Το CorfuPress πήγε στη Σαγιάδα για να δει από κοντά το λιμάνι που, παράγοντες της αυτοδιοίκησης τόσο της Κέρκυρας όσο και της απέναντι περιοχής, φιλοδοξούν να γίνει η νέα πύλη εισόδου προς το νησί των Φαιάκων.
{source}
<div><object width=“420” height=“339”><param name=“movie” value=“http://www.dailymotion.com/swf/xbjedl” /><param name=“allowFullScreen” value=“true“ /><param name=“allowScriptAccess” value=“always” /><embed src=“http://www.dailymotion.com/swf/xbjedl” type=“application/x–shockwave–flash” width=“420” height=“339” allowFullScreen=“true“ allowScriptAccess=“always”></embed></object><br /><b><a href=“http://www.dailymotion.com/swf/xbjedl”>Ελεύθεροι Ρεπόρτερς – 17/12/2009, μέρος 1ο</a></b><br /><i>από <a href=“http://www.dailymotion.com/jvnadr”>jvnadr</a></i></div>
{/source}
Παρακολουθείστε το βίντεο από την εκπομπή του CorfuPress.com, «Ελεύθεροι Ρεπόρτερς»
Η Σαγιάδα είναι ένα μικρό κλειστό λιμανάκι για ψαροκάικα και ιστιοπλοϊκά, ενώ διαθέτει στην εξωτερική του προστατευτικού ντόκου περιοχή, μικρή προβλήτα που μπορεί να δεχθεί πορθμεία τύπου παντόφλας.
Ωστόσο, αν και το εσωτερικό από τους λιμενοβραχίονες που δέχεται τα τουριστικά αγκυροβόλια είναι επαρκώς συντηρημένο για τη συγκεκριμένη δουλειά, η εξωτερική προβλήτα δείχνει εγκαταλελειμμένη από καιρό αφού έχει υποχωρήσει και βυθιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της στη θάλασσα.
Η απόσταση από την Κέρκυρα είναι 12 ναυτικά μίλια, τα 2/3 της απόστασης από την Ηγουμενίτσα. Ένα επιπλέον ατού, όμως είναι το ότι δεν υπάρχει δίαυλος που αναγκάζει τα πλοία που προσεγγίζουν τη Θεσπρωτική πρωτεύουσα να κόβουν ταχύτητα ή και να περιμένουν για να περάσει πλοίο που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση.
…Όλα είναι δρόμος
Ένα δεύτερο μεγάλο ζητούμενο είναι ο δρόμος που θα συνδέει τη Σαγιάδα με την Ηγουμενίτσα και, κατ΄ επέκταση, την Εγνατία και την υπό δημιουργία Ιόνια Οδό.
Σήμερα, η σύνδεση γίνεται μέσω ενός επαρχιακού δρόμου 26 χιλιομέτρων μίας λωρίδας ανά κατεύθυνση, χαμηλής κυκλοφοριακής δυνατότητας και, σε μεγάλο μέρος του, κακοσυντηρημένου. Η διαδρομή για έναν οδηγό που δεν γνωρίζει το δρόμο, μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μισή ώρα. Εμείς, σε ένα βροχερό απόγευμα, κάναμε 35 λεπτά αν και ο δήμαρχος Σαγιάδας υποστήριξε ότι δεν χρειάζονται περισσότερα από 20 λεπτά για την εν λόγω διαδρομή.
Η Σαγιάδα θέλει
Η Σαγιάδα δείχνει να θέλει πολύ να γίνει αυτή η σύνδεση. Ο δήμαρχος Βαγγέλης Μάστορας έχει θέσει το στόχο στις πρώτες προτεραιότητες της δημοτικής του αρχής και έχει ξεκινήσει επαφές εδώ και πολύ καιρό με το δήμαρχο Κερκυραίων Σωτήρη Μικάλεφ ο οποίος είναι υποστηρικτής της προοπτικής αυτής.
Ο κ. Μάστορας υποστηρίζει ότι για να γίνει η ακτοπλοϊκή σύνδεση, απαιτούνται δύο ενέργειες κλίμακας: η πρώτη –και άμεσης προτεραιότητας- αφορά την αποκατάσταση της προβλήτας του λιμανιού και της εκτέλεσης συμπληρωματικών έργων που να υποστηρίζουν την προσέγγιση οχηματαγωγών πλοίων και την εξυπηρέτηση των επιβατών τους.
