Η Γοργώ ήταν «ο μπαμπούλας» και ταυτόχρονα ο προστάτης των αρχαίων Κερκυραίων.
Πανάρχαιο θέμα η μαγεία και παγκόσμιο, από την εποχή που ο άνθρωπος προσπάθησε να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα, τις ανίκητες δυνάμεις της φύσης και κυρίως το φόβο του. Ταυτόχρονα η μαγεία και ο φόβος ήταν το μέσο ελέγχου των αδύναμων από τους δυνατούς, δηλαδή τις εκάστοτε εξουσίες.
Η Ελλάδα είχε επιρροές από την ανατολή και στο θέμα της μαγείας. Οι θρησκευτικές τελετές, οι διάφορες αντιλήψεις, οι δεισιδαιμονίες και ο τρόπος αντιμετώπισης τους έρχονται από την Περσία, τη Βαβυλώνα, την Αίγυπτο, τους Ασύριους.
Το αέτωμα της Γοργούς
Και στην Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα η προϊστάμενη της Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Γαρουφαλλιά Μεταλληνού, μας εξήγησε ότι το σύμβολο της αρχαίας εποχής και μέχρι τους Ελληνιστικούς χρόνους, ήταν το «Γοργόνιο», που απεικονιζόταν στον ναό της Αρτέμιδος, με το αέτωμα της Γοργούς.
Ο μύθος τρομερός. Ο Ησίοδος λέει ότι οι γοργόνες ήταν αδελφές που κατοικούσαν μακριά από τη δύση, πέρα από τη θάλασσα, στο βασίλειο της νύχτας. Η τρίτη αδελφή ήταν η Γοργώ. Είχε ένα τρομερό πρόσωπο, με τεράστια ορθάνοιχτα μάτια, γουρλωμένα, ανοιχτό στόμα, δόντια κάπρου, για μαλλιά είχε φίδια. Όποιος την κοίταζε πέτρωνε. Ακόμα και οι αθάνατοι θεοί την φοβόντουσαν. Μονάχα ο Περσέας τα κατάφερε και τη νίκησε, με πονηριά και τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Την αποκεφάλισε χωρίς να την κοιτάξει, κρυμμένος πίσω από την ασπίδα του.
Στο αέτωμα του ναού της Αρτέμιδος, όμως παριστάνεται ζωντανή.
Φαίνεται ότι οι αρχαίοι Κερκυραίοι τη χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για να τρομάζουν οι ίδιοι αλλά και οι εχθροί τους και γι αυτό τη χρησιμοποιούσαν εν τέλει και σαν φυλαχτό. Η Γ. Μεταλληνού, λέει ότι όλοι οι μύθοι χρησιμοποιήθηκαν και ως προπαγάνδα ή εκφοβισμός προς τους αδύναμους.
Μέχρι τα Ελληνιστικά χρόνια έγινε φυλαχτό, σύμβολο στις πόρτες και τα παράθυρα, με ευγενέστερη μορφή.
Φυλαχτά
Τα πολλά φυλαχτά που έχουν βρεθεί δείχνουν πόσο διαδεδομένη ήταν η αντιμετώπιση των δεισιδαιμονιών με τρόπους που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα.
Τα φυλαχτά ήταν για το κακό μάτι. Τα κρεμούσαν στο λαιμό τους, στο χέρι σαν βραχιολάκι σαν χάντρες με ματάκια, ακόμη τα έραβαν στα ρούχα σαν κουμπιά πήλινα που παρίσταναν το κεφάλι της Γοργούς. Τα είχαν ακόμη και μέσα σε πινάκια ή στα καράβια – ένα ζωγραφισμένο ή σκαλισμένο μάτι μεγάλο μπροστά, ακόμη και στα ακροκέραμα.
Χάντρες και ματάκια έχουν βρεθεί πολλά σε τάφους.
Η αρχαιολογική υπηρεσία κάνει προσπάθεια να τα παρουσιάσει σε ξεχωριστές προθήκες.
Μάγοι υπήρχαν και στην Ελλάδα. Ήταν οι μάντεις, οι οποίοι εκτός από τις προβλέψεις εθεωρούντο και μάγοι.
Αυτό το Σαββατοκύριακο οι αρχαιολόγοι θα κάνουν ξεναγήσεις σε όσους επιθυμούν καθώς και σε σχολεία. Το ενδιαφέρον της εκπαίδευσης θα παρατείνει για τα παιδιά αυτές τις ξεναγήσεις δεδομένου ότι ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού και για την επόμενη εβδομάδα.
Το ίδιο θέμα έχει και το μουσείο της Ολυμπίας αφού η Γοργώ ήταν σύμβολο για όλη τη δυτική Ελλάδα.
Η γέννηση της Κέρκυρας
Αν ανατρέξει κανείς στη μυθολογία θα διαπιστώσει ότι τρομακτικές ιστορίες. Ή ίδια η γέννηση της Κέρκυρας έγινε από το αίμα του Κρόνου, οι Κερκυραίοι κατάγονται από τους Γίγαντες, που σκότωσαν τους παλιούς θεούς και καθιέρωσαν τους νέους θεούς, το Δία δηλαδή και το 12θεο.
Ίσως μεταφορικά δικαιολογούσε την ανεξαρτησία της Κέρκυρας από τη μητρόπολη της, την Κόρινθο και προσπαθούσε να δικαιολογήσει την απόσχιση της από τη μητρόπολη, πράγμα που στην πραγματικότητα προήλθε από τη μεγάλη δύναμη, την οποία στο μεταξύ απέκτησε.
Τελευταία σχόλια