Λίγο αργά αλλά μάθαμε τι γινόταν στον Κάβο το καλοκαίρι με τη γρίπη H1N1: στο… «Hospital Kavos» (κατά τους Βρετανούς δημοσιογράφους του BBC).
Τις αποκαλύψεις έκανε ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Κέρκυρας Αλέξης Μαρτζούκος, την Τρίτη το βράδυ στην τηλεοπτική εκπομπή «Επί τάπητος», με συντονιστές τη Μ. Παγκράτη και το Σ. Βλάχο.
«Ξέρετε πως κατέληξε το Υπουργείο στην απόφαση να εντάξει τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους στο σύστημα αντιμετώπισης της νέας γρίπης; Ακούστε λοιπόν τι συνέβη σε αρκετούς νεαρούς τουρίστες, μέσα από την ιστορία ενός νεαρού 17χρονου τουρίστα, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης», εξήγησε ο κύριος Μαρτζούκος.
“Έξωση” από παντού!
Ο νεαρός άγγλος τουρίστας, λοιπόν, πήγε στο νοσοκομείο στην πόλη της Κέρκυρας, με υψηλό πυρετό, όπου διαγνώστηκε ότι πράγματι είχε προσβληθεί από τον ιό αυτό. Ο γιατρός διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν επιπλοκές, εκτίμησε ότι δεν υπήρχε λόγος νοσηλείας στο νοσοκομείο και συνέστησε στον ασθενή να παραμείνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, σε ευάερο και ευήλιο δωμάτιο μάλιστα, δίνοντας ένα ντεπόν και μια μάσκα.
Έφυγε ο νεαρός φορώντας τη μάσκα και πήγε στο ΚΤΕΛ να πάρει το λεωφορείο για τον Κάβο. Ο οδηγός του λεωφορείου δεν τον άφησε να ταξιδέψει από το φόβο του μήπως κολλήσει και τους άλλους επιβάτες. Ο νεαρός δεν είχε άλλη λύση έβγαλε τη μάσκα, για να μην είναι ύποπτος πλέον, και πήρε ταξί. (τι άλλο να έκανε, αφού ούτε τα ασθενοφόρα δεν νομιμοποιούνται να μεταφέρουν ασθενείς με νέα γρίπη!)
Όταν ζήτησε από τον ξενοδόχο του, ευάερο και ευήλιο δωμάτιο, φορώντας τη μάσκα, εκείνος όχι μόνο δεν του έδωσε, αντίθετα, μάζεψε τις βαλίτσες του παιδιού και τον έδιωξε από το ξενοδοχείο.
Έφτασε στο BBC
Τελικά τόσο ο συγκεκριμένος ασθενής όσο και άλλοι που νόσησαν αργότερα, έφυγαν για την πατρίδα τους αλλά οι μητέρες τους, λειτουργώντας ανάλογα με τις Ελληνίδες, αγανακτισμένες, τηλεφώνησαν στους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά κανάλια.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου της Κέρκυρας ενημερώθηκε από Βρετανό δημοσιογράφο του BBC, ο οποίος του τηλεφώνησε για να τον ρωτήσει «τι γίνεται τέλος πάντων με το hospital Kavos» !
Ο Ιατρικός σύλλογος της Κέρκυρας απευθύνθηκε στον Πανελλήνιο, έγινε παρέμβαση στο Υπουργείο, το οποίο δεν μπορούσε να την αγνοήσει.
Από το σημείο αυτό άρχισαν οι διορθωτικές οδηγίες, που αφενός μεν δεν ήθελαν την υπερφόρτωση των νοσοκομείων – και σωστά – αφετέρου εκτίμησαν ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν τουλάχιστον τα ελαφρά περιστατικά από τους απλούς γιατρούς.
Είχε μειωθεί άλλωστε και ο φόβος απέναντι στη νέα γρίπη, όσο περνούσαν οι μέρες, και καταλήξανε στο συμπέρασμα ότι αν δεν έχει άλλες επιπλοκές, ο κάθε ασθενής, περνάει σαν μια κοινή γρίπη.
Όσα περιστατικά απαιτούσαν νοσηλεία, κατέληγαν στην Πολυκλινική.
Συσκέψεις
Παράλληλα έγιναν και στην Κέρκυρα και μια δύο συσκέψεις με τους ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες για να μην ρεζιλευτούμε διεθνώς ακόμη μια φορά – και με το δίκιο τους!
Αυτά έγιναν κατακαλόκαιρο αλλά τα μάθαμε τώρα. Λέτε ο δημοσιογράφος του BBC, να ήταν ο ίδιος, που πριν 2-3 χρόνια, είχε πάει σε κάποιον γιατρό στον Κάβο, ο οποίος του είχε διαγνώσει ότι πάσχει από την «γρίπη του Κάβου»; Και τότε η Κέρκυρα είχε γίνει «διάσημη» στις πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές του BBC…
Τελευταία σχόλια