Η δεύτερη, αφορά την κατασκευή ενός σύγχρονου οδικού άξονα που να συνδέει τη Σαγιάδα με την Ηγουμενίτσα, προοπτική ορατή καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος δεν θα είναι μόνο προς χρήση για τις ανάγκες της πορθμειακής γραμμής, αλλά θα συνδέει το συνοριακό φυλάκιο του Μαυροματίου με τους Αγίους Σαράντα στην Αλβανία, με σύγχρονο δρόμο που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της κατασκευής.
Ενδιαφέρον από επιχειρηματίες
Ο Βαγγέλης Μάστορας υποστηρίζει ότι έχει εκδηλωθεί ήδη επιχειρηματικό ενδιαφέρον από ιδιώτες για να δρομολογήσουν πλοία στη γραμμή Σαγιάδας – Κέρκυρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση δεν θα εμπλακεί σε καμία περίπτωση ούτε στην διαδικασία προσέλκυσης ή συμφωνιών με επενδυτές, ούτε σε δική της επιχειρηματική πρωτοβουλία. Αυτό που θέλει είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο όποιος επιχειρηματίας σκέπτεται να δραστηριοποιηθεί, να μην αντιμετωπίσει προβλήματα.
Οι νομάρχες για το δρόμο
Το θέμα της Σαγιάδας απασχόλησε τη Δευτέρα που μας πέρασε και τη συνάντηση των νομαρχών της δυτικής Ελλάδας. Ο νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος συζήτησε το θέμα με τον ομόλογό του της Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα με αντικείμενο την κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει τη Σαγιάδα με την Ηγουμενίτσα.
Ο κ. Πουλημένος θεωρεί πως μια τέτοια γραμμή θα μπορούσε να είναι βιώσιμη και να αλλάξει τα δεδομένα της σύνδεσης της Κέρκυρας με την απέναντι ακτή.
Ο δήμαρχος Σαγιάδας υποστηρίζει ότι αν το χειμώνα ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας επισκευάσει το λιμάνι του δήμου του, τότε ακόμα και από αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ξεκινήσει δοκιμαστικά η γραμμή. Ο δρόμος; Αυτός πάει για αργότερα, μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων, αφού πρώτα εγκριθεί. Δεν είναι όμως, κατά τον κ. Μάστορα, απαραίτητη προϋπόθεση για την αρχή της σύνδεσης.
Ο νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος έχει διαφορετική άποψη, καθώς θεωρεί ότι η όποια προσπάθεια σύνδεσης γίνει, θα πρέπει να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για να μην χαντακωθεί το εγχείρημα από την αρχή του.
Η άλλη άποψη
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη στη σύνδεση Κέρκυρας – Σαγιάδας. Ο τουριστικός πράκτορας και συνεργάτης του CorfuPress, Σπύρος Σαλβάνος, σε άρθρο του υποστηρίζει ότι για τους κερκυραίους, μια τέτοια γραμμή θα ήταν ασύμφορη. Η μικρή διαφορά στην απόσταση από την Ηγουμενίτσα, κατά τον κ. Σαλβάνο, θα συντομέψει τη διαδρομή μόλις κατά ένα τέταρτο της ώρας αλλά θα χρειαστεί μισή ώρα για την επιπλέον χιλιομετρική απόσταση έως την Ηγουμενίτσα. Επίσης, επισημαίνει ότι θα πρέπει, η συχνότητα των δρομολογίων να είναι τουλάχιστον ίδια μ’ αυτήν της Ηγουμενίτσας, πράγμα που φαντάζει δύσκολο εκτός αν κάποιοι προσβλέπουν στη κατάργηση της σύνδεσης με την θεσπρωτική πρωτεύουσα για χάρη της Σαγιάδας.
Αντίθετα, θεωρεί πως θα πρέπει να δοθεί βάρος στη βελτίωση της υπάρχουσας γραμμής ώστε με νομοθετική ρύθμιση να μπουν μίνιμουμ προϋποθέσεις στη ποιότητα και στην ταχύτητα των πλοίων της γραμμής προς Ηγουμενίτσα.
Τελευταία σχόλια