Με καταμετρημένα μέχρι αυτή την ώρα (4 τα ξημερώματα της Δευτέρας), τα ψηφοδέλτια στα 231 από τα 233 εκλογικά τμήματα της Κέρκυρας, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πάρει συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές και στον νομό, κατακτώντας ποσοστό 43,37%, έναντι 32,82% της ΝΔ.
Σημαντική ήταν και η αντοχή που επέδειξε το ΚΚΕ στο νομό, με 11,93% και διατήρηση της έδρας που κατείχε από τις εκλογές του 2007. Έτσι οι έδρες δεν άλλαξαν αφού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ παίρνουν από μια έδρα και μάλιστα με τους ίδιους βουλευτές που είχαν εκλεγεί το 2007. Η Άντζελα Γκερέκου, ο Νίκος Δένδιας και ο Μπάμπης Χαραλάμπους εκλέγονται εκ νέου αντιπρόσωποι της Κέρκυρας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής έχει λάβει 30.659 ψήφους, η ΝΔ 23.200 και το ΚΚΕ 8.435. Αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό που κατάφερε να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό και μεταφράζεται σε 4,31% και 3.046 ψήφους, ενώ ανοδικά κινήθηκε το ΛΑΟΣ (αλλά σε χαμηλότερο κατά πολύ επίπεδο από εκείνο του πανελλαδικού ποσοστού) καταλαμβάνοντας το 3,55% και 2.508 ψήφους. 1.575 ψήφους λαμβάνουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2,23%, ακριβώς το διπλάσιο από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι Έλληνες Οικολόγοι του Δ. Βεργή έλαβαν 289 ψήφους και ποσοστό 0,41%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 220 ψήφους και ποσοστό 0,31%, η Χρυσή Αυγή 135 ψήφους και ποσοστό 0,19%, η Ένωση Κεντρώων (του Β. Λεβέντη) 117 ψήφους και ποσοστό 0,17% και η Δημοκρατική Αναγέννηση (του Στ. Παπαθεμελή) 116 ψήφους με ποσοστό 0,16%. Μικρότερα ποσοστά (με διψήφιο αριθμό ψήφων) έλαβαν το Μ-Λ ΚΚΕ, το ΚΚΕ Μ-Λ, η Κοινωνία Πολιτική Παράταξη, οι Δημοκρατικοί,το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα και το ΟΑΚΚΕ. Τέλος σημαντικό είναι και το ποσοστό αποχής που αγγίζει το 34%, αφού από 109.781 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν οι 72.406.
Το ΠΑΣΟΚ
Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται η κ. Άντζελα Γκερέκου, η οποία εμφανίστηκε ενωτική στην πρώτη δήλωση που έκανε το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την έκδοση ασφαλών αποτελεσμάτων για την εκλογή της. Τόνισε ότι η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και όλους μαζί για το καλό του τόπου ενώ τόνισε ότι η ίδια από τη θέση της κυβερνητικής βουλετού θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς και τις αρχές του τόπου για να προωθήσει τα τοπικά ζητήματα.
Δηλώσεις από το ΠΑΣΟΚ έκανε ακόμη και ο τρίτος σε σταυρούς προτίμησης Αντ. Δραγανίγος, τονίζοντας ότι έκανε έναν έντιμο αγώνα, χωρίς στηρίγματα και μηχανισμούς, είχε ένα εξαιρετικά σύντομο διάστημα στη διάθεσή του και ως εκ τούτου είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου, τον οποίο ευχαρίστησε.
Η ΝΔ
Ο εκ νέου εκλεγμένος βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Ν. Δένδιας, αντιθέτος δεν εμφανίστηκε στο κέντρο τύπου της Νομαρχίας, καθώς από νωρίς το πρωί μετέβη στην Αθήνα, λόγω των αναταραχών στο εσωτερικό του κόμματός του και την, με μεγάλο ποσοστό, ήττα στις εθνικές εκλογές, που οδήγησε στην παραίτηση του Κ. Καραμανλή από τη θέση του προέδρου του κόμματος και τη δρομολόγηση ενεργειών για συνέδριο του κόμματος, που θα οδηγήσει στην εκλογή νέου προέδρου. Ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε στο μήνυμά του ότι ο ίδιος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα.
Αντιθέτος ο δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος με την ΝΔ στο νομό Στ. Γκίκας, στις δηλώσεις του στη Νομαρχία της Κέρκυρας, έκανε λόγο για «κομματικούς μηχανισμούς και οικονομικά συμφέροντα» που τον πολέμησαν ώστε να μην εκλεγεί, παρότι δεν θέλησε ερωτώμενος να τα κατονομάσει.
Το ΚΚΕ
Ο Μπ. Χαραλάμπους, ακολουθούμενος από τον υπεύθυνο ΒΔ Ελλάδας Θ. Γουλή, τον γραμματέα της ΝΕ Δ. Πιτσιάβα και μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δήλωσε, φανερά συγκινημένος ότι το ΚΚΕ άντεξε στις πιέσεις και τις απειλές που δέχθηκαν μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος και το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων αγώνων που έκανε το κόμμα, κοντά στους εργαζόμενους, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους.
ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση από το ποσοστό
Ικανοποιημένοι δήλωσαν ο γραμματέας της Νε του ΣΥΝ και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος Λ. Τσιρίδου και Σ. Τσούκας, από το ποσοστό που κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε επίπεδο νομού όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, χαρακτηρίζοντάς το πραγματικό άθλο, εξαιτίας των προβλημάτων που ταλάνισαν πρόσφατα το κόμμα αλλά και τ
ης πίεσης του εκλογικούς σώματος από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Τελευταία σχόλια