχόλια