Ως χώρο υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας θέλει το δημοτικό συμβούλιο Κερκυραίων το ακίνητο του παλιού νοσοκομείου, χωρίς να αποκλείει τη λύση του υπόγειου πάρκιν.
Το κύριο σημείο όμως για το Δήμο Κερκυραίων είναι ότι επιθυμεί να αναγνωριστεί ο καθοριστικός ρόλος του, στη λήψη της τελικής απόφασης, δεδομένου ότι αυτός είναι που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες (κοινωνικά προβλήματα, κυκλοφοριακό κλπ.) και ανήκει στις αρμοδιότητες του.
Στο κείμενο της απόφασης του το Δημοτικό συμβούλιο διατηρεί γενικόλογη διατύπωση, προκειμένου να αφήσει το περιθώριο για να επιτευχθεί ομοφωνία των φορέων της Κέρκυρας. Κινούμενο σε αυτή την κατεύθυνση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, να ζητήσει από τη Νομαρχία να μην συζητήσει το θέμα στην αυριανή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβούλιου προκειμένου διαμορφωθεί κοινή πρόταση.
Επίσης τονίστηκε ότι η χρήση του ακινήτου του παλιού νοσοκομείου θα πρέπει να αποφασιστεί σε συνδυασμό με τη χρήση των γειτονικών ακινήτων, όπως αυτό του γηροκομείου και της Εθνικής τράπεζας.
Οι προτάσεις για ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ίδρυμα χρονίως πασχόντων και στέγαση του γηροκομείου κατατέθηκαν στη συζήτηση, δεν απερρίφθησαν αλλά απέφυγαν να τις καταγράψουν στο κείμενο της απόφασης και δημιουργήθηκε επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι θα εξειδικεύσουν όλες τις προτάσεις που αφορούν τους τομείς υγείας και πρόνοιας.
Βέβαια διέγνωσαν επίσης ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ένα κτίριο «φάντασμα» αν έγκαιρα δεν αποφασιστεί η χρήση του κτιρίου, όπως συνέβη με τη Βίλα Ρόσα.
Κοινή ήταν και η σκέψη ότι πρέπει να διαπιστωθεί κατ’ αρχήν αν το κτίριο πρέπει να διατηρηθεί ή να κατεδαφιστεί, πράγμα για το οποίο θα ζητηθεί η γνώμη του ΤΕΕ.
Το κλίμα που διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις ήταν ότι η χρήση του παλιού νοσοκομείου και κάθε ακινήτου αφορά την πόλη και τους κατοίκους της, Με αυτή τη λογική διατυπώθηκε η άποψη πολλών δημοτικών συμβούλων να ζητηθεί η παραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο. Σε αυτή τη θέση διατυπώθηκε ο αντίλογος από άλλους, που επικαλέστηκαν το ρεαλισμό και μίλησαν για την αντικειμενική δυσκολία του Δήμου να ικανοποιήσει την πρόταση για τη δημιουργία δομών υγείας και πρόνοιας.
Αντιπαράθεση με τη Νομαρχία
Η δυσαρέσκεια απέναντι στη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, που υπάρχει εδώ και αρκετό διάστημα αλλά διατυπώνεται σε χαμηλούς τόνους αυτή το φορά φάνηκε εντονότερα και αναδείχθηκαν και τα παλιότερα αλλά και το σημερινό θέμα.
Ο Δήμος έχει προκαλέσει συσκέψεις με φορείς της πόλης για την ανάπτυξη δημοσίου διαλόγου, απλώνοντας το θέμα στην κοινωνία τόνισε ο κύριος Μικάλεφ και κατηγόρησε τη Νομαρχία ότι δεν συμμετείχε στο δημόσιο διάλογο, αντίθετα έστειλε μόνο ένα έγγραφο με τις θέσεις της.
Στις τοποθετήσεις τους τόσο ο Δημάρχου όσο και ο κυρίος Τρεπεκλής, φάνηκε να δυσανασχετούν με τις πρωτοβουλίες της Νομαρχίας θεωρώντας ότι «μπαίνει στα χωράφια τους» και παίρνει αρμοδιότητες από το Δήμο.
Μάλιστα με αφορμή το θέμα αυτό δημιουργήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του κυρίου Τρεπεκλή και του Δημάρχου.
Ο κύριος Τρεπεκλής ζήτησε να μην παραχωρούνται αρμοδιότητες του Δήμου στη Νομαρχία και έφερε ως παραδείγματα το Φεστιβάλ Κέρκυρας και την προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη που αφορά την αποκατάσταση των όψεων του Δημοτικού θεάτρου. Ο Δήμαρχος του απάντησε ότι η παράταξη του κυρίου Τρεπεκλή ήταν αυτή που άνοιξε την κερκόπορτα των παραχωρήσεων από πλευράς Δήμου, με την παραχώρηση του οικοπέδου του Λυρικού θεάτρου. Η παρατήρηση αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα την αποχώρηση του ιδίου και της παράταξης του από τη συνεδρίαση.
Μετά την αποχώρηση της παράταξης του κυρίου Τρεπεκλή η συνεδρίαση συνεχίστηκε και ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις ομόφωνα :
• Εγκρίθηκε το πρακτικό της 28ης σχολικής επιτροπής για την υιοθεσία του άλσους των φυλακών από το12ο δημοτικό σχολείο,
• Ελήφθη η κατ’ αρχήν θετική απόφαση για τη δημιουργία χώρου αποτέφρωσης νεκρών στο Δήμο
• Αποφασίστηκε η διοργάνωση συνεδρίου για τον Αλμπέρτο Κοέν στο Μάιο,
• Και έγινε αποδεκτή η επιπλέον επιχορήγηση του Ειδικού σχολείου για τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών.
Τελευταία σχόλια