Την πλήρη κατάργηση όχι μόνο των προγραμμάτων Stage αλλά και κάθε μορφής ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων έργου και εργασίας, ζητεί το Νομαρχιακό Τμήμα Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ.
Ωστόσο, δεν παίρνει θέση για το τι πρέπει να γίνει με τους ήδη εργαζόμενους στα προγράμματα Stage και για το αν θα πρέπει να μοριοδοτηθούν ή όχι, στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Η ανακοίνωση
Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας αναφέρει τα εξής:
«Με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις μας έχουμε απαιτήσει την κατάργηση όλων των εκτεταμένων και στο δημόσιο μορφών ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας (προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας-stage, συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου) και έχουμε διεκδικήσει θέσεις πλήρους, σταθερής και μόνιμης εργασίας, για τη στελέχωση των υπηρεσιών στο δημόσιο και τους Ο.Τ.Α και την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας στη χώρα μας.
Τα τελευταία 10 χρόνια κατασκευάστηκε από όλες τις κυβερνήσεις ένα εργοτάξιο πώλησης ελπίδων και πελατειακών σχέσεων με αποφάσεις τοποθετήσεων «εκπαιδευόμενων» στις υπηρεσίες, μέσω των προγραμμάτων stage, με αδιαφανείς και αναξιοκρατικές διαδικασίες. «Εκπαιδευόμενοι», οι οποίοι στην ουσία είναι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι με χαμηλές αποδοχές που με την προσδοκία της μονιμοποίησης στο δημόσιο στελέχωσαν όλο το δημόσιο και τους Ο.Τ.Α, παρέχοντάς τους δυνατότητα λειτουργίας, εξαιτίας των πολλών λειτουργικών, αλλά και οργανικών κενών θέσεων που έχουν, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Καλλιεργήθηκαν έτσι αβάσιμες προσδοκίες για μονιμοποίηση στο δημόσιο, που φυσικά δεν μπορούσαν να εκπληρωθούν ποτέ, μέσα από διαδικασίες που παρέκαμπταν το Α.Σ.Ε.Π και τις στοιχειώσεις προϋποθέσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Το πελατειακό, αδιαφανές και άδικο αυτό σύστημα πρόσληψης εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας, που οικοδομήθηκε με ευθύνη των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του δημόσιου τομέα και των Ο.Τ.Α, δεν μπορεί να δώσει απάντηση και λύση ούτε στα προβλήματα στελέχωσης των υπηρεσιών, αλλά ούτε και στην ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων μας.
Η πρόσφατη πολιτική απόφαση κατάργησης του θεσμού και τερματισμού ενός συστήματος προνομιακής αντιμετώπισης υποψηφίων στην εργασία ανοίγει το δρόμο για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου και των Ο.Τ.Α, μέσα από ένα αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο σύστημα, για να δημιουργηθεί μια σύγχρονη ποιοτική δημόσια διοίκηση, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα αιτήματα όλων των πολιτών.
Αυτό αποτελεί αίτημα όλων των εργαζομένων, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.
Τελευταία σχόλια