Με διηγήματα («Συνωστισμός και άλλα τινά…», εκδ. Έψιλον, 2009, σ.σ. 167) κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην πεζογραφία – σε βαθιά ηλικία – ο Γιάννης Καβάσιλας, κατά κόσμον οικονομολόγος. Πρόκειται για μια συλλογή 12 διηγημάτων, που είχε αρχίσει να σχηματίζεται πριν από πολλά χρόνια, πέντε εκ των οποίων είχαν δημοσιευθεί κατά διαστήματα στο περιοδικό «Πόρφυρας», από το 2005. Η σοδειά διηγημάτων του Γιάννη Καβάσιλα αποτελείται από ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η σύγχρονη γηγενής, τοπική και πανελλήνια διηγηματογραφία. Με σελίδες για τη μικρασιατική καταστροφή μέχρι σελίδες στη μνήμη της αδελφής του πεζογράφου, της ποιήτριας Μαριέττας Σκιαδοπούλου, και με σελίδες από την ακραία απόγνωση διαφόρων σύγχρονων κοινωνικών ομάδων μέχρι σελίδες στις οποίες αντανακλάται η κερκυραϊκή λαχτάρα του Γιάννη Καβάσιλα, ο οποίος ζει στην Αθήνα, δημιουργείται ένα πρωτότυπο, ξεχωριστό αφηγηματικό σύνολο, στο οποίο κυριαρχούν ο τρόμος των αδυνάτων, η συγκινησιακή φόρτιση, ο περιπαικτικός σχολιασμός της υποκρισίας, τα πάθη της ελαφρότητας, η λαχτάρα να μπορούσε ο χρόνος να γυρίσει ανάποδα αλλά χωρίς όσα πλήγωσαν τον κόσμο…
«[…] Ήσυχο πρωινό κι ακόμη ο ήλιος να φανεί. Η ψύχρα του φθινοπώρου αισθητή κι οι πλαγιές του Πάγου μέσα στην ομίχλη κι ώς κάτω χαμηλά στον τούρκικο μαχαλά. Και κάτω ερήμωση πλήρης. Σκέλεθρο η Σμύρνη, ούτε σκυλί, ούτε πουλί. Σποραδικές αποθρώσκουσες λευκές στήλες καπνού. […] Έφυγε και το τελευταίο πλοίο, μαύρη φιγούρα στο βάθος του ορίζοντα και ιδού, ίππος χλωρός∙ και ο καθήμενος επάνω αυτού, όνομα αυτώ θάνατος […]».
Οι χαρακτηριστικοί τίτλοι των διηγημάτων του βιβλίου: «Συνωστισμός και άλλα τινά…», «Η Νανά», «Το Αντωνάκι», «Τα πέταλα», «Πολιτική κηδεία», «Ο υαλοπίνακας», «Το αλβανάκι», «Η αμαρτία», «Ο λογαριασμός», «Προορισμός», «Ο κύριος Βελόνης», «Φαέθων».
Ο Γιάννης Καβάσιλας, κερκυραίος γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, είναι περισσότερο γνωστός ως κερκυραίος ζωγράφος. Ύστερα από τις εγκύκλιες σπουδές παρακολούθησε Οικονομικές Επιστήμες και Στατιστική στην ΑΣΟΕΕ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διετέλεσε ανώτερο και ανώτατο στέλεχος Υπουργείων και εκλέχτηκε καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Διευθυντής της Αν. Σχολής Στελεχών Επιχειρήσεων.
Μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας παρακολούθησε επί 12 χρόνια, αρχικά κοντά στον εκλεκτό κερκυραίο ζωγράφο Στέφανο Τριβόλη, και ακολούθως με τον αγιογράφο Σπήλιο Τσούνη, τον ζωγράφο Βασίλη Καμπέρο και κυρίως με τον σπουδαίο ζωγράφο Λορέντζο Καρπαθάκη στην Καλλιτεχνική Σχολή του Λυκείου Ελληνίδων. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής ως ακροατής επί μία διετία στην Α.Σ.Κ.Τ. Έργα του έχουν αποσπάσει διακρίσεις σε πανελλήνιες εκθέσεις, έχει δε εκθέσει στη Δημοτική Πινακοθήκη Κερκύρας και στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, όπου και συγκαταλέγονται στη μόνιμη συλλογή.
Έγραψε διηγήματα, μελέτες και κριτική βιβλίου. Διηγήματα και βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Πόρφυρας», ενώ δοκίμια και βιβλιοκριτικές στα περιοδικά «Πάροδος» και “Monthly Revieu”. Στη συλλογή διηγημάτων «Συνωστισμός και άλλα τινά…» περιλαμβάνονται τα δημοσιευμένα και μια σειρά από ανέκδοτα διηγήματα.
Δημήτρης Κονιδάρης
Τελευταία σχόλια